Tik design op de kop

Full Effect in de Antwerpse Kloosterstraat : leuke stoelen en lampen te keur. © FOTO'S MICHEL VAEREWIJCK

Waarom zou je nieuwe spullen kopen die in massa worden geproduceerd als er op de vintagemarkt zo veel moois te vinden is ? Wij neusden rond in Antwerpen, Brussel en Gent en vonden hoogst interessante winkels.

lezers vragen zich geregeld af waar je het vintage design dat in onze interieurreportages aan bod komt, kunt vinden. Velen gaan er ook van uit dat alles peperduur is. Niets is minder waar. Wie rondneust ontdekt heel wat leuke shops met een rijk en betaalbaar aanbod. Bovendien is het zoeken naar antiek of vintage op zich al een belevenis, veel spannender dan binnenstappen in een zaak met nieuwe spullen die je overal tegenkomt. Het is wel geraden om te kopen in een winkel, eerder dan via internet, omdat je op een site nooit de staat en de uitstraling van een meubel of object goed kunt beoordelen.

Wij struinden door de antiekbuurten van onze drie grote Vlaamse steden en vonden hoogst interessante winkels. Ons lijstje is uiteraard niet volledig maar we helpen u wel op weg voor een leuke vintageshoppingronde. Wie goed rondkijkt ontdekt nog meer adresjes. Neem rustig de tijd voor zo’n speurtocht, want in al deze buurten zijn er eethuisjes en terrassen die de uitstap extra aantrekkelijk maken.

Fusion in Antwerpen

Vlakbij en parallel met de Scheldekaaien loopt de Kloosterstraat, waar zowel brocanteurs, antiquairs als decorateurs hun anker uitwierpen. In de loop van de jaren ondergingen veel zaken er een gedaanteverandering : afgeloogde meubelen ruimden plaats voor vintage. Sommige winkels presenteren nu oud en nieuw, vintage en landelijk naast elkaar en dat levert verrassend actuele scènes op. Zo onder meer bij antiquair Geert De Bruycker (nr 54) die Zweeds antiek in Gustaviaanse stijl combineert met Scandinavisch design. De fusion style is in, ook bij Viar (nr 65) en Hispantics (nr 56). Speciaal ingerichte hoekjes fungeren als teasers bij de inrichting van uw interieur. Wie gewoon een leuke lamp of stoel zoekt, vindt zijn gading bij Full Effect (nr 63) of bij Carmen Tonen (nr 46). Vroeger boden Carmen en haar man Karl, die ooit actief was als archeoloog, ook trouvailles aan uit de Oudheid, naast design : een opmerkelijke combinatie. Nu heeft Karl zijn antiekzaak Akanthos in het verlengde van de Kloosterstraat (Oever 7). Naast Carmen kun je terecht bij haar broer, Erik Tonen, voor zeldzame boeken over architectuur en design. Wat verder naar het centrum ontdek je Cult (nr 18), een garage die strak werd ingericht met mooie meubels verzameld door Marc Janssens. Wie houdt van landelijke vintage en industrieel meubilair moet een kijkje nemen in Arsenaal 5 (Arsenaalstraat, zijstraat Kloosterstraat). Helemaal aan het andere eind van de Kloosterstraat heeft handelaar Alain Hens zich pas gevestigd (nr 156). Hij is gespecialiseerd in Belgische tenoren, zoals Jules Wabbes, Alfred Hendrickx en Willy Van Der Meeren. Onlangs trok de bekendste vintageantiquair van de stad, Michael Marcy, weg uit de buurt om een grote nieuwe zaak te beginnen in een parochietheater nabij Sint-Lucas in de Sint-Jozefstraat 78 (zijstraat Mechelsesteenweg). Zijn collectie is een designmuseum waardig. In het centrum, tegenover de Bourlaschouwburg (Leopoldstraat 2), is er nog de winkel van Erik Müllendorf, met een schitterende collectie naoorlogs design en kunst.

Kloosterstraat – Oever – Arsenaalstraat – Sint-Jozefstraat – Leopoldstraat

Drie centra in Brussel

In onze hoofdstad is de antiek- en vintagehandel verspreid over drie centra : de Zavel, het Vossenplein en de omgeving van het Georges Brugmannplein in Elsene. We starten onze speurtocht vroeg in de ochtend in de buurt van het Vossenplein, waar dagelijks een vlooienmarkt plaatsheeft. Op de markt zelf kun je leuke dingen vinden, maar mijn voorkeur gaat toch uit naar de gezellige winkels in de Hoogstraat en de Blaesstraat.

1. Tussen Hoog en Blaes

Eerste halte is Martin Castermans (Blaesstraat 38), die in de etalage van de voormalige drogerij L’Etoile Verte spullen uit de jaren zestig en zeventig presenteert. Net ernaast ligt galerij Via Antica, met verschillende designstands. Je vindt er al salontafels voor 250 euro. Aan de overkant van de straat, op nr 61, biedt Eric Van Gendt leuke vintage lampen aan. Van hier tot aan de Vossenmarkt kom je de interessantste handelaars tegen. Sommige springen echt in het oog, zoals A.O.D. van Tariq Janati (nr 129), die klassiekers van Pastoe en Herman Miller in huis heeft. Overbuur Mogador (nr 128) heeft een hedendaags decor en in La Succursale (nr 135a) vind je naast meubels, designglas en ceramiek ook schilderijen uit de naoorlogse periode.

