Voor het vierde jaar op rij wil de cultuurwerkplaats ‘Villa Basta’ met het project een brug slaan tussen studenten, pas afgestudeerden en professionele vormgevers uit België en Nederland. Voor de eerste keer wordt er ook een wedstrijd aan gekoppeld.

T IJD voor feest, TIJD voor tentoonstelling, TIJDrit, TIJD om te winnen. Het nieuwe vormgevingsproject van de Limburgse cultuurwerkplaats Villa Basta staat dit jaar volledig in het kader van… tijd. “Voor onze projecten gaan we steeds op zoek naar brede thema’s met een hoog abstractiegehalte. Eerder waren dat ZITTEN, LICHT en TEXTIEL. TIJD is net zo’n begrip dat op verschillende manieren geïnterpreteerd kan worden”, vertelt Patrick Ceyssens, artistiek coördinator van de Villa.

“Veel jonge kunstenaars en vormgevers zijn op zoek naar naambekendheid en ondersteuning van hun werk”, verduidelijkt Ceyssens. “En dat is net wat de aan het project gekoppelde wedstrijd kan bieden. Enerzijds komen de deelnemers via de tentoonstelling extra in de kijker. Anderzijds maken ze kans op een van de geldprijzen die een financiële ondersteuning kan zijn voor later werk. Bovendien levert deze wedstrijd een aantal nieuwe en interessante visies op het thema, wat voor het project een hele verrijking is.”

Op zaterdag 7 mei wordt met de fees- telijke opening van het project ‘TIJD voor TIJD’ het startschot voor de tentoonstelling gegeven. Diezelfde avond worden ook de prijzen voor de ontwerpwedstrijd uitgereikt. ‘Geef vorm aan een product om tijd te meten’, zo klonk de opdracht. Geen gemakkelijke taak, zo bleek. Veel deelnemers bewandelden een al bekende weg en maakten een ontwerp met een klok, het ene al origineler dan het andere. Toch selecteerden de organisatoren 35 van de ruim 200 inzendingen die voor een nominatie in aanmerking kwamen. Enkele weken geleden ging een vakkundige jury op zoek naar het beste ‘functionele’ en ‘conceptuele’ product, elk goed voor een geldprijs van 750 euro.

Over de laatste categorie, het origineelste en mooiste concept, was de jury het unaniem eens. Eén ontwerp stak op alle vlakken met kop en schouders boven de rest uit : Dierbare Tijd van Zelda Beauchampet. De Nederlandse ontwierp een witte teddybeer, met daaronder verschillende lagen gekleurde stof. “Geleidelijk aan zullen de plaatsen verslijten waar de beer het meest wordt aangeraakt, waardoor de onderliggende lagen zichtbaar worden. De stoflagen staan voor de verschillende identiteiten. Hoe ouder de beer wordt, hoe meer zijn identiteit en zijn schoonheid tot uiting komen. De materie zal stilaan verdwijnen, maar de liefde, het hart, zal blijven”, verduidelijkt Zelda (25). “Zoals iedereen had ik vroeger een knuffel die nu versleten is. Hij is stil blijven staan, terwijl ik geleidelijk ben veranderd. De beer die ik ontwierp, evolueert samen met de eigenaar.” Net afgestuurd aan de Design Academie in Eindhoven werkt Zelda sinds enkele maanden als freelance vormgeefster. Ook in vroegere ontwerpwedstrijden viel ze in de prijzen. Op aanraden van de jury gaat ze straks op zoek naar een producent om de beer op de markt te brengen.

Bij de beoordeling van de ‘functionaliteit’ van het product keken de juryleden vooral naar de esthetische en technische uitwerking. Hierbij kwam kaLEnDer van Ellen Bosmans als favoriet uit de bus. Het ontwerp bestaat uit twee glazen platen, met daartussen een netwerk van kabeltjes, knipsels, schakelaars en blokjes uit polyesterhars. Elke schakelaar is verbonden met een blokje waarin een cijfer en LED-verlichting zijn aangebracht. Zo stel je elke ochtend manueel de datum in. “De perfecte remedie tegen dementie”, grapte een jurylid. Maar het denkwerk van de ontwerpster ging gelukkig dieper. “Alles moet zo snel gaan. Ik wou weergeven dat tijd kostbaar is. De handmatige bediening van het paneel zorgt ervoor dat hier af en toe wordt bij stilgestaan. Mijn ontwerp is een poging om de tijd te vangen”, verduidelijkt Ellen, 22 jaar en binnenkort afgestudeerd als interieurarchitecte aan het PHL in Diepenbeek.

De voor de wedstrijd geselecteerde werken zijn samen met de andere inzendingen op de tentoonstelling te zien (zie kader). De ontwerpen komen van kunstscholen, individuele kunstenaars en het Hasseltse ontwerperscollectief Labo, die tijdens de expositie hun nieuwste project one minute presenteren. Het resultaat is een mix van prototypes, kunstwerken en installaties. De natuurliefhebber kan via een uitgestippelde route, de TIJDrit, van de ene naar de andere locatie fietsen. Borden met poëzie en tijdslogans langs de weg moeten hem of haar in de sfeer van ‘TIJD voor TIJD’ houden. Maar niet enkel kunstenaars, ook de mensen die langs de route wonen werd om een inbreng gevraagd. Schrik dus niet als u ergens in een voortuintje een rozenstruik in de vorm van een koekoeksklok spot. Art is everywhere.

Marjolijn Vanslembrouck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content