The Production Room is het brainchild van Lieselotte Deforce(23), Jan Kindt (25) en Mitchell Smith (20) : een Kortrijkse vzw, die in zoveel mogelijk opzichten muziek en cultuur wil promoten.

Jacky Huys / Foto : Hypnovisuals

Dit wilden we alledrie altijd al doen. Mitchell was bezig met techno en jungle. Ik meer met rock en jeugdhuizen : ik organiseerde optredens. Jan deed dat ook in zijn café. Ik heb twee jaar stage gelopen in de Vaartkapoen in Brussel, en daarna in het jeugdhuis in Izegem. Ik speelde eigenlijk al een beetje boekingskantoor op mezelf, maar ik vroeg er geen geld voor. Ik probeerde er gewoon voor te zorgen dat de groepen overal konden spelen. Toen dacht ik : waarom niet professioneel beginnen ? Met als doel : zo onafhankelijk mogelijk blijven. Wij hebben respect voor de artiesten terwijl men bij grotere bedrijven hen eerder als producten ziet dan als mensen.

The Production Room is een grote paraplu : boekingskantoor, maar ook platenfirma. We hebben al één plaat uit : Magik Ballet Ensemble. We hebben plannen om in de kelder een studio te bouwen. Iedereen die wil, zal daar dan kunnen werken zonder rekening te houden met uren of geld. We doen ook het management van Electric Ladyland, de groep rond Severine Tessa, die nog gedanst heeft voor A. Platel en nu haar eigen productie is begonnen. We organiseren bovendien fuiven en concerten. Het probleem in Kortrijk is dat er nergens een zaal is waar je iets kan organiseren. Tot nu toe zijn we moeten uitwijken naar Gent.

Momenteel slagen we er nog niet in om rond te komen, maar dat is langzaam aan het veranderen. Het boekingskantoor krijgt wat respons en daarmee kunnen we naar de buitenwereld komen. Hoe meer je doet, hoe meer kans je hebt om eruit te komen. Daarom willen we ook zeker die studio bouwen. Die kan wat geld opleveren om het draaiende te houden. We verhuren af en toe ook materiaal. We zijn een vzw, we willen niet dat het een bedrijf wordt met mensen in dienst, want dan kom je te vlug in hetzelfde mechanisme als de groten.

We worden niet gesubsidieerd, we zijn op zoek naar sponsoring. We zouden ook willen samenwerken met iedereen in de regio en ons daarbij niet enkel tot muziek beperken, maar er ook video, dans en performances bij nemen. We trachten naam voor onszelf te maken via onze fuiven. Veel mensen kennen The Production Room al van naam. De mensen die met muziek en computers bezig zijn, weten dat we een studio gaan bouwen. Vaak hebben ze al tapes klaar en die willen ze hier verder uitwerken.

Onze uiteindelijke ambitie ? Voor mij is het gewoon mijn droom. Bezig zijn met muziek, er ooit van kunnen leven zonder dat het een business wordt, want dat wil ik niet. Ik wil regelmatig contact hebben met de artiesten, het menselijk houden en zorgen dat het niet uit de hand loopt. En we willen natuurlijk een zaal in Kortrijk zodat we zelf kunnen organiseren wat we willen en zo een publiek kweken. Ze klaar maken voor nieuwe toestanden. Niet gelimiteerd zijn, openstaan voor alles en alles aan bod laten komen.

Jan heeft een jongerencafé in Deerlijk en hij is altijd aan het brainstormen. Als hij binnenkomt, heeft hij minstens vijftig ideeën. Mitchell heeft veel contacten in Engeland, hij gaat om de twee weken naar Londen. Wij dachten dat ze daar sceptisch zouden staan tegenover ons, maar ze zijn juist heel erg enthousiast. Een paar weken geleden hebben we een dj uit Londen laten overkomen. Die speelde hier toen voor vijftig man. We zaten daar een beetje mee, omdat hij thuis iedere keer voor volle zalen draait, maar hij zei : blijven doorgaan, ik laat een stuk van mijn gage vallen, maar we zullen terugkomen en vroeg of laat lukt het.

Iedereen die met kunst bezig is, is welkom. Ook graffiti-kunstenaars, al is dat een delicaat onderwerp. Momenteel loopt het misschien een beetje chaotisch en we moeten het redelijk goed bijhouden. Als er van de ene dag op de andere iets goed begint te lopen jungle bijvoorbeeld, waar België momenteel nog niet rijp voor is zullen we ons 20 uur per dag moeten inzetten. Maar we hebben ervoor gekozen. En eigenlijk zijn we toch al jaren 20 uur per dag bezig met muziek.

(The Production Room is te bereiken in de Stationsstraat 9A, 8500 Kortrijk, telefoon (056) 25.57.38 of fax (056) 25.57.46)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content