Axelle Red siert de reclamecampagne van Hampton Bays, maar het is de nieuwe ontwerpertandem Anouk Robyn en Ann Coppens die voor een modieuze stijlwending van het merk zorgde.

Feest bij Hampton Bays, want het merk bestaat vijftien jaar. Tijd voor een kleine imagowissel, voor meer kleur en verfijning, zo oordeelde algemeen directeur Isabelle Santens. Ze trok daartoe twee ontwerpsters aan die voordien furore maakten in de kindermode. Vandaag hangt de eerste wintercollectie van Anouk Robyn (44) en Ann Coppens (44) in de winkel en poseert modefijnproefster Axelle Red (40) voor de campagne in collectiestukken die ze zelf in haar kleerkast zou willen.

Ann : “De eerste maand hebben we amper besproken hoe we deze uitdaging gingen aanpakken. We zijn gewoon stoffen gaan kiezen en daarna met tekenen begonnen. We ontwerpen elk de helft van de collectie en ieder tekent waar ze zin in heeft.”

Anouk : “Een deel van de collectie heet Purple Rose of Cairo, naar de gelijknamige zwart-witfilm met kleurflitsen van Woody Allen. Vooral de ontwerpen die uit die inspiratiebron voortkwamen, met opvallende knoopjes of kleurtoetsen, waren onze dada.”

Bobijntje vol ideeën

Anouk Robyn is bij Hampton Bays als freelancer in dienst en houdt er daarnaast haar kinderlabel Quincy nog op na. Ze tekende voordien ook voor de kindercollectie van Dries Van Noten en Essentiel. Ann Coppens daarentegen ging bij Hampton Bays voor een vast contract en stopte na tien jaar met haar kindercollectie Mon Oncle d’Amérique.

Ann : “Een eigen collectie was een goede leerschool. Je werkt zeven dagen op zeven. Uitstapjes met mijn man of drie kinderen kon ik nooit vooraf plannen, want je weet niet wanneer de bestelling van je stoffen eindelijk geleverd wordt. Tachtig procent van je tijd ben je bezig met de praktische en administratieve invulling.”

Anouk : “Een gedreven ontwerper werkt volgens mij even hard in loondienst als freelance. Ik heb twee kinderen, maar ik heb het ook nodig om als zelfstandige twee modeprojecten te hebben. Als je werkt voor een bedrijf, verlies je toch een beetje eigenheid en moet je compromissen sluiten. Ik behoud een fris hoofd door mijn eigen collectie ernaast te hebben.”

Het ontwerpen doen de dames thuis. Naar het kantoor van Hampton Bays gaan ze om alles door te geven en op te volgen.

Ann : “In mijn huis staat een lange tekentafel en veel kasten met boeken, spullen van de rommelmarkt en kaartjes. Ik zoek overal inspiratie, mijn huis staat eivol momenteel. Soms kijk ik op tegen het proces van ontwerpen, want je weet dat je niet stopt eens je begint. Nadien ben je mentaal uitgeput, leeg.”

Anouk : “Zelfs als ik niet fysiek bezig ben met ontwerpen, speelt het de hele tijd door mijn hoofd. Zoals bij schrijvers die aan een boek bezig zijn. Er mag geen telefoontje of bezoek tussenkomen, dan word ik zenuwachtig.”

Ann : “Je bent er dan toch niet bij met je gedachten en dat komt heel ondankbaar over. Maar alles heeft te maken met de associaties die je de hele tijd maakt in je hoofd. Als je afgeleid wordt, ben je je bobijntje met ideeën kwijt.”

Info : www.hamptonbays.be

Door Elke Lahousse / Portret Charlie De Keersmaecker

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content