Tantanpure, Oude Zandstraat 74, Beveren-Waas,

03 755 51 41, tantan@pandora.be.

Belgian Lifestyle, Kortrijksesteenweg 224,

Sint-Martens-Latem,www.ingridvanrenterghem.be. Fragma, Nationalestraat 35, Antwerpen, 03 233 22 24.

De tijd dat je in een boetiek gewoon kleding kocht, lijkt stilaan tot het verleden te behoren. Na Francis Ferent in Brussel en Verso in Antwerpen schieten concept stores als paddestoelen uit de grond. Al zit er hier en daar wel wat rekbaarheid op het begrip. Zo presenteren Jan en Ann Staut-Suy, eigenaars van Tantan in Beveren, hun tweede boetiek Tantanpure als een Belgische modetempel, maar naast onder andere Chine, Rue Blanche en Hampton Bays wordt ook melding gemaakt van Zweedse, Nederlandse en Deense merken. Wie concept store zegt, zegt ook architectuur en dus werd een beroep gedaan op twee ‘interieurfilosofen’ om het oude pand te verbouwen tot 185 vierkante meter winkeloppervlakte. Inclusief een ‘zit- en speelruimte’ voor winkelende mannen en kinderen.

Geen compromissen bij Ingrid Van Renterghem. In haar Belgian Lifestyle-tempel in Sint-Martens-Latem hangen de volledige collecties van uitsluitend Belgische ontwerpers. Van Dirk Bikkembergs tot Chris Janssens en Sophie D’hoore. Hier geldt het motto ‘wanneer mode kunst wordt’, en dus sieren schilderijen van Kaat Tilley de zolderverdieping. Eén verdieping lager bevindt zich de loungebar, waar manlief de tijd kan doden onder het genot van Belgische likeuren, koffie, chocolade en champagne. Terwijl zijn eega wordt geadviseerd door een team van ‘consulenten’, onder wie Catherine Mattelaer, alias mevrouw Johan Verminnen, en Linda Deplacie, alias mevrouw Spa.

Met slechts twee Belgische namen ( Jean Paul Knott en Ellen Verbeek) in de rekken lijkt Fragma gedoemd tot het predikaat van ‘gewone winkel’, maar dat is buiten de eigenzinnige collecties (van Narcisco Rodriguez tot Hussein Chalayan) en zaakvoerder Peter Ceursters gerekend. Voor zomer 2003 stelt hij zijn eerste collectie voor. Omdat het concept soms verder gaat dan de store. (PB)

samenstelling hilde verbiest

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content