Pascal Decroos ( 32) en Ludo Poppe ( 33) maakten naam met tv-programma’s voor onder meer NV De Wereld. Sinds ze samen Kanakna runnen, doen ze aan onderzoeksjournalistiek. Momenteel werken ze aan een reeks over fundamentalisme.

Anne Geerts Foto : Hypnovisuals

Ludo : Ik had vrij vlug door dat ik als producer in België beperkt werd en als freelancer budgettair geen grote onderwerpen aankon. Die frustratie dreef mij naar Nederland. In 1993 kreeg ik daar zoveel werk dat ik een partner kon gebruiken. Ik had de keuze : of iemand opleiden, of de beste freelancer en dus mijn stevigste concurrent Pascal aanspreken. Met Kanakna kunnen we onze beperkingen overstijgen. We hebben eerst twee jaar hard gewerkt, een gezonde financiële basis gecreëerd en goed personeel gezocht. Pas daarna begonnen we met de grotere onderwerpen. Ondertussen houden we hier met acht mensen een firma draaiende, louter en alleen met het maken van documentaires en reportages. Een unicum in Vlaanderen !

Pascal : Terwijl anderen bezig zijn met kortetermijnprojecten, kunnen wij nu ook grotere reportages aanpakken. We doen aan onderzoeksjournalistiek in binnen- en buitenland. Voor Panorama maakten we in coproductie met Antenne (Ned. 2) Bloed op het vlees, een reportage over de vleesmaffia. In Press at war onderzochten we voor de BRTN en Antenne wie de oorlog verslaat en hoe dat gebeurt. Momenteel werken we aan Voorbij de sluier, een reeks over fundamentalisme voor Nederland 2 en hoogstwaarschijnlijk ook voor de BRTN.

Ludo : Ik voel mij weer student. Ik lees al een jaar alles over fundamentalisme en ga met specialisten praten. Ik werd door het onderwerp gegrepen tijdens een werkverblijf in Nigeria. Terwijl het westen vol lof was over de VN-voedselhulpoperatie in Somalië, las ik daar dat de moslimgemeenschap, een vierde van de wereldbevolking, de operatie als een invasie zag. In deze reeks willen we eerst nagaan wat fundamentalisme is. We gaan in tien landen filmen. We laten leiders Hamas, Hesbolah… en gewone mensen fundamentalistische yuppies, vrouwen van de Refa-partij… voor zichzelf spreken. Het wordt dus geen abstract gepraat over iets of iemand anders. Human interest werkt bindend, spreekt meer aan. Maar het mag niet ten koste gaan van de informatie. We willen kwaliteit combineren met goeie kijkcijfers. Daarom is goede research heel belangrijk. De westerse kijk is er een van nieuwsflashes : korte berichten met indrukwekkende beelden. Wij willen met onze reeks een refentiekader maken, zodat je de volgende keer dat je naar het nieuws kijkt weet waarover het gaat.

Pascal : We maken moderne documentaires, geen schooltelevisie. Ik wil mijn kritische zin uitleven. Uit ervaring weet ik dat een reportage geen blijvende invloed heeft. Neem nu mijn NV De Wereld-reportage over burn-outsymptomen bij leerkrachten. Na de uitzending ontstond er commotie op het ministerie van Onderwijs, en wat gebeurde ? De directeur en leerkracht die het fenomeen van de pestende jeugd durfden aankaarten, kregen moeilijkheden. Ik moest mij verantwoorden bij de BRTN-top en aan het probleem werd niets gedaan. Na de heruitzending van de reportage over vereenzaamde bejaarden stond de telefoon andermaal roodgloeiend. Denk je dat er op beleidsniveau iets gebeurde voor de honderden vereenzaamde bejaarden in Brussel ?

Ludo en Pascal : In Vlaanderen is de pers niet waakzaam, laat staan een vierde macht ! Op Nederland 1 (radio) krijgen beleidsverantwoordelijken dagelijks het vuur aan de schenen. Er wordt hen gevraagd hoe het staat met hun beloften. Draaien ze rond de pot, dan wordt hen dat vlakaf gezegd ; kunnen ze niet antwoorden, dan staat ’s avonds NOVA (tv, Ned. 3) op zijn kop. Hier kan de premier weken aan een stuk geen commentaar geven en wij pikken dat. Ik lees elke morgen in de krant wat ik de avond voordien op tv zag. Tieleman zegt niet voor niets : ?Wij maken geen info meer, we verslaan info.? Bij NOVA en Twee vandaag (Ned. 2), waarvoor wij werken, wordt het succes van een programma niet gemeten aan de kijkcijfers, maar aan het aantal interpellaties in de Kamer. Dat zegt genoeg ! Dat zo’n programma hier niet bestaat ligt niet aan de kijker, maar aan de journalisten en het beleid van VTM en de BRTN. Hopelijk komt daar verandering in met Leo Hellemans, de nieuwe hoofdredacteur van de BRTN-nieuwsdienst.

Decroos (links) en Poppe : Bij NOVA en Twee vandaag (Ned. 2), waarvoor wij werken, wordt het succes van een programma niet gemeten aan de kijkcijfers, maar aan het aantal interpellaties in de Kamer.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content