Hilde van Ruymbeke verwelkomt haar studerende dochters op een avontuurlijk etentje. Omdat zij niets van de gesprekken wil missen, bereidt zij veel op voorhand.

Hilde is licentiate lichamelijke opvoeding en ook haar vrije tijd gaat voor een groot deel naar sport, zoals zwemmen, lopen, fietsen en tennis. Koken is een andere liefhebberij. Dat doet zij met plezier, vooral wanneer ze kan kokkerellen voor mensen van wie ze houdt. Het gezin verenigt zich op vrijdagavond, wanneer de twee studerende dochters uitgehongerd terug thuis komen uit Gent. Dan is er zoveel te vertellen dat een goed voorbereid etentje met weinig werk op zijn plaats is. Hilde zoekt dan gemakkelijke gerechten uit die grotendeels op voorhand klaar te maken zijn. Meestal is dat een koud voorgerecht. Dan hoeft Hilde alleen voor het hoofdgerecht nog even naar de keuken : zo mist zij niets van het langverwachte, genoeglijke tafelgebeuren.

De mediterrane en vooral de Italiaanse keuken krijgen haar voorkeur, omdat het een simpele keuken is met veel smaak. Wanneer zij op vakantie gaat naar Italië, neemt Hilde altijd een voorraad olijfolie en aceto balsamico mee terug naar huis. De basis van de goede keuken zijn verse ingrediënten van eersteklas kwaliteit. Dus gaat Hilde op zoek naar vlees van kip of van Ardense varkens die buiten hebben gelopen. Dat vindt zij bij een Delhaize in de buurt of bij een lokale boerderij. Verse vis koopt zij op de markt van Roeselare of in een winkel aan de kust. Voor mooie groenten doet Hilde een beroep op Dehuyghelaere in Brugge, waar veel restaurateurs hun inkopen doen.

De basis van heel wat van haar recepten komen uit boeken en tijdschriften. Hilde past die recepten aan. Zij is een avontuurlijk ingestelde hobbykok, die momenteel veel belangstelling heeft voor de Marokkaanse keuken.

Dit keer maakte Hilde voor het vrijdagse welkomstdiner een vijftal dipsausjes voor bij het aperitief, waarbij iedereen zichzelf kan bedienen. Alle dips, behalve de guacamole, kunnen op voorhand worden bereid en bewaren zeker een week in de koelkast. Het recept van de tapenade komt uit de Provence en de zelfbereide tzaziki is zoveel smakelijker dan de klaargemaakte uit de winkel. De zeebaars is oorspronkelijk een Italiaans gerecht. De vis komt in ovenschotel op tafel, waarna iedereen zich bedient. De Japanse fondue importeerde Hilde uit Tokio, waar zij in bouillon gegaarde ingrediënten heeft leren waarderen. Ook met zo’n Japanse fondue kan iedereen zichzelf bedienen.

De keuze van de wijn voor bij de vis gaat naar een fles Muros Antigos, Alvarinho Vinho Verde 2003, gemaakt door Anselmo Mendes in het uiterste noorden van Portugal. Daar zorgt de granietbodem voor een minerale toets en de rijpe druiven geven een volle smaak die past bij het aromatische visgerecht. De wijn kost 12,19 euro bij Wijnhuis Jeuris, Wallenstraat 31, 8800 Roeselare.

Pieter van Doveren I Foto’s Diane Hendrikx

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content