Van de toneelschool recht een nieuwe VTM-serie in. Machteld Timmermans ( 27) speelt de rol van de eigenzinnige Kathy in Dokters. Voor tv werken valt toch beter mee dan gedacht.

Bart Vandergeten / Foto Hypnovisuals

Televisie is compleet nieuw voor mij, ik ben pas in juni vorig jaar aan het conservatorium in Brussel afgestudeerd. Eigenlijk was ik ook niet zo op zoek naar werk voor televisie, ik voelde mij goed in het theater. In december werd ik door Peter Simons (creative director van het productiehuis D&D) gecontacteerd. Hij had mij een paar keer zien spelen in producties van het conservatorium. Toch zag ik het nog altijd niet zitten om in een tv-serie te spelen. Dat veranderde pas toen ik een scenario had gelezen en Peter Simons mij uitlegde hoe hij de reeks zag. Geen kabbelend ritme zoals in een soap, maar afgeronde verhaaltjes in elke aflevering en gefilmd met de camera op de schouder.

We nemen één aflevering op per week, maar ik heb niet het gevoel dat het snel moet gaan. Voor de opnamen van elke aflevering nemen we een of twee repetitiedagen waarin we de gedachtegang van onze personages uitpluizen. De regisseurs verrichten veel voorbereidend werk en dat scheelt een stuk voor de acteurs. Anderzijds verlies je toch wat controle over je spel, zeker in vergelijking met theater. Daar repeteer je twee maanden samen voor je met een stuk naar buiten komt en speel je alle acties automatisch. Nu denk ik vaak nog na over een handeling terwijl ik mijn tekst moet zeggen.

Voor tv heb je alleen maar de regisseur als klankbord. En als hij niet reageert, betekent dat dan dat je het goed doet ? Het blijft allemaal nogal duister. Of als ik een scène een zesde keer moet overspelen, denk ik : ?Ben ik nog wel aan het spelen, of sta ik de tekst gewoon te drammen ?? In dat opzicht werkt theater bevrijdend. Voor de camera sta je je voortdurend in te houden. Ik ga nu veel meer naar de bioscoop en let er dan vaak op hoe die acteurs het technisch aanpakken. Wantrouwig zijn bijvoorbeeld, hoe speel je dat ?

We maken 25 afleveringen voor de eerste reeks van Dokters, maar voor de eerste tien zal je me toch respijt moeten geven. Momenteel zoek ik voor de teksten van mijn personage uit hoe ik ze zelf zou zeggen, in de toekomst zou het leuk zijn als ik dingen kon brengen die niet of minder van mij zijn. De vier andere vaste acteurs vind ik bijzonder goed gekozen. Het zijn echt verschillende types met verschillende koppen. Natuurlijk roept dat dan ook weer twijfels op : ?Hebben ze mij nu genomen omdat ze mij goed vinden, of omdat mijn kop erbij past ?? Een van de redenen waarom ze mij voor de rol van Kathy hebben gekozen, zou zijn dat ik nog geen tv-gezicht ben. Dat vergroot de geloofwaardigheid van mijn personage. Maar er zullen nog wel andere redenen zijn, zeker ? Voor mij is deze rol een risico. Als Dokters mislukt, zou het wel eens lang kunnen duren voor ze mij in theater nog eens vragen. Maar toch, ik denk dat ik de juiste keuze heb gemaakt. Ik zal niets doen waar ik niet achter sta. Om die reden ben ik vroeger trouwens bijna van de toneelschool gevlogen.

Weet je wat mij ook zo aanstond aan Dokters ? Dat alles op locatie wordt gedraaid. In daglicht ! Al dat kunstlicht in die tv-series, ik vind dat zo lelijk. En nog een punt : bij theater was ik vaak ongelooflijk zenuwachtig als ik in een groep zat, terwijl dat nu geen moment het geval is. De ambiance op een set ligt me wel. Ik hou niet van alleen zijn en bij de tv-opnamen loopt er altijd volk rond.

Heel mijn jeugd heb ik geroepen : ?Ik wil acteren.? Al die tijd speelde ik niet één keer toneel. Dat ik lukte in de toelatingsproef van het conservatorium, kon ik bijna niet geloven. Alles wat ik daarvoor als hobby deed ballet, zingen, voordracht… moest ik toen opeens goed kunnen. Maar het acteur-zijn is wat ik ervan gehoopt had. Vroeger wist ik niet goed wat ik wou, nu wel.

Dokters, iedere zondag om 21 u.30 op VTM.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content