Telelezen

© FLORE DEMAN

Zwichten we door de papierschaarste binnenkort allemaal voor de e-reader? Vier leken van onze redactie doen de test.

1–Storytel Reader

Jorik Leemans: “Ik stond lang weigerachtig tegenover e-readers, al geloof ik wel dat de toestellen ervoor kunnen zorgen dat je vaker een boek meeneemt. Bij de Storytel Reader ben je verplicht een abonnement (12,99 euro per maand) op de streamingdienst voor luister- en leesboeken te nemen. Minder interessant voor mensen als ik die in de eerste plaats op papier willen blijven lezen.”

Gezwicht voor de e-reader? “Op vakantie zeul ik liever niet met boeken, maar ik opteer dan voor een format zonder abonnement.”

129 euro, storytel.com

2–Kobo Libra 2

Isabelle Willot: “Dit toestel is klein en vooral licht. De opslagcapaciteit is goed voor 24.000 e-boeken en 150 audioboeken die kunnen worden beluisterd met een hoofdtelefoon dankzij Bluetooth. De toetsen voor het omslaan van de bladzijden zijn een pluspunt om de voortgang van het lezen te ‘voelen’.”

Gezwicht? “Handig dat je ’s nachts kunt lezen zonder de persoon naast je wakker te maken. Het enige nadeel? De hoge prijs van e-boeken schrikt mij nog te veel af.”

189 euro, kobo.com

3–PocketBook Touch HD3

Ellen De Wolf: “De PocketBook heeft veel troeven voor zijn prijs: een touchscreen, zelf in te stellen dag- en nachtverlichting en hij is niet verbonden aan een abonnement of vaste store om je e-books te kopen. Die vrijheid zorgt er wel voor dat je even moet zoeken naar de beste manier om e-books aan te kopen. Het gebruik zelf is zeer intuïtief.”

Gezwicht? “Ik ga er door het gemakkelijke meeneemformaat en de lichtheid van het toestel meer door lezen en dat alleen al is een reden om er eentje te kopen. Het zal voor mij nooit papieren boeken vervangen, maar het is een handige aanvulling.”

159 euro, pocketbook-int.com

4–Vivlio Inkpad 3

Ilse Ceulemans: “De Vivlio Inkpad 3 zet zich in de markt als een toestel dat meer is dan een e-reader. Zo is er de webshop van Standaard Boekhandel, kun je er audioboeken (en muziek) mee beluisteren en op het internet surfen. Jammer genoeg werken deze functies traag. Het is wél een goed toestel om een e-book mee te lezen.”

Gezwicht? “Een lichtgewicht in je handtas en toch een massa boeken bij, ik ben overtuigd. Voeg daarbij het pluspunt dat je de grootte van de letters kunt aanpassen: nog eens kunnen lezen zonder leesbril op, is fijn.”

219,95 euro, vivlio.com

Meer lezen? De uitgebreide analyses van onze testers lees je op weekend.be/ereader.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content