Vanaf deze maand wordt het cosmeticamerk Neutrogena bij ons verkocht in de apotheek. Deze in de Verenigde Staten populaire producten keren terug naar de basis van de verzorging. En in zekere zin ook naar België.

Linda Raats

Los Angeles, 1930. Ene Emmanuel Stolaroff richt Natone op, een cosmeticabedrijfje gespecialiseerd in het verdelen van cosmeticaproducten voor schoonheidssalons. In de jaren ’40 begint Natone zelf schoonheidssmeersels uit te dokteren en te produceren. Daarvoor reist de stichter-eigenaar de wereld rond, op zoek naar bijzondere producten. In 1954 hoort hij praten over een buitengewone zeep, ontwikkeld door een Belgisch chemicus.

Het ging om een erg zachte, transparante zeep met een neutrale zuurtegraad. Een zeep ook die zich gemakkelijk liet afspoelen en die geen resten op de huid achterliet. Omwille van de niet-irriterende, neutrale formule had de scheikundige Fromont zijn zeep Neutrogena genoemd. Stolaroff was onder de indruk van het product en kocht meteen de rechten van de zeep op. Het neutrale aspect ervan inspireerde hem voor de nieuwe naam die hij zijn bedrijf in 1962 gaf : Neutrogena Corporation.

In de jaren die volgden, werd een volledig assortiment huid- en haarverzorgingsproducten ontwikkeld in samenspraak met dermatologen. Steeds werd daarbij gezocht naar degelijke no nonsense formules met eerlijke ingrediënten. In 1994 was Neutrogena uitgegroeid tot de Amerikaanse marktleider voor verzorgingsproducten aanbevolen door dermatologen. Datzelfde jaar werd het bedrijf overgekocht door farmaceuticareus Johnson & Johnson die zijn cosmeticatak wilde uitbouwen. Om die reden werd ook het cosmeticamerk Roc overgekocht van het luxeconglomeraat LVMH.

Vandaag wordt Neutrogena in meer dan 70 landen verdeeld en vanaf deze maand ook in België. Die vertraging heeft te maken met het feit dat de Belgische Laboratoria E. Fromont nog een merkenlicentie hadden op de naam Neutrogena en deze naam voor hun eigen cosmetica gebruikten.

Het nieuwe Neutrogena-assortiment is nu beschikbaar in de apotheek, in eerste instantie slechts met enkele peilers van het merk, maar het volledige assortiment zal stelselmatig geïntroduceerd worden.

De basics worden gelanceerd onder het embleem van de Noorse vlag en zijn bestemd voor de hele familie. De functie van de basics is het beschermen van de huid in alle weersomstandigheiden.

Aan de handcrème die met of zonder parfum geproduceerd wordt, zit een mooi verhaal vast. Jean-Pierre Series, verkoopdirecteur voor Neutrogena Frankrijk, is al tientallen jaren met het merk vertrouwd. ?Een kinderarts uit Oslo was tijdens de Tweede Wereldoorlog op zoek naar een manier om de huid van baby’s te beschermen tegen luieruitslag, zonder dat hij in de formule schaarse ingrediënten moest gebruiken. Het was hem bij zijn wandelingen in de haven al dikwijls opgevallen dat de vissers en de arbeiders van de vismijn een erg getaand en getekend gezicht hadden, een schril contrast met de zachte, blanke huid van hun handen. Zo kwam hij op het idee om elementen uit visolie in een crème te gebruiken en het resultaat was verbluffend. Zijn formule is nog altijd de basis voor de huidige Neutrogena handcrème.?

Volgens Series wikt en weegt Neutrogena lang voor het met iets nieuws op de markt komt en aan de lancering gaan altijd uitvoerige testen vooraf. ?Zo is de stick tegen lipkloven berekend op extreme omstandigheden?, aldus Series. ?Ze werd tijdens een Frans-Zwitserse bergexpeditie uitgetest op meer dan 7000 meter hoogte bij een temperatuur van min 50Celsius.?

Voor Ria Dessomviele, apotheker en productverantwoordelijke van Neutrogena België, ligt de kracht van dit merk onder meer in de bijzondere zepen. ?Wij introduceren nu drie zepen, waaronder een overvette zeep, een neutrale zeep met parfum en een niet-geparfumeerde zeep. Ze kunnen probleemloos voor het gezicht worden gebruikt en dat maakt ze uniek. Deze zepen laten zich ook goed afspoelen. Neutrogena staat bekend om de zeer eenvoudige maar efficiënte formules. Het gesofistikeerde laat men hier varen om terug te grijpen naar de kern van de zaak : hydrateren en reinigen met producten die een smalle, maar solide chemische basis hebben.?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content