Geen VTM-show of Maryse Van den Wijngaert (35) heeft hem geregisseerd. Nu heeft ze de handen vol met ?Het Mooiste Moment?, de nieuwste van Luc Appermont.

BART VANDERGETEN / FOTO HYPNOVISUALS

Sleur ken ik niet. Tien om te zien bijvoorbeeld, dat ik het voorbije seizoen regisseerde, is leuk om doen : de hele dag repeteren, om halfzeven generale repetitie, en dan alles in één ruk erop. Op dat moment moet iedereen zich helemaal geven. In de zomermaanden heb ik aan Ontdek de Ster en Kan dit ? gewerkt. Nu aan Het Mooiste Moment, het nieuwe programma van Luc Appermont. Hier is de uitdaging dat het programma alle kanten uit kan. Je kan moeilijk voorspellen waar de hoogtepunten zullen zitten, maar ze zijn wel nodig.

Ik neem niet zomaar alle werk aan. Van Wittekerke heb ik 12 afleveringen geregisseerd, maar of ik er nog zal doen ? Ik ben nu bezig met amusement, en dat is een ander wereldje dan dat van fictie. Op een bepaald moment had ik het gevoel dat ik me niet te lang in het ene mocht nestelen, wilde ik niet in het andere vergeten worden. Niet dat ik niet hou van fictie, maar ik wil me niet jaren aan dezelfde productie binden. Spelprogramma’s doe ik echt niet graag, omdat alles verloopt volgens een vast stramien. Als regisseur zit je er eigenlijk maar een beetje bij.

Het is gebeurd dat ik afhaakte, omdat van mij verwacht werd dat ik gaandeweg minder tijd in de productie zou steken. Wat een afbouw van kwaliteit betekent. Dat is niet mijn filosofie. Ik wil werken aan iets waar ik achtersta. Voor mijn laatste productie kon ik die keuze vooraf maken. Maar feit blijft dat door de verminderde reclame-inkomsten de financiële middelen afnemen. Van meetaf hoor je : er is 10 procent van ons budget af, hou daar rekening mee. Of : heb je wel altijd 5 of 6 camera’s nodig ? Kan de generiek niet eenvoudiger… Televisie maken kost een hoop geld, overuren moeten liefst vermeden worden. Maar het gevaar is dat prestaties op de duur nog alleen worden afgewogen volgens de tijd die je nodig hebt. Wat met mijn inspanningen om de beeldtaal te verfijnen, om het programma een eigen stijl te geven ? Uit budgettaire overwegingen wordt al eens geopteerd voor een regisseur die pas van school komt. Zo worden veel jonge mensen in de sector geworpen. Oké, ze vinden hun weg, en met de vele programma’s die er bij de verschillende zenders gemaakt worden, zijn ze welkom. Maar je kan er niet omheen : ze hebben niet de ervaring van iemand die 10 jaar in het vak zit.

Hèt probleem voor mij zijn de werkuren. Die zijn moeilijk te combineren met mijn privé-leven. Voor Wittekerke begonnen we ’s morgens om 8 u. en dat kon uitlopen tot halfnegen ’s avonds. Tien om te zien duurt tot tien uur, en op de Dozen-shows van Bart Peeters stonden er helemaal geen uren. Voorbereiding, vergaderingen, afspraken… Je bent nooit meer thuis. Mijn man werkt als hoofdbelichter ook freelance en zit met hetzelfde probleem. Naarmate je ouder wordt, ga je meer beseffen hoezeer het werk je in beslag neemt, en dan denk je : ?Thuis zit ook iemand die mij nodig heeft.? Mijn zoon van 4 begrijpt wel dat mama naar haar werk moet, maar mama moet altijd naar het werk. En de tijd gaat zo snel. Hoe ik het met een groter gezin zou moeten bolwerken, weet ik niet. Gelukkig heb ik een schoonmoeder die inspringt, want onthaalmoeders of andere opvangmogelijkheden bestaan niet voor mensen met onregelmatige werkuren. Het liefst zou ik de ene helft van het jaar werken en de andere helft gaan zeilen. Weg met ons kleine gezinnetje en wat meer genieten van ons toch al zo korte leven. We hebben een prachtige zeilboot, maar de keren dat we er in vijf jaar mee gaan varen zijn, kun je op twee handen tellen.

Vroeger heb ik met mijn man als cameraman samengewerkt voor de Droomfabriek. We deden samen grote reportages in het buitenland.

Maar dat viel niet mee, omdat ik hem door en door ken natuurlijk, en omdat we van karakter allebei nogal koppig en dominant zijn. Nu werken we veel minder samen. Voor de Dozen hebben we wel enkele Kakkewietenfilmpjes gedaan en dat gaf toen geen probleem. Hoopgevend, voor als we er ooit eens met de zeilboot op uit trekken.

?Het Mooiste Moment?, elke zaterdag om 20 u.45 op VTM.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content