THUIS IN DE MODESTEDEN

Jesse Brouns © GF

U bent van plan om de komende weken Parijs, Milaan, Londen of New York te bezoeken ? Dan zijn tips van uitgeweken landgenoten goud waard. Wij vroegen vier Belgische expats naar hun aanraders voor een ideale dag in hun nieuwe thuisstad. Opgelet : hun advies opvolgen kan uw voeten schaden.

PARIJS

Jesse Brouns (39) is journalist en schrijft regelmatig over mode en design in Knack Weekend. Hij woont sinds 1993 in Parijs.

BOEIENDE WIJK

“Ik wandel vaak door de Haut-Marais. Omdat ik in de buurt woon. Maar daarnaast is het ook een van de aangenamere wijken van Parijs, met een goed gebalanceerde mix van kleine winkels, galeries en restaurants. A.P.C. (112 rue Vieille-du-Temple) blijft de uitverkoren jeansleverancier van veel jonge Parisiens en Parisiennes. Galerie Yvon Lambert, op huisnummer 108, heeft de beste keuze zines en obscure kunstpublicaties. Tools Galerie, aan de overkant op huisnummer 119, is de oudste van een handvol uit-stekende designgaleries in de Marais.”

www.apc.fr, www.yvon-lambert.com, www.toolsgalerie.com.

ONTSPANNEN

“Le Saint-Gervais, op de hoek van rue Vieille-du-Temple en rue des Coutures Saint-Gervais, is mijn stamcafé. Niets bijzonders, maar tegelijk typisch Parijs. Breizh Café (109 rue Vieille-du-Temple) heeft de beste Bretonse pannenkoeken van Frankrijk. En het parkje achter het Musée Picasso dient ’s zomers als mijn tuin.”

www.breizhcafe.com.

FILMISCHE FIFTIES

“Laat Flore, Les Deux Magots of Brasserie Lipp in Saint-Germain-des-Près voor wat ze zijn : aangenamer, mooier en doorgaans ook rustiger is Brasserie Le Rouquet (188 boulevard Saint-Germain). Het decor in jarenvijftigstijl lijkt weggelopen uit een cultklassieker van Jeanne Morea.”

CINEMA

“Parijs blijft een voortreffelijke filmstad. De tientallen cinema’s variëren van minuscuul (het scherm in de kleinste zaal van de MK2 Bastille is nauwelijks groter dan mijn tv) tot mega (MK2 Bibliothèque, van dezelfde keten). Mijn favorieten : de antieke wijkbioscoop L’Escurial (11 boulevard de Port Royal), L’Arlequin (76 rue de Rennes), La Pagode in Japanse stijl (57 rue de Babylone), en Nouvel Odéon (6 rue de l’Ecole-de-Medecine), eind vorig jaar volledig gerenoveerd door designer Matali Crasset.”

FAVORIETE KLERENWINKEL

“Enigszins tot mijn eigen verbazing is het opulente vlaggenschip van Ralph Lauren in Saint-Germain-des-Prés mijn favoriete klerenwinkel geworden, en dan vooral de RRL-corner op de vierde verdieping (173 boulevard Saint-Germain).”

www.ralphlauren.fr.

DE HEROPLEVING VAN PIGALLE

“Montmartre beleeft een culturele renaissance. Le Bal (6 impasse de la Défense) is een vorig jaar geopend en veelbelovend tentoonstellingsplatform voor onder meer fotografie. Tot 17 april loopt daar Cinq étranges albums de famille, met werk van onder andere Ralph Eugene Meatyard en Erik Kessels. Ook Bal Books, de bijbehorende boekenwinkel, is uitstekend, en volgens The New York Times serveert Le Bal Café de beste koffie van Parijs. Galerie Vu (58 rue Saint-Lazare), van het gelijknamige fotografencollectief, verhuisde onlangs naar een vleugel van een statig hôtel particulier. Nog een aanrader is streetwearshop Pigalle (7 rue Henri Monnier), voor moeilijk te vinden merken als Nanamica.”

www.le-bal.fr,www.galerievu.com.

MILAAN

Maxence Dinant (31) is modeontwerper. Hij woont en werkt sinds 2002 in Milaan.

KOFFIEKLASSIEKERS

“Een dag in Milaan begint uiteraard met koffie en brioche. Bekende adressen zijn Cova, Sant Ambroeus en Bastianello, maar ik verkies Biancolatte (Via Filippo Turati 30): lichter, jonger en de cappuccino is even lekker.”

www.biancolattemilano.it.

