Deze woning in Amsterdam imponeert, met zijn indrukwekkende ruimtes en karaktervol meubilair, zijn donkere kleuren die het overvloedig binnenvallende licht temperen. Rondom is het water alomtegenwoordig, want ooit was dit het atelier van een botenbouwer. Welkom aan boord.

Nelleke Strijkers is de oprichtster en eigenares van de populaire concept store SPRMRKT in Amsterdam. Daar verkoopt ze zowat alles waar ze zelf dol op is, in de eerste plaats mode, maar ook design en vintage stukken. Haar flat heeft dezelfde krachtige, persoonlijke uitstraling, met zorgvuldig uitgekozen meubelen en heel aparte details.

Nelleke woont samen met haar tienjarige dochter Lotus Lee in een oud pand waar vroeger een botenbouwer gevestigd was, op zo’n vijftien minuten van het centrum van Amsterdam. Het hele gebouw werd verkocht aan meerdere kopers, onder wie toevallig ook een ex van Nelleke Strijkers. Hij had het gevoel dat dit iets voor haar was, en nam direct contact met haar op. “Ik was op slag verliefd op het pand. Zo’n geweldige locatie, dicht bij een park en omringd door water waar je zelfs in kunt zwemmen. Er is een school, er zijn winkels in de buurt, en iedereen kent iedereen, als vrienden of vrienden van vrienden”, vertelt ze enthousiast. “Op dat moment woonde ik nog in een exclusieve buurt in Zuid-Amsterdam, in een prachtig appartement met een tuin. Maar dit is veel beter ! We zijn er allebei dol op. Telkens als ik door de voordeur stap, heb ik het gevoel dat ik met vakantie ga”, mijmert ze.

Het gebouw werd opgedeeld in achttien appartementen, die allemaal een eigen karakter hebben. De flat van Nelleke werd volledig ontworpen door haar zus Eline, van Doepels Strijkers. Zij kreeg de opdracht de droom van Nelleke gestalte te geven. “Ik was toen nog geen moeder, dus wilde ik het simpel houden, stijlvol en met veel ruimte om te relaxen.” Het is duidelijk dat haar zus vakkundig op die wensen inspeelde. Grote, ruwe oppervlakken, donkere houten vloeren, en een verlaagd zitgedeelte geven de krachtlijnen aan. Allemaal met een licht mannelijke toon, maar aangekleed met een vrouwelijke touch.

Diverse houten vintage meubelen en andere objecten van natuurlijke materialen creëren een sterk contrast met de koelere omgeving. Doordacht opgehangen foto’s van dierbaren, persoonlijke reissouvenirs en andere verzamelobjecten, zoals enkele van de beste stukken uit haar carrière, geven het geheel charme.

Wanneer we haar vragen of er iets is wat ze anders zou hebben gedaan, is het antwoord veelzeggend : “Weinig of niets. Achteraf bekeken zou ik misschien een deel van het geld dat ik aan deze flat heb besteed, beter voor mijn dakterras hebben gebruikt”, lacht ze. “Maar mijn volgende huis zal waarschijnlijk een woonboot zijn. Ik hou van water en van het gevoel van vrijheid op zo’n boot”, besluit ze al dagdromend.

DOOR LYKKE FOGED & FOTO’S MORTEN HOLTUM

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content