Anna Luyten Freelance journaliste

Dit jaar pakt de BRTN uit met de nieuwe serie ?Pietje de leugenaar?. Het scenario is van Guido Van Meir. Regisseur is Frank Van Passel. Rilke Eyckermans (11) vertolkt de rol van de jonge Elza Mees. Een debuut.

Anna Luyten / Foto Hypnovisuals

Ik speel de rol van het meisje Elza op wie het hoofdpersonage Brecht verliefd is tijdens zijn jeugdjaren, de jaren vijftig. Wanneer de oudere Brecht bij de dood van zijn vader in 1996 terug thuiskomt, haalt hij herinneringen op. Ik speel mee in de flashbacks.

Dit televisieavontuur begon voor mij erg spannend. Ik zit al een tijdje in de groep Kindervreugd Speeltheater. Op een dag zei de regisseur dat er audities werden georganiseerd voor een rol in een nieuwe BRTN-serie. Ik heb mijn tante ( Veerle Eyckermans), die actrice is en onder andere meegespeeld heeft in R.I.P., gevraagd of zij er iets van wist. Ze zei dat ik een curriculum vitae moest opsturen naar de filmmaatschappij. Ik heb zelf dat c.v. opgesteld. Mijn papa heeft het getikt. Ik had toen nooit gedacht dat ik deze rol zou krijgen. Maar op een middag kreeg ik langs de telefoon te horen dat ik mocht deelnemen aan de audities.

Ik ben nog nooit zo zenuwachtig geweest als op die auditiedag. Thuis heb ik wel twintig keer na elkaar hetzelfde liedje op de cd gespeeld. What’s a woman without a man van Vaya Con Dios. Omdat ik dat een heel mooi liedje vind en ik er kalmer van word.

Op de audities heb ik me gewoon laten gaan. Ik heb niet gedacht aan wat de mensen van me zouden denken. Ik weet nog altijd niet waarom juist ik voor de rol uitverkoren ben. Maar ik ben er wel blij mee.

De filmregisseur helpt me nu goed op weg. Hij zei dat ik te veel acteer, dat ik meer mezelf moet zijn voor de camera. Dat is niet makkelijk. ?Wie is dat dan, mezelf ?? vraag ik me vaak af. Ik ben een verlegen meisje, een beetje klein. Maar als ik op de set sta, dan durf ik veel meer dan in het echte leven. Ik hou erg veel van de rol van Elza. Elza is verliefd op Brecht, maar ze toont het niet. Toch niet zoals Brecht zelf. Ik was heel erg benieuwd welke jongen Brecht zou gaan spelen. Toen ik hoorde dat het Ides Meire zou zijn, ben ik naar de film Manneken Pis gaan kijken waarin Ides ook meespeelt.

Ik vond dat hij maar een piepstemmetje had. Maar in het echt valt hij best mee. Hij is een toffe jongen. Hij is pas twaalf geworden. Hij is knap. Sommigen zeggen mij : ?Pas maar op. Straks word je in het echt ook nog verliefd op hem.? Daar ben ik niet bang voor. Het is maar film. Als ik iets moet spelen, zoals verliefd zijn, probeer ik zoveel mogelijk aan mijn eigen leven te denken. Het is soms wel vervelend dat alle andere acteurs erop staan te kijken. Als Brecht verliefd naar Elza staart, word ik heel verlegen en heel rood.

We hebben nu dertien opnamedagen achter de rug. Filmen is fijner dan hele dagen op school zitten. Ik krijg van een juf les op de set. We moeten ons huiswerk meebrengen. De dagen waarop we geen opnames hebben, en ik gewoon naar school moet, mis ik de andere acteurs. Ze zijn zo leuk. Iedereen is erg lief voor mij. Ik word verwend. Ik ben blij dat ik nu die grote acteurs in het echt kan ontmoeten : Antje De Boeck, Katelijne Damen, Marc van Eeghem.

Ik wil later zeker actrice worden. Vroeger wilde ik het liefst fotomodel worden. Mijn mama is styliste en ik vond dat gezellig : mooie kleren aan- en uittrekken. Vanaf mijn negende wil ik alleen nog acteren. Het liefst kom ik in de filmwereld terecht. Ik acteer ook wel voor theater, vorig jaar heb ik de hoofdrol gespeeld, maar een filmset is toch leuker. Ik spreek al twee jaar teksten in voor reclamefilmpjes zoals voor Cindy en de Kleine Prinses. Het allerliefst wil ik naar Hollywood gaan. Mijn grote voorbeelden zijn mijn tante die in de BRTN-series R.I.P. en Postbus X speelt en Antje De Boeck. Ik weet zeker dat ik later een leven van acteren veel leuker zal vinden dan de hele dag op kantoor te werken of kapper zijn en in iemands haren zitten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content