Binnenkort opent in Antwerpen een tweede reiscafé, maar dat in Heverlee was het eerste. Arlet Wils ( 40) richtte het twee jaar geleden mee op.

Bart Vandergeten / Foto Hypnovisuals

We hebben Via Via met drieën opgestart, maar het was Jos die met het idee rondliep en het bij Joker heeft aangekaart. Daaruit is Living Stone gegroeid, een vennootschap met als doel op verschillende plaatsen reiscafés op te richten. We vonden namelijk dat er genoeg mensen waren die reisden en ervaringen wilden uitwisselen. Een reiscafé zou daar de ideale ontmoetingsplaats voor zijn. Met de nodige sfeer moest zoiets lukken. We haalden lectuur in huis en met onze keuken geven we een voorsmaakje van wat er in al die verre landen kan gegeten worden.

We kenden mekaar al langer natuurlijk : alledrie begeleidden we reizen voor Joker. We zijn met elkaar gaan praten : welke activiteiten we wilden brengen, welke filosofie we achter het café zagen en welke uitstraling we het wilden geven. Met drie mensen die op gelijke voet staan, is het natuurlijk nooit evident om een zaak te beginnen. Je moet echt bereid zijn om water in je wijn te doen. Piet Descamps kwam uit het onderwijs en Jos Dereymaker baatte tevoren een ander café uit. Dat heeft hij opgegeven omdat het een studentenkroeg was geworden. Hij had geen voeling meer met zijn cliënteel. Zelf werkte ik vroeger in een aankoopbureau van de Nopri. Nu sta ik meestal in de keuken van ons café. Ik hou me voor onze exotische gerechten zoveel mogelijk aan authentieke recepten en ingrediënten. Met andere woorden : geen afvlakking naar de Belgische smaak.

We krijgen groepen over de vloer die informatie en foto’s komen uitwisselen, maar ook mensen die spontaan binnenkomen omdat ze bijvoorbeeld te voet rond de wereld willen, zoals onlangs iemand. Die kwam kijken of we hier informatie hadden of iemand kenden die al in Afrika was geweest. Eigenlijk zijn er meer mensen met reizen bezig dan je zou denken. Ze willen niet alleen weten waar ze een leuk hotelletje of restaurant kunnen vinden, maar ook wat er in een land gebeurt. Misschien reizen er in verhouding nog altijd minder Belgen dan Nederlanders, maar er is een bepaalde groep die véél reist.

In Dakar, Senegal, en Copên, Honduras, zullen ook nog reiscafés geopend worden, telkens door Belgen die al langer ter plekke wonen. Het verschil met ons café is dat ze ginds voor mensen op reis bedoeld zijn. Die hebben de neiging mekaar op te zoeken, dus dat zal wel goed zitten. De Via Via’s moeten ontmoetingsplaatsen worden waar iedereen naar elkaars reiservaringen en -indrukken kan vragen. In Jogjakarta op Java bestaat al een Via Via, en die organiseert allerlei alternatieve dagactiviteiten zoals kennismakingen met de taal en de keuken. Of ze vertrekken in kleine groepjes met de fiets naar een minder bekend dorp.

Hier in Heverlee zijn we niet meteen makkelijk bereikbaar voor reizigers uit het buitenland, maar het speelt wel in ons voordeel dat het geen café voor toevallige passanten is. Dat mensen doelbewust naar ons komen. Niemand die buitengaat zonder te betalen, geen geroep of gezang, maar een rustige en aangename praatsfeer. Zo hebben we ons doelpubliek bereikt. Niet dat het allemaal reizigers zijn, maar het zijn wel mensen die zich thuis voelen in deze sfeer.

Van een gebrek aan belangstelling hebben we niet te klagen. We organiseren rondetafelgesprekken, themaweekends, lezingen… Elke vrijdagavond geven we dia’s, en dan zit het altijd vol. Naast dit werk onderneem ik jaarlijks nog altijd enkele reizen. Dat zal ik blijven doen, want een zelfstandige zaak slorpt je helemaal op. Af en toe moet ik dat achter me kunnen laten. Omdat we het café met zijn drieën uitbaten, kan één van ons altijd weg. Rijk worden we er niet van, maar tenslotte moet je zelf nog reizen, wil je met de klanten mee blijven praten.

Als alles goed gaat, opent in mei op de Wolmarkt 43 in Antwerpen een nieuw Via Via reiscafé. Reiscafé in Heverlee : Naamsesteenweg 227. Alle dagen open, tel. (016) 40.40.45.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content