In Antwerpen openden Sofie Lachaert en Luc D’Hanis (allebei 37) een tweede galerie, waar ze de juwelenkunst ruimte willen geven.

Hilde Verbiest / Foto Hypnovisuals

We waren al een tijdje bezig in Gent, sinds 1990 om precies te zijn, en we zochten een nieuwe uitdaging. We wilden iets totaal anders doen. De galerie in Gent is vrij statisch : een object in het ene kastje, een tweede in het volgende. Hier kan de totale ruimte een rol spelen in het concept.

Wij willen ons op een eigen manier profileren. Sieraden worden vaak louter als kunstambacht gezien. Of men redeneert : het is zoals mode, het is om te dragen en dus geen kunst. Wij hebben niet de pretentie om het echt Kunst te noemen, maar we durven toch zeggen dat een sieraad meer is dan louter versiering of decoratie. Wij tonen dus juwelen, maar met de nadruk op kunst. We betrekken er met opzet geen andere disciplines bij. Zoals bij deze openingstentoonstelling : Ouroboros, een serie ringen van Ruudt Peters. Geen gemakkelijk werk, maar een sterke en geloofwaardige presentatie van juwelen. Heel sereen en sober. Alle aandacht gaat naar de juwelen zelf. We hebben dat gedaan in samenspraak met de kunstenaar. Omdat zijn werk gaat over erosie, over oud-nieuw, over slijtage en patina’s vond hij die afgeleefde muur eigenlijk schitterend. Hij maakte de tekeningen, wij zorgden voor de uitvoering. Na deze tentoonstelling worden de gaten dichtgeplamuurd en mag de volgende kunstenaar iets anders bedenken.

Zelf ontwerp ik alleen nog in mijn dromen. Mijn prioriteiten liggen momenteel bij de galerie. Daar heb ik voor gekozen. Toen we begonnen, wist ik dat ik geen acht uur per dag meer in mijn atelier zou kunnen werken. En dat moet je doen als je werk van hoog niveau wil leveren. De meeste kunstenaars beginnen met enkele stukken bij ons. Dan krijgen wij langzamerhand een idee van de samenwerking, van de kwaliteit van het werk ook, en daaruit groeit dan een tentoonstelling. Of niet. Het is niet zo dat je hier kan binnenwandelen met een farde en vragen : ?Krijg ik nu een tentoonstelling ?? Dat is zo’n enorme investering. Precies daarom willen wij de band met de kunstenaars nogal sterk houden, zonder te overdrijven. Het is een engagement dat verder gaat dan een eenmalige tentoonstelling. Wij verwachten van hen professionalisme. Maar het gaat er vooral om dat wij in hen geloven en zij in ons. En als het zoals met Ruudt Peters tot een vruchtbare samenwerking komt, is dat voor ons een motivatie om ermee door te gaan.

Voor we met een kunstenaar in zee gaan, moeten wij ook weten dat we er een publiek voor hebben. Maar je cliënteel groeit met je mee als het de tijd krijgt om een bepaald werk te leren begrijpen. We hebben in de collectie ook stukken die maar 300 of 500 fr. kosten. Dat kan een start zijn, een prikkel. Met dat leuke dingetje heeft de artiest succes, en de volgende stap kan een juweel van 5000 fr. zijn. Maar tegelijk groeit hij ook in beeldtaal. Van een eenvoudige designring tot bijvoorbeeld de art-editie van deze tentoonstelling, die lang niet zo eenvoudig is.

Het is een passie, ja, anders houd je het niet vol. Eigenlijk hebben we gewoon een dure hobby. Onze boekhouder zegt dat we gek zijn. Het is iets waarin we geloven, dwangmatig bijna. Een gedrevenheid die voortkomt uit een gevoel voor schoonheid. Dat is precies het mooie van juwelen : je kunt ze dragen. Het lichaam speelt een rol. Een juweel is iets dat met je meeleeft, dat je kan meenemen, kan koesteren. Of verzamelen. En de persoon die het draagt, wordt bijna een acteur : hij kan het tonen of wegsteken. Daar zit een zekere spanning in. Je kan ermee spelen. Een kunstwerk dat je draagt op je eigen lichaam is heel wat anders dan een schilderij aan de muur. Hoewel we met deze tentoonstelling precies tonen dat een juweel ook buiten het moment van dragen een mooi object kan zijn. Je kan er gewoon door ernaar te kijken van genieten.

?Ouroboros?, werk van Ruudt Peters in Galerie Sofie Lachaert, St.-Paulusstraat 41, 2000 Antwerpen, tot 26 april. Donderd. en vrijd. van 13.30 tot 18 u. ; zaterd. van 11 tot 18 u. Tel. en fax : (03) 231.45.87.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content