Wellicht verklaart Shakti Majumdar’s ( 44) voorname afkomst het vuur waarmee ze de Indische traditie inzake gezondheid en welzijn uitdraagt. Ze haalt met vzw Lotus onder meer Indische muziektherapie naar België.

Anne Geerts / Foto Hypnovisuals

Vlak voor mijn eindexamen als gynaecologe werd ik uitgehuwelijkt. Zo gaat dat in India. Aangezien mijn man al geruime tijd in België woonde, kwam ik hierheen. Voor mij was het een zeer grote verandering. Zonder familie in België, leven met een man die ik twee keer zag en die in mijn ogen meer Belg dan Indiër was. Ik ben heel orthodox-Indisch opgevoed. Jarenlang hielp ik in het AZ in Gent op de kraam- en andere afdelingen in de hoop dat mijn Indisch diploma als klassiek arts erkend werd. Toen dat niet gebeurde, ben ik uit frustratie de ayurveda gaan bestuderen. Ik herontdekte de waarde van deze oude Indische geneeswijze waar mijn moeder en grootmoeder het zo vaak over hadden.

Uit heimwee besloot ik zoveel mogelijk van India hierheen te halen. Met vrienden richtte ik de vzw Lotus op om samen de Deeshop-projecten in India te steunen. Het Mother and Child Research Center, dat ik eerder in mijn geboortedorp Madhyamgram opstartte, werd wegens geldgebrek overgeheveld naar een landelijk Deeshop-project. Deze informatiepost voor voorbehoedsmiddelen, zwangerschap, geboorte en kraamzorg is dus weg. Het plaatselijk schooltje bleef en heet nu Lotus Children. Met Lotus vzw organiseren we daarvoor onder meer concerten, muzieklessen en -therapie, voordrachten over ayurveda en Indische babymassage, meditatie, yoga…

Ons lege huis in India willen we ombouwen tot een School voor Muziektherapie, waar alleen zeer goeie muziekgoeroes de traditie doorgeven aan westerlingen die een basiscursus Indische muziek volgden. Muziektherapie helpt mensen. Ik leid geen therapeuten of genezers op. Indische muziek is niet alleen de oudste maar ook de ingewikkeldste ter wereld. Nog steeds wordt de wijsheid die ze bevat overgedragen van goeroe op leerling. Als mensen zich concentreren op een bepaalde chakra om een klank of raga te ontwikkelen en ze doen dat op een bepaald tijdstip van de dag, dan werkt de trilling ervan sterk in op het lichaam. De trilling van de muziek is bij het luisteren niet altijd te voelen, maar je voelt ook niet dat je groeit, dat stel je achteraf vast. Het juiste gebruik van raga’s en ragini’s geeft meer harmonie in jezelf en thuis, helpt juiste keuzes te maken inzake je werk en je relaties, en bevordert juist denken. Deze muziektherapie is goed tegen slapeloosheid, stress, vermoeidheid, piekeren en andere geestelijke problemen. Indische vrouwen zingen bepaalde raga’s of luisteren ernaar om hun baby te sussen, maar ook ter preventie van postnatale depressie. Als ze zelf op krachten kunnen komen, raakt de band tussen moeder en kind niet verstoord. Hier gaat na de geboorte alle aandacht naar het kind. Eigenlijk heeft de moeder aandacht en rust nodig zodat ze de energie heeft om voor haar pasgeborene te zorgen. Toen mijn dochtertje geboren werd, vroegen buren hoe het kwam dat ze haar nooit hoorden huilen. Waarom zou ze moeten huilen ? Ze kreeg alles wat ze nodig had, sliep goed door de massages en de liederen.

Ik vind het moederschap heel belangrijk. Alles wat met geboorte te maken heeft, is mijn droom. In India is onze moeder onze eerste goeroe. Ik wil met vzw Lotus raga’s voor moeder en kind op cd uitbrengen, tegen postnatale depressie en voor rust. Radio 3 registreerde al de cd Rag Jog, een live-concert van Bhattacharva, Majumdar en Banerjee. Het zijn raga’s die best rond 21 uur gespeeld worden en goed zijn voor yogabeoefenaars. Vzw Lotus organiseert naast concerten ook Indische feestdagen met Indisch eten, Indische dans en dergelijke.

Over Shakti’s Indische afkomst en haar wedervaren in België schrijft Rudi De Koker momenteel een boek. Info : vzw Lotus, Shakti Majumdar : tel. (09) 221.89.60.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content