THE OLD AND THE BEAUTIFUL

Ari Seth Cohen.

Zes jaar na de aftrap van ‘The Sartorialist’ draaien massa’s modeblogs vandaag op dezelfde ingrediënten : straatfoto’s van jongens en meisjes, met trendy kapsels en hippe outfits. De New Yorkse blog ‘Advanced Style’ hanteert spelregels voor gevorderden.

Regel één : u bent minstens zestig.

Regel twee : u hebt stijl. Regel drie : u bent een expert in levenswijsheid. Een bron van inzicht en joie de vivre. Dat zijn de drie basisingrediënten waarmee Ari Seth Cohen (29) twee jaar geleden in New York zijn modeblog voor zestigplussers lanceerde, Advanced Style. Oftewel : stijl in een gevorderd stadium. Cohens bedoeling is schoon en tweeledig. Enerzijds wil hij met zijn straatfoto’s het verschil tonen tussen tijdloze stijl en modetrends. Smaak die jaren gerijpt heeft, vertelt een ander verhaal dan de luipaardprint of jumpsuit du jour. Anderzijds wil hij luisteren. Naar de verhalen en levenslessen van senioren in New York. Want hoe ziet de dag eruit op je tachtigste, woonachtend in Manhattan ? Kaarten met de makkers op 5th, misschien. Petanquen in Central Park, ook niet slecht. Maar Cohen is als jonge hond vooral op zoek naar wijze raad. Verworven na een heel leven in de stad van hopes and dreams.

Ari en de meisjes

Het is modeweek in New York en wij mogen een dag mee in Ari’s spoor. Benieuwd hoe hij zijn doelpubliek benadert. “Het moeilijkste is uitleggen wat een blog is”, zegt Cohen. “Ouderen dragen hun outfits vol vertrouwen. Ik spreek hen aan over die oranje jurk, of rode pet, en vaak volgt daarna het relaas van hun leven. Dat is een mooi surplus bij de foto’s.” De blog is in feite een eerbetoon aan Ari’s grootmoeder. Zij moedigde hem aan om van Seattle naar New York te verhuizen. Maar hij kon haar niet achterlaten. Dikke maatjes waren ze, die samen oude films keken en naar antiekwinkels gingen. Pas na haar dood vertrok hij. “Op een dag zag ik hier een documentaire over Mimi Weddell, een actrice die elke dag een hoed droeg. Op haar negentigste ging ze nog zo parmant door het leven, dat zelfs Sex and the City haar castte voor een aflevering. Ik heb haar ontmoet en toen besefte ik : een eigen stijl en vrijheid, dát is het geheim tegen cynisch ouder worden. Zo is Advanced Style ontstaan.”

Aan Lincoln Center, in het hart van de modeweek, wachten we op Debra (65) en Tziporah (60), Ari’s modellen vandaag en zowat de jongste gezichten op zijn website. Het trio kent elkaar al een poos. Ze raakten aan de praat op straat, zo gaat dat in New York.

En daar zijn de meisjes al. Debra stelt zichzelf voor als voedingsconsulent en visual artist – ze maakt accessoires van gerecycleerde materialen. Rond haar bovenlichaam kronkelt vandaag een sculptuur met een bloem. Ze draagt een bril met blauwe glazen en bolletjessokken. “Wat is meer helend dan jezelf creatief uiten ?”

Ook Tziporah, gezwind op haar nieuwe fiets, lijkt op het eerste gezicht het prototype van de Amerikaanse selfmade woman. Ze geeft ons haar visitekaartje, daarop staat te lezen dat ze seminaries geeft over de kunst van het kleden. Zelf ziet ze er in haar limoenkleurig ensemble voorbeeldig uit. En ze blijkt ook op het podium te staan met een onewomanshow, The fabric of my life, een voorstelling over haar leven in kleren.

Ari roept op tot de orde van de dag. Tziporah mag met haar retrofiets op de foto, wat ons de ruimte geeft om Debra wat wijsheid te ontfutselen. De schoonste tijd van haar leven ? “Ik heb me nooit beter gevoeld dan nu. Het heeft 65 jaar geduurd om hier te arriveren”, zegt ze. “Op mijn vijftigste zat er nog altijd een klein oordelend vogeltje op mijn schouder. Doe dit, doe dat. Toen ik zestig werd, is het gaan vliegen. Ik kon eindelijk ín het moment leven.”