De Hoogstraat is minstens even interessant, met verkoopzalen die verschillende handelaars huisvesten. Bellecose (nr 203) is liefst 2500 m² meter groot en wat verder, bij Chez Popeye & Momeye (nr 209), krijg je het gevoel dat je rondneust in een Portobelloshop uit de seventies, met gadgets, fashion en platen. Bij Idiz Bogam (nr 180) stap je dan weer in het decor van een Hollywoodfilm.

2. Zavel

De Zavel blijft boeiend, omdat het een pittoreske wijk is met een gezellig reliëf en een rijk shopaanbod. Kom je van de Hoogstraat en stap je richting Grote Zavel, spring dan even binnen bij Marc Heiremans (Joseph Stevensstraat 25). Hij is een autoriteit op het gebied van Muranoglas en designceramiek, en publiceerde hierover naslagwerken. Neem vervolgens een kijkje bij Futur Antérieur, een kunst- en designgalerie op de Grote Zavel 19. De spannendste hoek van de wijk is ongetwijfeld de Watteeustraat en Van Moerstraat. Je vindt er ongewone antiek en boeiende vintage bij de collectioneurs-antiquairs Johan Dierickx (nr 12) en Catherine Gavage (nr 7), en wat verderop combineert Luc De Ruysscher (Van Moerstraat 4) vintage en art nouveau. Stap je door richting Justitiepaleis, dan kom je in de Regentschapsstraat bij de tenoren van de vintagehandel : Vincent Colet (nr 15), Jérôme Sohier (nr 55) en Olivier Biltereyst (nr 65). Hier vind je het neusje van de zalm.

3. Brugmannplein

Dé place to be tegenwoordig is de buurt rond het Georges Brugmannplein in Elsene, waar overigens veel gefortuneerde Fransen een refuge vinden. Je ontdekt er exquise winkels, eethuizen en decoratiezaken. De vintagewinkels zijn er trendy en inspirerend. Het is ook een mooie buurt met prachtige huizen. Zo is de Molièrelaan een van de fraaiste lanen van Brussel. Via de Berkendaelstraat lopen we naar de Darwinstraat. Onderweg kijken we binnen in La Savonnerie, de interieurzaak van Dominique ‘T Scharner (Emile Bouillotstraat 18) die een voorliefde heeft voor barokke vintage. In de Darwinstraat is La Petite Fiesta (nr 9) de eerste blikvanger. De leuke zaak is geen jaar oud en werd opgestart door de Parijse Marie Aflalo, die zich toelegt op vintage schoolmeubilair. Wat verder, op nr 33, worden we verrast door het hedendaagse, witte decor van Tim Dubus, die een zwak heeft voor Bertoiastoelen. Alle elektrische leidingen heeft hij in kleur geverfd en dat zorgt voor een origineel effect. Aan de overkant vind je zowel in galerie Influences (nr 44) als bij buurman Jean-Claude Jacquemart (nr 50) avant-gardekunst en design uit de vorige eeuw. Jacquemart is een getalenteerde speurneus, verzamelaar én decorateur van riante flats die in internationale magazines staan. Zijn zaak zet de interieurtrends uit voor de toekomst. Enkele straten verder, in de Fernand Neuraystraat 35, specialiseert Cédric t’Kint zich in kunstnijverheid uit de twintigste eeuw, van art deco tot de eighties. Hij heeft zeldzame meubels van de Kortrijkse Kunstwerkstede De Coene in huis.

1. Blaesstraat – Vossenmarkt – Hoogstraat

2. Joseph Stevensstraat – Grote Zavel – Watteeustraat – Van Moerstraat – Regentschapsstraat

3. Molièrelaan – Emile Bouillotstraat – Darwinstraat – Fernand Neuraystraat

De Gentse mix

Achter de Sint-Jacobskerk wordt er elke vrijdag-, zaterdag- en zondagmorgen een vlooienmarkt gehouden. Daar vind je ook de zeventiende-eeuwse kapel waarin kunstgalerie Sint-John is ondergebracht. Je ontdekt er kunst en antiek uit de twintigste eeuw, maar ook Scandinavisch design en glas en keramiek van het Vlaamse Perignem. Daarnaast heeft Frederic Rozier zijn zaak, Design7 (Nieuwpoortstraat 7). De etalage mag dan klein zijn, de zaak is enorm en was vermoedelijk ooit een bokstent. Nu staat er prachtig design. In de Wijzemanstraat, tussen Sint-Jacobs en de Vrijdagmarkt, heeft Paul Cooreman een winkel vol tafels, stoelen en designlampen, en ook in de Baudeloostraat passeer je langs een verkoopzaal met vintage. Het Tijdreisbureau aan de Ottogracht 35 ten slotte is nog een leuke winkel vol curiosa, decoratieve spullen en vintage.

Je kunt in Gent ook op speurtocht gaan in de omgeving van het Gravensteen en de Jan Breydelstraat. Een bezoekje aan het Designmuseum is zeker de moeite waard, maar in de buurt zijn ook heel wat galeries en vintagehandelaars gevestigd, onder wie Stefan Baeten. Zijn zaak, N’Importe Quoi, is ondergebracht in een groot oud herenhuis vol vintage uit Scandinavië (Burgstraat 11). Ertegenover runt Lucas De Bruycker een galerie met kunstwerken en kostbare vintage. Voor design uit de jaren vijftig, zestig en zeventig kun je ook terecht in het gezellige verkoopzaaltje van Jurrian Booij en Marianne Karssing, gesitueerd in een volkse wijk, Hamerstraat 125.

Sint-Jacobskerk – Nieuwpoortstraat – Wijzemanstraat – Baudeloostraat – Ottogracht – Burgstraat – Hamerstraat

DOOR PIET SWIMBERGHE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content