Sabien Tiels(19) debuteerde pas met de cd ?Houjemorgennogvanmij”. Ze is anders dan anderen en bevestigt haar roepnaam van ?grootste belofte uit de Vlaamstalige showbizz”.

JACKY HUYS / FOTO : LIEVE BLANCQUAERT

Mijn moeder heeft me verteld dat ik constant met haar gitaar aan het rondzeulen was toen ik pas 2,5 jaar oud was. Die gitaar was eraan na zes maanden. Ik zong ook altijd op familiefeestjes, van mijn 3de, 4de jaar af. Ik kon het niet ontlopen. Mijn moeder heeft heel veel orgel gespeeld toen ze in verwachting was en je ziet : het is eruit gekomen, hé.

Rivaliteit ? De hele showbusiness draait daar een beetje om. Als je van buiten kijkt, denk je dat het allemaal koek en ei is, maar als je erin zit, voel je die rivaliteit aan den lijve. Ach, misschien heeft het te maken met het feit dat ik anders ben dan de anderen, dat ze me daarom als een buitenbeentje bekijken. Ik kom best overeen met artiesten die zelf ook in het live-circuit zitten. De anderen hebben het er moeilijk mee als ik mijn eigen mening verkondig : dat blijkt niet normaal te zijn in dit vak omdat de meesten populair willen zijn en zich dus een stuk liever voordoen dan ze eigenlijk zijn. Zo’n leven wil ik niet : ik wil niet geleefd worden door mijn entourage. Als ze mij zeggen wat ik moet doen, dan stop ik er gegarandeerd mee.

Ik heb de kans gekregen om ?Houjemorgennogvanmij” te maken, om 13 van mijn eigen liedjes op te nemen en ik ben daar dankbaar om. Ik heb ook tijd. De meeste mensen in de showbizz willen vandaag alleen maar veel geld verdienen op heel korte termijn. Dat is niet de weg die ik gekozen heb. En trouwens : ik vind de naïviteit van mijn plaat juist charmant : dit zijn de standpunten van een 19-jarige. Iemand zei me laatst dat het eigenlijk een cd is vol jongemeisjesromantiek. Precies : ik bén een jong meisje, waarom zou ik me anders voordoen ?

Ik heb nog een jongere broer van 15. We zijn twee extremen, en toch kunnen we goed met elkaar communiceren. Hij komt bij me met zijn problemen en toch is hij in wezen een stille, heel anders dan ik. Oké, ik heb ondertussen geleerd om er alles niet zomaar uit te flappen, omdat je dan de mensen te veel pijn doet. In het begin zei ik keiharde zaken. Ik zeg nu eenmaal graag mijn mening. Toch heb ik geleerd dat je dat ook kan doen zonder kwetsend te zijn. Mijn broer zegt niets. Ik vraag me soms af hoe hij het ervaart dat er zoveel aandacht naar zijn grote zus uitgaat. Alles draait om mij : constant die drukte, die en die heeft gebeld, je moet nog daar naartoe, hoe loopt het met de single… Soms heb ik het gevoel : komt mijn broer niets tekort ? Daarom probeer ik af en toe een paar uur vrij te maken voor hem. Hij lijkt wat op mijn vader : een stille man die alles over zich heen laat gaan. Ik lijk meer op mijn moeder.

Het mooiste wat je kan meemaken in dit vak, is dat mensen zich in je teksten herkennen. Ik heb een hekel aan brieven à la ?ik ben verliefd op jou, trouw met mij”. Ik ben daarentegen dankbaar voor brieven als : ?Ik heb dit en dit meegemaakt ; die tekst van jou heeft me ontzaglijk geholpen”. Dan voel je je tenminste nuttig. Wat voor zin heeft het een liedje te zingen en de mensen met hun handjes in de lucht te laten wapperen ? Geen. Behalve misschien dat je iemand vijf minuten blij maakt. En dan ? Voor mij volstaat dat niet.

Botsingen met collega’s ? Ik leg dat naast me neer, ik probeer zo weinig mogelijk te reageren. Erger ik me daaraan ? Misschien is dat een groot woord, ergeren, maar ik zie het allemaal rondom me gebeuren en ik heb het er moeilijk mee. Ik kijk naar ?Tien om te Zien”, ik zie de ene cover na de andere op me afkomen en ik denk : hoe is dat nu toch mogelijk, dat dàt de top-tien uitmaakt. Van mij mogen ze allemaal doen wat ze willen, maar ’t is zo gemakkelijk.

Het is een kleine wereld : ik ben vriendelijk tegen iedereen, maar iedereen weet hoe ik over hen denk. Ik heb al een aantal nummers geschreven over hun grote komedie, maar we hebben die bewust nog niet op mijn cd geplaatst, omdat ik nog maar aan het begin van mijn carrière sta en ik een publiek nog moet opbouwen dat me waardeert omdat ik anders ben.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content