TEST ENERGY LAB

© STUDIO BOLSTER

JOURNALISTE GEEFT ZICH BLOOT VOOR DE SPORT

Hoe geruststellend een bodyscan kan zijn. Vetmassa, vetvrije massa, botmassa ? Op alle vlakken scoor ik een volstrekt normale waarde voor mijn leeftijd : ziehier de archetypische doorsnee vrouw, pal in het midden van elke statistische curve. Daarom alleen al beschouw ik mijn test bij Energy Lab als een succes.

Toegegeven, eerst stond ik er een beetje weigerachtig tegen. Was zo’n fysieke analyse en inspanningstest niet eerder bedoeld voor topatleten ? Maar mijn nieuwsgierigheid won het : na zes jaar recreatief lopen, weliswaar in een gezapig tempo, maar daarom niet minder enthousiast, wilde ik wel eens weten of ik goed bezig was. Sportkledij en douchegerief ingepakt, wij naar Energy Lab in Zwijndrecht.

De sessie onder de Dexa-scan is het gemakkelijke onderdeel, totaal onschadelijk ook. De resultaten zijn onmiddellijk beschikbaar ; een deskundige geeft uitleg bij het computerscherm. Kijk eens aan, zelfs in totale rust, plat in mijn bed dus, bedraagt mijn basaal metabolisme 1445 calorieën per dag. Dat zijn toch aardig wat boterhammen. Anderzijds besta ik voor 37,1 procent uit vet. Is dat niet verontrustend veel ? Nee dus, tot 39 procent blijkt perfect acceptabel voor mijn leeftijd. 44,7 procent daarvan bevindt zich in de androïde regio (buik), dat zijn al die toetjes van de laatste weken natuurlijk, maar ook dat percentage is niet echt alarmerend. Bijkomende opstekers : qua verdeling van de spiermassa ben ik zo goed als symmetrisch en bovenal : qua botdensiteit scoor ik behoorlijk goed, voorlopig is er geen gevaar voor osteoporose.

Op naar de loopband. Had ik maar wat ijveriger getraind de laatste weken ! Stappen en lopen met 5, 6, 7 en 8 kilometer per uur gaat vlot, 9 kilometer lukt al wat minder en 10 kilometer houd ik niet lang vol. Om de drie minuten wordt mijn hartslag geregistreerd en een druppeltje bloed afgenomen (een prikje in de oorlel) om de lactaatconcentraties in het bloed te meten. Uit de analyse van de resultaten blijkt dat mijn basisconditie nog heel wat beter kan. Een gedetailleerd trainingsschema voor twaalf weken moet mij eind mei bij de Ladies Run vlotter over de meet helpen. En ja, ik zal maar eens nieuwe batterijen voor mijn hartslagmeter aanschaffen : door in de aangegeven hartslagzones te lopen, zal ik efficiënter vet verbranden. Hopelijk in de androïde regio.

Energy Lab is een trainingsbegeleidingscentrum gespecialiseerd in fysieke testing en coaching, bewegingsanalyse en (sport)voedingsadvies voor zowel recreatieve sporters als topatleten in verschillende sporttakken. Er zijn vestigingen in Gent, Zwijndrecht, Paal en Zolder. Info en prijzen : www.energylab.be

Knack Weekend geeft tien lezeressen de kans zich zoals de Ladies Run Ambassadrices te laten testen en persoonlijk adviseren in een vestiging van Energy Lab. Info : www.knackweekend.be/wedstrijden

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content