De rijke, stijlvolle fiftiesmeubelen van Jules Wabbes zijn tegenwoordig weer erg in trek. Sommige worden zelfs opnieuw in productie gebracht. Een wandeling door zijn huis en tuin verrast : de moderne meester combineerde in zijn eigen woning moeiteloos oud en nieuw.

Het door Jules Wabbes (1919 -1974) ontworpen meubilair wordt internationaal gewaardeerd. In tegenstelling tot veel van zijn tijdgenoten uit de jaren vijftig ontwikkelde hij een warme en rijke stijl met meubilair van exotisch hout, brons en natuursteen. Daarbij hanteerde hij prachtige houtverbindingen die zijn meubels extra elegantie schenken. Kortom Jules Wabbes was een estheet. Als je zijn landhuis in Waals-Brabant bezoekt, waar hij met zijn gezin woonde, ontdek je ook de leefwereld die zijn creativiteit goed weerspiegelt. Het huis wordt nog steeds bewoond door zijn vrouw, Marie Wabbes, die trouwens zelf een bekende auteur is van kinderboeken. Het inte-rieur is piekfijn bewaard, zoals het destijds door Jules Wabbes werd gestoffeerd. Dankzij Marie zijn ook de met buxus omzoomde bloemen- en moestuinen parels geworden.

Wabbes ontwierp zowel kantoren, interieurs van vliegtuigen, als woningen in een vrij strakke en uitgelijnde stijl, maar zijn eigen interieur is toch heel anders van sfeer. Alles heeft te maken met zijn ongewone parcours : veel andere ontwerpers rolden via de architectuur het design binnen, Wabbes begon als antiquair en verzamelaar van mooie objecten, schelpen en gesteenten. In zijn woning herontdek je waar hij zich mee omringde. In de keuken hangt er Brusselse faience boven het Agafornuis en zit er antiek aardewerk in de oude kasten. Rond de door hem ontworpen tafel staan Thonetstoelen. Zelfs het serviesgoed en de glazen zijn antiek. In de hal staan er marmeren vijzels en overal liggen er mooie, oude karpetten. De kunstwerken verraden dan weer zijn nauwe vriendschappen met kunstenaars als Bram Bogart, Pierre Alechinsky, Olivier Strebelle, Michel Olyff, Serge Vandercam en Reinhoud d’Haese. Daartussen staan dan zijn zitbanken, tafels, stoelen en bibliotheekkasten op een heel spontane en pretentieloze wijze geïntegreerd in het interieur.

Maar Jules Wabbes werd evenzeer geboeid door de natuur, de planten en dieren, die hier ook alomtegenwoordig zijn, van de paarden in de weide tot de papegaai. Marie Wabbes begon ooit samen met haar man camelia’s te verzamelen. Toen we haar onlangs ontmoetten, kwam ze net terug van een cameliacongres in Japan. Jules liet aan het huis een serre voor haar verzameling planten bouwen. Natuurlijk is er ook de prachtige tuin, die opklimt naar de woning. In de parterres staan pioenen tussen de kronkelende buxushagen die hier al vele decennia groeien. De tuinaanleg gaat trouwens gedeeltelijk terug tot de vorige bewoners. Sommige planten en bomen werden dus ruim een eeuw geleden aangeplant. Kortom, dit is een tijdloze plek vol ongekunstelde schoonheid, creatieve verhalen en artistieke vriendschappen.

Door Piet Swimberghe – Foto’s Jean-Pierre Gabriel

Omdat designer Jules Wabbes van antiquiteiten hield en onder zijn vrienden veel kunstenaars kende, valt er in zijn woning meer te ontdekken dan zijn eigen ontwerpen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content