Mark Tysmans ( 28), met vaste rollen in de BRTN-soaps Het Park en Thuis op zijn cv, speelt nu mee in De Burgemeesters, de nieuwe tv-comedy rond Jacques Vermeire. Maar zijn ambities wijzen vooral in de richting van jeugdtelevisie.

Bart Vandergeten / Foto Hypnovisuals

Ik heb het nooit onder stoelen of banken gestoken dat ik mijn rol in een soapserie maar als tijdelijk beschouw. Het liet me toe camera-ervaring op te doen en ongelooflijk veel mensen te leren kennen, maar als ik de kans zou krijgen om voor een ander soort productie te werken, zou ik die nemen. Daarom heb ik ook nooit een langlopende verbintenis willen aangaan voor Thuis. Benny is altijd een bijrol gebleven. Toen ik het aanbod kreeg voor De Burgemeesters, heb ik mijn contract niet verlengd.

Toen ik in Thuis begon, maakten we 50 afleveringen per seizoen. Toen ik vertrok 176. Dan werk je héél snel, geloof me. En dat was één van de redenen natuurlijk waarom ik voor De Burgemeesters koos. Daar krijgen we één dag om de teksten te leren, twee dagen tijd voor de repetitie en twee dagen voor de opname. Voor mij betekent dat fenomenaal veel tijd ! Ik hoef ook niet meer een heel jaar bezig te zijn met dezelfde tv-reeks, daarbuiten heb ik tijd om te doen wat ik wil.

Comedy brengen is wel helemaal nieuw voor mij, maar ik wist op voorhand dat het moeilijk zou zijn. Ik gun mezelf één seizoen om het te leren kennen. In die periode zal ik goed mijn oren en ogen opentrekken, en op tijd en stond mijn mond dichthouden. Oké, ik heb wel humoristische stukken in theater gespeeld, maar dat ligt toch anders. Wat ik bijvoorbeeld graag van Jacques Vermeire zou hebben, is zijn gevoel voor timing. Een Carry Goossens heeft dat ook, daarom zijn ze allebei zo’n goeie komische acteurs. Waar ik hen ook om bewonder, is de manier waarop ze met hun bekendheid omgaan. Toen ik met Carry in hetzelfde theaterstuk speelde, gingen we ’s middags samen in een café onze boterhammen opeten. Daar ben ik toch wel geschrokken van wat populariteit kan inhouden. Van zodra Jacques en Carry buitenkomen, krijgen ze ermee te maken, op elk moment van de dag. Ik werd ook wel herkend als Benny uit Thuis, maar ik kon nog zonder probleem de straat op.

Eigenlijk liep ik eerst school voor opvoeder, pas daarna werd ik acteur. Ik heb vroeger in de jeugdbeweging gezeten, dus ik ben altijd met kinderen en jongeren bezig geweest. De acteursopleiding volgde ik om in het Jeugdtheater te kunnen spelen, maar als beginnend freelancer speel je voor zowat alle theaters behalve dat ene. Pas vorig jaar heb ik in twee stukken gespeeld van het Jeugdtheater en komend seizoen staat er weer één op stapel.

Dat werk voor jongeren wil ik later zeker in tv-programma’s voortzetten. Als ik de kans krijg, zou ik ze zelfs willen maken. Het medium televisie boeit me enorm. Regelmatig sta ik er echt van te kijken hoe sterk de Scandinaviërs bijvoorbeeld zijn in kinderregie. Ze slagen erin om de kinderen ongelooflijk natuurlijk te laten acteren voor televisie. Zelf heb ik al eens met kinderen aan een musical gewerkt, en ik hoop dat zeker nog eens over te doen. Misschien zijn de Vlaamse kinderen wat introverter, maar dat betekent niet dat je geen mooie dingen met hen kunt verwezenlijken. Introvertie is zelfs een plus, het betekent dat alles meer van binnen komt. Ik vind het wel jammer dat de BRTN geen jeugdreeksen meer maakt. Uit mijn eigen kindertijd herinner ik me er nog prachtige. Ze gaan nu een jeugdnet oprichten, waar ik veel van verwacht.

Muziek is ook erg belangrijk voor mij, het is wat ik het liefste doe. Momenteel kan ik die passie in een eigen groep kwijt, in een formule waarmee we ons zowel tot een volwassen als tot een jeugdig publiek richten. Ook dat zou ik graag een verlengstuk geven op televisie. Zo zit ik met een hele hoop ideeën voor televisie, het is mijn droom ooit een eigen programma te hebben. Maar dat heeft geen haast. Ik wil eerst De Burgemeesters over me heen laten gaan en daarna heb ik twee theaterproducties in het verschiet.

De Burgemeesters, vanaf 6 september iedere zaterdagavond op TV1.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content