Achter mechanische uurwerken schuilen zelden sappige verhalen. Zeker niet als die van Breguet komen. De van complicaties bezeten horlogemaker werkte echter ook voor kleurrijke dames als Marie Antoinette en de koningin van Napels.

:: Info : Swatch Group, 02 520 14 73, www.breguet.com

Abraham-Louis Breguet, geboren in NeuchĆ¢tel in 1747, was niet de minste : hij opende in 1775 een atelier in Parijs en werd al gauw de bekendste horlogemaker van zijn tijd. Als uitvinder van onder meer het uurwerk met automatische opwinding en de eeuwige kalenderfunctie geldt hij nog steeds als het grootste genie terzake. Hij perfectioneerde het mechanisme van repetitiehorloges en brevetteerde in 1801 ’s werelds eerste tourbillon, nog steeds de grootste mechanische complicatie in de horlogerie. Vitale onderdelen zijn daarbij zo geplaatst dat ze de invloed van de graviteit compenseren, een klus die ook driehonderd jaar later slechts enkele horlogemakers beheersen.

De technische innovaties en brevetten leverden Breguet internationale roem op. Napoleon, de Russische tsaar en de Ottomaanse sultan bestelden uurwerken bij Breguet, en ook voor de diplomatieke, wetenschappelijke en militaire elite was hij de horlogemaker bij uitstek.

Marie Antoinette, op haar vijftiende al de vrouw van Louis XVI, kreeg Breguet al snel in het vizier. Niet tevreden met de plaats die haar werd toegewezen aan het Franse hof en een triest huwelijksleven, zocht de Habsburgse keizersdochter immers vertier buiten de muren van Versailles : in het nachtleven en buitenechtelijke relaties, maar ook in opwindende nieuwigheden en peperdure geschenken. In 1783 deed ze via haar lijfwachten de meest extravagante bestelling die Breguet ooit ontving : een uurwerk waarin zoveel mogelijk complicaties vervat waren. Waar mogelijk moesten koper en zilver vervangen worden door goud. Er stond immers geen limiet op de prijs, noch op de leveringstermijn. Een staaltje van zowel de verfijning als de weerzinwekkende decadentie van de beauty queen.

Wist zij veel dat de revolutie zou uitbreken. Die kostte in oktober 1793 ook hƔƔr kop. Breguet en zijn nazaten voltooiden het mythische uurwerk pas veel later, in 1827. Het beschikte over een eeuwige kalender en verschillende andere functies en belandde via een Franse markies en de Engelse aristocratie in een museum in Jeruzalem. Sinds het daar tijdens een nachtelijke overval in 1983 ontvreemd werd, is er nog steeds geen spoor van het gecompliceerdste horloge uit de geschiedenis.

De jongste zus van Napoleon, Caroline Bonaparte, had meer geluk. Zij trouwde met Joachim Murat, een luitenant van Napoleon, en werd in 1808 koningin van Napels. Caroline was meer het type Hillary Clinton : ambitieus, vlot in de omgang en machtshongerig. Ze jutte haar echtgenoot op, verraadde broerlief en leerde ondertussen van de meester. Ze schoolde zich voortdurend bij, had ideeƫn over economische ontwikkeling en regeerde zo nodig met ijzeren hand. En net als Marie Antoinette werd ze ook een trouwe opdrachtgeefster van Breguet : die voltooide in 1812 een elegant polshorloge dat op verzoek de tijd slaat. Een dergelijk herhalingsmechanisme was nog nooit zo dun geweest.

Destijds een baanbrekende creatie, inspireert het eivormige uurwerk nog steeds heel wat gecompliceerde dameshorloges van Breguet. Zo introduceerde het huis in de Reine de Naples-collectie onlangs een juweeluitvoering in wit- of geelgoud, al dan niet met aanduiding van de gangreserve en de maandstanden. Zo herinnert de koninklijke furie ons eraan dat de stijgende interesse voor mechanische damesuurwerken geen nieuwigheid is. Jonge collega’s van Breguet durven dat weleens te vergeten.

Tekst Wim Denolf

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content