De Engelse koning Charles II, vanwege van zijn donker uiterlijk the black boy genaamd, moest in 1651 het land ontvluchten. Toch slaagde hij erin om op gezette tijden incognito naar zijn vaderland terug te keren en er een paar weken te verblijven, waarbij hij hulp kreeg van vissers die hem in de buurt van Rye aan land zetten. Daarna dook hij onder in het stadje, in een huisje in High Street. Veel inwoners waren op de hoogte van zijn clandestiene bezoeken, maar allemaal hielden ze hun mond.

Margrit Berger en Nicola Fischbach, twee literatuurstudenten uit Hamburg, een beetje anglofiel en helemaal weg van William Morris, ontdekten dat huisje vijf jaar geleden. Het oorspronkelijke pand was in 1377 verwoest bij een Franse aanval, en alleen de schouw bleef overeind. In de loop der tijden was er wel aan gewerkt, maar het lag er verwaarloosd bij, en het regende binnen. Toch waren de twee verrukt, en omdat ze in de ban waren van alles wat oud en Engels was, besloten ze op slag hun leven een nieuwe wending te geven, en alles daarin te investeren. Gedurende twee jaar werkten ze aan de restauratie, samen met vaklui die ze in de omgeving opspoorden. Toen het werk drie jaar geleden voltooid raakte, openden ze er het Guesthouse King Charles II – omdat ze die wonderlijke heropstanding ook met anderen wilden delen.

Ze glunderen, en niet zonder reden: het huis, waar de schrijver Redclyffe Hall in de jaren ’30 heeft gewoond en waar Noel Coward geregeld te gast was, is een juweeltje, waarin antieke meubeltjes de juiste plaats hebben gevonden. De jonge vrouwen weten niet welke kamer eerst te laten zien. De rustieke ontbijtzaal op de benedenverdieping achterin, of de country room op de eerste etage, met aan het hoofd van het bed een paneel in carved rosewood en een oude secretaire, of de garden room met de crèmekleurige kast, die over de tuin uitkijkt en over een klein zitbad beschikt. De King’s Room met het baldakijnbed houden ze voor het laatst, als eerbetoon.

De benaming guesthouse is bijna te bescheiden voor het krakend pandje waarin de twee vrouwen zoveel liefde en energie investeerden, dat het zelfs de inwoners van Rye niet is ontgaan. Nadat ze het huisje jaren aan een stuk zagen teloorgaan, moesten ze toegeven dat het Duitse stel er nieuw leven had ingeblazen. En wat voor leven! Een verre buur bracht hen uit dankbaarheid op een dag het geschilderd portret van de vader van Charles II, dat bij een familielid toch maar hing te verkommeren. Het kreeg een plaats in de hall, waar we thee drinken en luisteren naar een verhaal van passie en verfijning.

Guesthouse King Charles II, High Street 4, Rye, East Sussex TN31 7JE. Tel. (00-44) 1797.224.954.

Voor een tweepersoonskamer betaalt men 75 à 80 pond per nacht en per kamer, voor de King’s Room wordt 85 pond aangerekend. In die prijzen is een full English breakfast, een continentaal ontbijt of een vegetarisch ontbijt inbegrepen. Tijdens het weekend moet men minstens voor twee nachten reserveren. Aangepaste prijzen voor een eenpersoonsverblijf. Rye ligt aan de Engelse zuidoostkust, op minder dan een uur rijden ten westen van Dover.

Pierre Darge / foto’s Jan Verlinde

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content