Else Kielland ( 37) is Noorse, spreekt perfect Nederlands, en houdt in De Pinte als enige in Vlaanderen een opleidings- en behandelingscentrum open voor 3-in-1-kinesiologie.

Anne Geerts / Foto : Hypnovisuals

Na mijn studie verzekeringswezen en economie werkte ik tien jaar bij een verzekeringsmaatschappij voor olie-installaties. Een boeiende job : verre reizen, het bezoeken van olieplatforms en de Lloyds of London. Als eerste vrouw in de Noorse olieverzekeringssector maakte ik mee wat veel pionierende vrouwen meemaken : moeilijkheden met de baas en de mannenmentaliteit. Ik deed mijn werk goed, maar voelde mij niet echt tevreden. Ik begon groepssessies lichaamswerk te volgen. Ik leerde veel over wat ik met mijn lichaam gedaan had en deed. Na een tijdje besloot ik te stoppen met werken. Met het geld dat ik van mijn grootmoeder erfde kon ik reizen. Ik wou meer weten over intuïtie en schreef mij in voor een cursus kinesiologie. Ik ontdekte dat ik niet alle pijn opnieuw hoefde te doorleven om die kwijt te raken. Eind ’89 volgde ik intensieve cursussen in de school voor 3-in-1-kinesiologie in Amerika. In het begin testte ik wat ik geleerd had op vrienden, kennissen en familie. Ik belandde in België en ben hier blijven hangen. De liefde, hé ! Peter hielp mij alle papieren in orde te krijgen en ik leerde Nederlands. In ’93 begon ik met mijn praktijk- en opleidingscentrum voor kinesiologie. Ik gebruik de three in one-methode of het one brain-systeem. 3-in-1 staat voor de integratie van lichaam, verstand en geest.

Ik zie mezelf als begeleider, niet als baas. Als iemand bij mij komt, telt niet wat ik denk of voel, maar of de persoon een situatie als probleem ervaart of niet. Kinesiologie is een eenvoudige, zachte en persoonsgerichte behandelingswijze. Via de spiertonus van de arm wordt de emotionele stress die iemand ervaart in een bepaalde situatie afgelezen. Bij stress stoppen de signalen van de hersenen naar de spieren even en ontstaat er een moment van spierzwakte. Die voel ik bij het spiertesten. Een beetje zoals mensen die flauwvallen bij het horen van slecht nieuws. Kinesiologie gaat ervan uit dat je lichaam exact weet wat er met je gebeurde vanaf het moment van je conceptie tot nu. Je hersenen hebben al dan niet bewust alles geregistreerd en reageren op situaties vanuit gedragspatronen die vaak al voor ons zevende jaar verankerd zijn. Een sollicitatiegesprek kan bijvoorbeeld zoveel stress oproepen dat je het onlogisch vindt gezien je vakbekwaamheid. Via spiertesten kom ik dan te weten waar die stress vandaan komt : lijdt je aan faalangst ? Of ben je onbewust nog wrokkig om een gelijkaardige situatie uit je kindertijd ?

Kinesiologie is geen therapie maar een soort emotionele apotheek voor dagelijks gebruik. Het is goed voor jong en oud. Voor sommigen werkt de methode vlugger dan voor anderen. Je moet er voor openstaan, maar ook sceptici komen terug. Sommigen vinden het te eenvoudig. Ze geloven dat ze pijn moeten hebben of een half jaar rond een probleem moeten werken om er vanaf te geraken. Ik zou geen kinesiologe zijn als ik niet zelf ervaren had hoe goed mij dit doet. Mijn vriend en ik gebruiken heel vaak kinesiologie op onszelf en op elkaar. Sommige irritaties zijn echt verdwenen. Uiteraard zullen er in het leven altijd momenten van stress zijn. Ik kan angst, verdriet, boosheid, schuldgevoelens niet zomaar wegnemen. Wel kan ik de stress daarbij verzachten. Mijn vader is gestorven aan kanker. Ik heb hem mogen helpen zijn lijden te verzachten door de emotionele stress te verminderen. De dokters waren verbaasd over de rust waarmee hij gestorven is. Ik ben geen dokter, ik doe wel aanvullend werk. Mijn drie basiscursussen worden trouwens ook gevolgd door dokters en therapeuten.

3-in-1-Kinesiologie Centrum : tel. (09) 282.47.08.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content