The show must (not) go on

© Karel Duerinckx

Vorige week maandag kreeg ik onverwacht een mail van Miu Miu: er was toch plaats voor de show op dinsdag. Frontrow zelfs. Het lukt me anders maar één keer om de zoveel seizoenen om daarvoor een uitnodiging te bemachtigen. Via via hoorde ik dat enkele dagen eerder een hele delegatie Amerikanen, pers en buyers, huiswaarts was gevlogen uit angst het land niet meer in te mogen vanwege het oprukkende coronavirus in Europa. Het verklaart de plots vrijgekomen plaatsen.

De afgelopen modeweken waren vreemd. Bevreemdend zelfs. De angst voor het virus en de financiële gevolgen ervan voor de modesector hing als een donkere donderwolk boven de catwalk. Handgel en mondmaskers waren dé accessoires van het seizoen. Naast vijf Chinese ontwerpers cancelden onder andere ook A.P.C. en Agnès b. hun shows in Parijs. Luxeboetieks zagen nauwelijks klanten, vooral door de afwezigheid van de Chinezen.

Zij waren, zo berekende de investeringsbank Jefferies, vorig jaar verantwoordelijk voor 40% van de 281 miljard die wereldwijd aan luxegoederen is gespendeerd. Voor 2020 wordt die omzet nu al op 43 miljard minder geschat. Hoe de sector met dat verlies zal omgaan, zal de komende maanden blijken. Ik hoop in ieder geval volgend seizoen gewoon weer op de wachtlijst te staan bij Miu Miu.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content