1. Wat bevat de meeste calorieën ?

a. Olijfolie

b. Boter

2. Wat is een gezonde cholesterolspiegel ?

a. Ongeveer 50 mg

b. Minder dan 190 mg

c. Minder dan 250 mg

3. Welke drank(en) is/zijn niet schadelijk voor je tanden ?

a. Melk

b. Sinaasappelsap

c. Bruisend water

4. Hoeveel klontjes zitten er in 1 liter druivensap ?

a. 7

b. 17

c. 27

5. Wat bevat de grootste hoeveelheid vezels ?

a. 2 sneetjes bruinbrood

b. Een avocado

6. In 1 eetlepel mayonaise zitten evenveel calorieën als in :

a. 5 eetlepels ketchup

b. 7 eetlepels ketchup

c. 9 eetlepels ketchup

7. Welke kaas bevat het meeste vet ?

a. Jong belegen

b. Belegen

c. Oude

8. Verse groenten zijn veel gezonder dan blik-, bokaal- of diepvriesgroenten.

a. Waar

b. Niet waar

9. Een tekort aan bepaalde mineralen kan leiden tot spierkrampen. Welke mineralen ?

a. IJzer

b. Magnesium

c. Zink

10. Fleur de sel is gezonder dan keukenzout

a. Waar

b. Niet waar

De oplossingen

1. a. Olijfolie

Olie bestaat voor 100 procent uit vet en bevat 900 calorieën per 100 gram. Boter bestaat maar voor 80 procent uit vet en bevat 742 calorieën per 100 gram. Maar olie is gezonder dan boter omdat olie minder verzadigde vetten bevat die de bloedvaten doen dichtslibben.

2. b. minder dan 190 mg/dl

Daarnaast zou je LDL-cholesterol (slechte cholesterol) minder dan 115mg/dl moeten zijn. Ook de bloeddruk en roken hebben een invloed op het risico op hart- en vaatziekten.

3. a. Melk en c. Bruisend water

Sinaasappelsap is zuur en tast het tandglazuur aan.

4. c. 27 klontjes

Zelfs ongezoet fruitsap zit bomvol natuurlijke suiker.

5. b. Een avocado

Graanproducten enerzijds en groenten en fruit anderzijds brengen verschillende types vezels aan, beide zijn belangrijk.

6. b. 7 eetlepels ketchup

Ketchup bevat aanzienlijk minder vet dan mayonaise, maar meer suiker.

7. c. Oude kaas

Hou ouder de kaas, hoe droger. Hoe minder vocht, hoe meer vet.

8. b. Niet waar

Blik-, bokaal- of diepvriesgroenten worden gemiddeld binnen 5 uur na de oogst verpakt of ingevroren. Daardoor blijven de voedingsstoffen en vitamines intact. Groenten in blik of glas worden na het blancheren samen met drinkwater en een bepaalde concentratie aan natriumchloride afgevuld. Daardoor bevatten ze doorgaans een hogere natrium-kaliumverhouding dan diepvriesgroenten.

9. a. Magnesium en b. Zink

Magnesium zit o.a. in groene groenten, graanproducten, fruit zoals bananen, abrikozen, pruimen en frambozen. Zink zit in vlees, schaal- en schelpdieren, graanproducten, pinda’s.

10. b. Niet waar.

Fleur de sel is afkomstig van het dunne vliesje dat bij de verdamping van zeewater op zout ligt. Qua samenstelling of voedingswaarde verschilt het nauwelijks van keukenzout. Hetzelfde geldt voor zogenaamd Keltisch zeezout of Himalaya-oerzeezout.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content