MOOI EN LEKKER

“In december opende het Museo del Novecento, met twintigste-eeuwse Italiaanse kunst. Ook bezienswaardig omwille van zijn architectuur van Italo Rota en het panoramische zicht op de Piazza Duomo. Het museumrestaurant werkt samen met het Milanese toprestaurant Giacomo.”

www.museodelnovecento.org, www.giacomomilano.com.

ÉÉN ADRES

“Voor wie de menigte durft te trotseren, is La Rinascente op de Piazza Duomo een perfecte concentré de Milan. Niet te missen zijn de Design Supermarket in de kelder, de vrouwenafdeling ontworpen door Belgisch architect Vincent Van Duysen op de derde verdieping, en de gourmetafdeling op de zevende etage. Het dakterras biedt een betoverend zicht op de tientallen beelden op de Duomo. Met wat geluk verovert u zelfs een zitje.”

www.rinascente.it.

ETEN BIJ KAARSLICHT

“Belichting en sfeer zijn vaak een probleem in Milanese restaurants. Petit (Via Vespucci 5) is een uitstekende uitzondering, met honderden kaarsen als enige verlichting. De inrichting herinnert aan de Provence en het menu wisselt traditionele Italiaanse gerechten af met minder klassieke bereidingen.”

+39 02 896 90 870, www.petitmilano.it.

HEMELSE KUNST

“Kunstliefhebbers nemen de tijd voor Hangar Bicocca (Via Privata Chiese 2). Reden nummer één is de adembenemende installatie The Seven Heavenly Palaces van Anselm Kiefer, maar ook de tijdelijke tentoonstellingen, boekenwinkel en brunch in het weekend lonen de moeite.”

+39 02 661 11 573, www.hangarbicocca.it.

MUSEUMVILLA

“Villa Necchi Campiglio (Via Mozart 14) is een sobere versie van het Palais Stoclet in Brussel en schuilt in een immense tuin vlak bij de Piazza San Babila. Het interieur werd in de jaren dertig op maat gemaakt voor de industrieel Angelo Campiglio. Niet voor niets het decor van het familiedrama Io sono l’amore met Tilda Swinton.”

+39 02 760 20 873, www.casemuseo.it.

DE WERELD VAN D&G

“In een poging om jonge ontwerpers te steunen, toverden Dolce & Gabbana hun zaak in de Via Della Spiga 2 om tot een platform dat naast T-shirts en accessoires uit eigen huis ook stukken aanbiedt uit collecties die anders moeilijk te vinden zijn in Milaan. De afwisseling doet deugd en als extra argumenten zijn er een open bar, wifi en regelmatig party’s.”

www.spiga2.dolcegabbana.com.

LONDEN

Tuur Van Balen (29) is ontwerper en kunstenaar en woont en werkt sinds 2006 in Londen. Zijn werk is momenteel te zien in de tentoonstelling The Unnatural Animal in Z33 te Hasselt. Info : www.z33.be.

MOOIEMENSENMARKT

“Elke zaterdag doet de beau monde van East London een beetje alsof ze Parijs zijn, en wel op Broadway Market in Hackney. Ideaal voor koffie, lekker eten en vintage kleren, maar vooral om ongegeneerd mensen te bekijken. Bij zonnig weer ontspruit het schone volk ook in het aanpalende London Fieldspark.”

www.broadwaymarket.co.uk.

UIT HET VUISTJE

“Als je toch ergens fish-and-chips wilt eten, is er een smakelijk alternatief: het Fish House (128 Lauriston Road) aan Victoria Park serveert de beste van de stad, om ter plaatse op te eten of als takeaway. Vergeet de mushy peas niet.”

+44 020 8533 3327, www.fishouse.co.uk.

LANGS DE KADE

“Het Regents Canal loopt door heel Noord-Londen : langs Camden, Broadway Market, Victoria Park tot aan het nieuwe Olympische dorp en de Leavallei. Met een beetje zon een prachtige plek om te wandelen.”

www.visitlondon.com/areas/villages/regents-canal.

VINTAGE KLEDING

“Nog ten noordoosten van het centrum kunt u zich Alice in Vintage Wonderland voelen bij Beyond Retro (110 Cheshire Street), het mekka voor tweedehandskleren.”

www.beyondretro.com.

KUNSTENKAMER

“White Cube (48 Hoxton Square) is met zijn indrukwekkende lijst van gerepresenteerde kunstenaars zowat het Real Madrid onder de Londense kunstgalerieën. Biedt precies wat de verpakking belooft : tentoonstellingen in een witte kubus.”

www.whitecube.com.

