TERUG NAAR DE TOEKOMST

De massieve gevel van de Inno in Brussel (1970) : solide beton moest het vertrouwen in het warenhuis weer herstellen na de dramatische brand van 1967. © GF

OOIT WAS ONS PREFABBETON EEN EYECATCHER VAN INTERNATIONAAL FORMAAT, WAAR ZELFS AMERIKAANSE ARCHITECTEN NAAR OPKEKEN. IN HET ATOMIUM HERONTDEKKEN WE DE DROMEN VAN BETON UIT DE GOUDEN JAREN VIJFTIG TOT TACHTIG.

Oud kantoormeubilair is in, in elk trendy inte- rieur vind je zitjes en kasten van Herman Miller of Knoll. Maar overal worden oude kantoorgebouwen afgebroken. Behalve een handvol architecten heeft niemand er belangstelling voor. Daar komt verandering in met een schitterende expo in het Atomium over het Belgische prefabbeton tussen 1958 en de jaren tachtig. “Toen vervulde ons land een voortrekkersrol met kantoren met gevels van prefabbeton”, stelt tentoonstellingsbouwer Thierry Bélenger.

Het eerste voorbeeld stamt zelfs van voor Expo 58, meldt architect Stephanie Van de Voorde, die de catalogus schreef. Tussen 1955 en 1959 realiseerden architecten André Jacqmain en Victor Mulpas het Foncolingebouw, op de hoek van Montoyer- en de Handelsstraat in Brussel. Niemand minder dan designer Jules Wabbes richtte het in. De gevel was opgebouwd uit 2500 kaders van gewapende beton, die de structuur ondersteunden, waardoor de binnensteunpunten werden beperkt en er extra vrije ruimte was. Dat was revolutionair en efficiënt. Het werd internationaal gepubliceerd, tot in de States toe. Jammer dat het in 2001 de plaats ruimde voor een nieuw kantoor, eveneens ontworpen door Jacqmain.

Het icoongebouw kreeg heel wat navolging in het Brusselse. Zo bouwde het Amerikaanse bureau Skidmore, Owings & Merrill, opgericht in ’36 en nog steeds een van de grootste ontwerpers ter wereld, tussen ’61 en ’65, het kantoor van de BBL-ING. Maar dé eyecatcher van deze stijl is ongetwijfeld het gebouw dat de architecten Constantin Brodzki en Marcel Lambrichs eind jaren zestig ontwierpen voor cementfabrikant CBR in Watermaal-Bosvoorde. Het is volledig opgebouwd uit prefabelementen en heeft geen tussensteunpunten. In die tijd verschenen er in en rond Brussel heel wat van die gebouwen, zoals het ASLK-gebouw, opgetrokken uit driehoekige elementen.

Deze tentoonstelling haakt perfect in op de betonrevival in de hedendaagse architectuur en de nieuwe belangstelling voor organische vormen. En kantoorgebouwen worden er eensklaps boeiender door om naar te kijken.

De expo Betongevels loopt van 16 december tot 15 april in het Atomium, dagelijks van 10 tot 18 uur, www.atomium.be.

DOOR PIET SWIMBERGHE

BEHALVE ENKELE ARCHITECTEN HEEFT NIEMAND BELANGSTELLING VOOR DEZE OOIT ZO BAANBREKENDE GEBOUWEN.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content