Volgende week verschijnt ons modenummer in een totaal vernieuwde versie : Knack Weekend Black 01, Mode. Daarin een compleet overzicht van de zomermode en de trends van nu.

Maar deze week al is het winterseizoen op gang geschoten. De catwalkmarathon waarin ontwerpers hun collecties voor winter 2011-’12 tonen, is nu aan de gang in New York, meteen gevolgd door shows in Londen, Milaan en Parijs (helemaal te volgen op weekend.be).

Sinds enkele jaren hoort daar telkens een debat over modellen bij. Voor defilés blijken de eisen immers het grootst te zijn : jong en zeer mager. Toen in 2007 twee Braziliaanse modellen aan anorexia stierven, richtte de British Fashion Council in Londen de Model Health Inquiry op, een panel dat richtlijnen voor de sector uitvaardigt. Ook in de andere westerse modesteden werden dergelijke initiatieven genomen.

Ontwerpster Diane von Furstenberg vaardigde als voorzitter van de Council of Fashion Designers of America (CFDA), net voor de huidige modeweek in New York nog enkele nieuwe richtlijnen uit. Deze gaan van het voorzien van gezonde snacks backstage, tot zorgen voor een rookvrije omgeving en de aanbeveling dat modellen minstens zestien moeten zijn om een defilé te lopen.

Of het wat zal uithalen ? Volgens de bekendste Britse modellenagente Carole White valt dat te bezien. White, samen met haar broer eigenaar van Premier Model Management en een veterane in de modesector, staat bekend om haar boude uitspraken en haar bekende modellen. Ze vertegenwoordigt tal van topmodellen en Naomi Campbell noemde haar ” Mum” (tot ze in onmin raakten rond het proces van de bloeddiamanten, Whites getuigenis sprak dat van Campbell tegen).

In een interview met The Telegraph verklaarde White dat het voor de defilés in Londen nog wel meevalt qua maatvereisten, maar “in New York en Parijs zijn ze er fascistisch in. Ze willen een niet-lichaam, iets androgyns”. Toch vindt ze dat er langzaam wat beweegt.

In een ander interview (ze was overal in de Britse pers, gezien Channel 4 een zevendelige documentaire over haar agentschap draaide) toetert ze dat ze in tegenstelling tot tien jaar geleden nu meisjes mét borsten zoekt. Ze praat tegenwoordig met haar modellen ook over gezonde voeding en zorgt ervoor dat ze een personal trainer hebben of minstens gaan sporten. Tevoren beperkte haar goede raad zich tot de mededeling : “Don’t eat.

Modellen zullen volgens haar altijd slanke meiden zijn – “net zoals je nooit dikke ballerina’s zult hebben” – maar de pijnlijk magere zullen verdwijnen.

Er is echter een andere discussie die White nauwer aan het hart ligt : het racisme in de mode. Zwarte meisjes of modellen van een andere etnische origine raken moeilijk aan een job. Natuurlijk zijn er enkele beroemde uitzonderingen, maar volgens White werd zelfs Naomi Campbell minder betaald dan blanke topmodellen.

Maar ook hier veranderen tijden langzaam. In de beautywereld tonen advertenties voor cosmetica al jaren een diverser beeld. Groten als L’Oréal hebben een hele stal van modellen van uiteenlopende origine. Toch werden die modellen vaak alleen ingezet in hun ’thuisland’.

Wanneer nu een all American prestigemerk als Estée Lauder uitpakt met het Chinese topmodel Liu Wen als gezicht voor zijn wereldwijde campagnes, dan is dat misschien geen grote, maar toch een betekenisvolle stap in de richting van meer diversiteit.

trui.moerkerke@knack.be

Trui Moerkerke

TEVOREN WAS DE GOEDE RAAD VAN MODELLENAGENTE WHITE BEPERKT TOT: “DON’T EAT.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content