Het lijkt onzinnig : een urenteller geïnspireerd op een eeuwige legende. En toch is de Dior D’Trick net dat. Een hommage aan Marlene Dietrich, in seconden en minuten.

:: Chris 47 Dior D’Trick is verkrijgbaar vanaf 2000 euro,

de Riva M Sparkling Dior D’Trick vanaf 2120 euro.

De liefde tussen het huis Dior en de Hollywood-legende gaat ver terug. Zo was MarleneDietrich anno jaren veertig en vijftig een graag geziene gast in de couturesalons aan de Parijse Avenue Montaigne. Nos-talgische zwart-witfoto’s hangen er vandaag nog steeds, als stille getuigen van een oude vriendschap. Ofschoon de actrice naar eigen zeggen een hekel had aan mode, was ze wel obsessief in het creëren en controleren van haar imago. Zozeer zelfs dat ze de laatste jaren van haar leven niet meer in het openbaar wou verschijnen en zich opsloot in haar appartement… aan de Avenue Montaigne.

Voor haar rollen in filmklassiekers als Stage Fright, No Highway in the Sky en Shangai Express deed Dietrich een beroep op couturiers als Dior, maar ook op Lanvin, Mainbocher, Vionnet, Balenciaga en Givenchy. Gaandeweg begon ze haar filmgarderobe ook te dragen in haar privé-leven. Ze liet een enorme kleerkast na. Zo kon het Musée Galleria naar aanleiding van zijn tentoonstelling Marlene Dietrich, the Creation of a Myth (vorig jaar in Parijs) putten uit een archief van niet minder dan 3000 outfits, 400 hoeden, 70 handtassen, 150 paar handschoenen en 430 paar schoenen. Kortom, een vestimentaire schat die zeven decennia mode illustreert.

Want Dietrich ging mee met haar tijd. En toch zal ze wel altijd geboekstaafd blijven als de ambassadrice van de androgyne stijl, typerend voor het intellectuele vrouwbeeld uit de Eerste Wereldoorlog en de jaren daarna. Niettemin strookte het imago van de ijskoude femme fatale niet met de talloze rits minnaars waarmee ze het bed deelde. De regisseur Curtis Bernhardt zou haar ooit zelfs een slet hebben genoemd. In die hoedanigheid wordt ze deze zomer terug tot leven gebracht door John Galliano. In zijn Dietrich-collectie naait hij jarretelles op slanke potloodrokken, korsetten en kousenbanden dagen brutaal uit onder transparante trenchcoats.

De uurwerken die Dior voorstelt in de D’Trick-lijn bevestigen dan weer wel de androgyne look die La Dietrich zich zo graag aanmat. Zo delen de Chris 47, Riva en Malice een robuuste kast. En alle drie de types uurwerken zijn nu dus verkrijgbaar in een speciale D’Trick-editie. Met wit-zwarte horlogebanden van geperforeerd leder, erg jaren dertig. Verder zijn er nog enkele exclusieve edities voor de fans, waaronder een Chris 47 Chrono Dior D’Trick (1) , bezet met 270 diamanten (13.000 euro) of de Malice Dior D’Trick (2) met afneembare ketting van twee rijen parels en D-hangertje (760 euro). Jammer dat Marlene er niets meer mee is.

Tekst Pascale Baelden

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content