Of we niet gaan zitten, daar aan de fontein. Relatieadvies volgt. “Ik heb de warmste relatie die ik ooit gehad heb, wie had dat gedacht ! We wonen apart, dat scheelt. En ik ben, hout vasthouden, in uitstekende gezondheid. Vandaag ben ik veel gelukkiger dan heel wat jongeren zijn op hun 25. In de twintig zijn in extreem moeilijk.” Of ze misschien één goede levensraad heeft, polsen we. Die blijkt niet van de poes. “Consumentisme is geen godsdienst”, zegt Debra. “Stress, burn-out, hoofdpijn, hartaandoeningen : niet voor mij. Ik heb snel geleerd mijn eigen baas te zijn. Zestien jaar een eigen bloemenzaak. Nu ontwerpen en styling. Ik heb tijd om drie maaltijden per dag te koken. Vier keer op een week doe ik aan yoga. Dat betekent : keuzen maken, en hard werken.”

De rollen worden omgedraaid. Tziporah’s fotoshoot zit erop. Anders dan Debra is Tziporah (die met enkel haar voornaam vlotjes vindbaar is op Google) niet pas op haar zestigste in de fleur van haar leven. Elke leeftijd was moeilijk, vertelt ze. En geweldig tegelijk. Het gevecht en de schoonheid, zo zal het nooit anders zijn. Haar ouders blijken Hongaarse joden, overlevenden van de Holocaust. “Op mijn negende zijn we verhuisd uit Israël. Daarna was het leven altijd plus en min. Maar hoe ouder je wordt, hoe meer perspectief je krijgt. Er zijn meer aha-momenten.”

Zo weet Tziporah bijvoorbeeld waarom ze op deze wereld gezet is : om de kunst van het kleden naar een hoger niveau te tillen. Die homogene wereld vandaag vindt ze maar niks. Al dat dressing down, die T-shirts en joggingbroeken. Zo oninteressant. Zo veilig en saai. “Waar is de schoonheid en het plezier gebleven van jezelf opkleden ? Die schone stoffen, die mooie borduursels. Het geeft mij plezier, en jij vindt het leuk mij zo te zien. You’re loving me, and I’m loving you. Er ontstaat een hele hoop liefde . How blessed are we !

Oud is in

Advanced Style is lang niet het enige bewijs dat oud aantrekkelijk is. Het succes van Benidorm Bastards. Rijpere vrouwen in reclamecampagnes – actrice Tilda Swinton is op haar vijftigste van zowat álles het gezicht. En onlangs lanceerde Studio Brussel een nieuw item in De Wereld van Sofie : De raad van ouderen. Maar willen we alles wel weten als we jong zijn ? Zalig toch ook, dat handelen uit naïviteit en buikgevoel ? Ari : ” Oh yeah, sure ! Jong ben je om te experimenteren en te zoeken. Van je haarkleur tot je talenten. Het geeft soms gewoon een mentale rust, zo met ouderen rondhangen in een stad die zo snel beweegt als New York.”

Wees niet zo gulzig en gehaast, dat neem je nu ietwat vlotter aan van iemand met grijze haren (al blijkt 66 de ideale leeftijd om te rebelleren en je haar paars te verven, aldus Debra). Voor bepaalde lessen is het handig dat je mentor twee blokken verderop woont. “De rust overvalt je meteen als je bij ouderen op bezoek gaat. Je treedt hun sanctuarium binnen. Hun heilige tempel. Ze verzamelen ook zo veel. Stuff van de voorbije vijftig jaar”, weet Ari.

Het is ook gewoon schattig om zien hoe de stad die senioren jong houdt. Ze dossen zich uit om buiten te komen. New York is een schouwtoneel. Geen wandelstok die de fun bederft.

Info : http://advancedstyle.blogspot.com

DOOR ELKE LAHOUSSE . FOTO’S ARI SETH COHEN

“Het geeft gewoon een mentale rust, zo met ouderen rondhangen in een stad die zo snel beweegt als New York.” “Altijd zat er een klein oordelend vogeltje op mijn schouder.

Doe dit, doe dat. Toen ik zestig werd, is het gaan vliegen.” “Ineens besefte ik : een eigen stijl en vrijheid, dát is het geheim tegen cynisch ouder worden. Zo is Advanced Style ontstaan.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content