:: Joshua Tree National Park, 74485 National Park Drive, Twentynine Palms, CA 92277-3597, +1 760 367 5500, www.nps.gov/jotr.

Na al die door mensenhanden gemaakte schoonheid willen we even back to basics. Het Joshua Tree National Park ligt op een uurtje rijden van Palm Springs en is zo overweldigend mooi dat je er best enkele dagen voor uittrekt.

Op het eerste gezicht ziet de natuur er dor en uitgedroogd uit, maar als je goed kijkt, ontdek je een heel intrigerend ecosysteem. De Colorado Desert, waarin vooral de chollacactussen en de creosootplanten opvallen, komt hier samen met de Mojave Desert, waar je onder meer de Joshua tree vindt. De bomen staan als eilandjes in het desolate landschap. In het park vind je vijf van dergelijke oases, die aangeven waar het zeldzame beetje water zich bevindt. Met een beetje geluk zie je coyotes, prairiehazen, lynxen, roadrunners en heel zelden een adelaar. Ook slangen, tarantula’s en stinkdieren tref je hier aan. Kijk vooral in de zomer uit, dan zijn de slangen actief.

De rotsformaties en monolieten van graniet zijn uniek in de wereld. Samen met de verschillende soorten steen uit lang vervlogen tijdperken zorgen ze voor een gigantische woestijnmozaïek. Een van de oudste volkeren die hier leefden waren de Pinto-indianen. Ze reisden door het immense gebied en leefden van de handel in noten, mesquitebonen en cactusvruchten. Oude rotstekeningen getuigen nog van hun leven. Aan het einde van de achttiende eeuw kwamen ontdekkingsreizigers, mijnwerkers en veeboeren hierheen, op zoek naar goud en andere schatten. De Desert Queen Ranch en The Lost Horse-mijnen bleven achter nadat deze gelukszoekers verder trokken.

Je kunt het park in met de auto, de kampeerwagen, de fiets of te voet en steeds wordt dringend aangeraden het nodige aan eten en vooral drinken mee te nemen. Want het is hier droog. En heet, heel heet. Blijf met de auto of fiets op de verharde wegen en wees heel voorzichtig als je in de buurt van één van de oude mijnen wandelt, want het gevaar dat je in een open schacht tuimelt is niet onbestaand.

Joshua Tree National Park is geopend van 8 tot 17 uur, maar echte natuurliefhebbers kunnen de nacht doorbrengen in hun camper, op speciaal daartoe voorziene plaatsen. Meld je daarvoor wél tijdig aan, want er zijn meer gegadigden dan beschikbare plekken. Interessant zijn ook de wandelingen onder leiding van een park ranger, zelfs kampvuurgesprekken behoren tot de mogelijkheden, al dan niet begeleid door gitaar en zang. Dat klinkt wellicht wat melig, maar wacht maar tot je zelf onder de sterrenhemel zit, dan piep je wel anders !

Tekst Ninette Murk

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content