AUSTRALISCHE KOFFIE

“De beste plekken voor koffie in Londen lijken vreemd genoeg door Australiërs gerund te worden. Tina, We Salute You (47 King Henry’s Walk) is geen uitzondering. In plaats van een klantenkaart, krijgen vaste koffiegangers er hun naam op de muur. De perfecte cafeïnekick voor je Dalston (of zijn nachtleven) induikt.”

www.tinawesaluteyou.com.

ETEN EN WINKELEN

“Yotam Ottolenghi (287 Upper Street) is een culinaire tovenaar in Noord-Londen die met zijn mediterrane magie zowel vegetariërs als carnivoren kan bekoren. Het lunchbuffet is spectaculair en betaalbaar. Upper Street denkt verder ook aan shopaholics : van de kleding en designwinkels richting Canonbury tot de antiekmarkt bij metrostation Angel.”

+44 020 7288 1454, www.ottolenghi.co.uk.

DE MUSEUMTIP

“Een juweel is het Sir John Soane’s Museum (13 Lincoln’s Inn Fields) nabij Covent Garden : dwaal door het negentiende-eeuwse huis van architect en antiek- en kunstverzamelaar Sir John Soane als een kind op ontdekkingsreis. Kom op tijd om de wachtrij te vermijden.”

Info : www.soane.org.

NEW YORK

Annelies De Rouck (30) is marketingmanager in de modesector en woont sinds 2008 in New York.

DE BESTE ROMMELMARKT

“Mijn lievelingsdag in New York is zaterdag. Dan komt de buurt waar ik woon, Fort Greene in Brooklyn, helemaal tot leven. Vooral de Brooklyn Flea, de beste rommelmarkt in de stad, lokt een massa liefhebbers. Ze is bekend en bemind tot ver buiten NYC en biedt vintage en nieuwe kleding, juwelen, meubels en andere hebbedingen aan. Daarnaast is het ook een culinaire hotspot : van ambachtelijk gemaakte chocolade en buffalo jerky (gedroogd vlees) recht van de ranch, tot kits om zelf thuis bier te brouwen, het is er allemaal te vinden. Kom op nuchtere maag naar de markt en koop een lekkere croissant aan het kraam van Franse bakker Choice Market.”

www.brooklynflea.com.

ADRES VOOR HIPSTERS

“Na een uurtje slenteren op de markt loop ik graag binnen bij Stuart & Wright (85 Lafayette Avenue). De zaak verkoopt kleding en accessoires van jonge Amerikaanse en Europese ontwerpers en is een adres voor de Brooklyn rustic hipster style : veel houthakkershemden, maar ook elegante zijden jurkjes van hun eigen lijn. Nadien kun je DeKalb Avenue verkennen. Dat is de ‘hoofdstraat’ van de buurt, waar je een prachtig park, een leuke boerenmarkt en talrijke gezellige restaurantjes en cafeetjes vindt, inclusief terrasjes, een zeldzaam fenomeen in New York. Je kunt er gemakkelijk een ganse dag rondhangen en mensen kijken.”

www.stuartandwright.com.

PARK OP POTEN

“Een must in Manhattan is de High Line, een park op een oude verhoogde spoorlijn. Je krijgt een totaal ander perspectief op de stad.”

www.thehighline.org.

KUNST IN CHELSEA

“Ik ben een grote fan van de kunstgalerieën in Chelsea. Op zaterdag loop ik ook vaak langs bij mijn vriendin Kelly Taxter van Taxter & Spengemann (459 West 18th Street), een van de interessantste jonge galerieën.”

www.taxterandspengemann.com

DE BESTE APERO

“Voor het cocktail hour trek ik graag naar de West Village. Een leuke plek om te aperitieven is Buvette (42 Grove Street), een splinternieuwe wijn- en tapasbar met Franse sfeer.”

www.ilovebuvette.com.

CULINAIRE ROMANTIEK

“Om de hoek van Buvette zit Little Owl (90 Bedford Street), het lekkerste adres in de West Village. Dit kleine en romantische restaurant serveert overheerlijke vlees- en visgerechten met een mediterrane invloed. Een welbekend adres, dus reserveer zeker enkele dagen op voorhand.”

www.thelittleowlnyc.com.

FLUWELEN NACHT

“Mocht je na het eten nog zin hebben om van het nachtleven te proeven, ga dan naar het nabijgelegen Jane Hotel (113 Jane Street). De Jane Ballroom is een en al glamour met fluwelen sofa’s, een grote open haard en een decadente Gossip Girl-achtige sfeer. Verwacht niet dat er gedanst wordt, daarvoor is er The Bunker (24 Ninth Avenue) in het Meatpacking District.”

www.thejanenyc.com, www.bunkerclubnyc.com.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content