Met een gebruinde huid op reis vertrekken is leuker. Maar onbeschermd zonnen of een turbozonnebankkuur is uit den boze. Een kleurtje uit een tube biedt een perfect alternatief.

Zelfbruiners bevatten DHA (dihydroxyaceton), een onschadelijke stof die reageert op de keratine (een eiwit) in de hoornlaag van de huid. Het resultaat van deze interactie is een bruine verkleuring. De kleur die je krijgt van een zelfbruiner of de zonnebank beschermt je echter niet tegen UVB-stralen, die verbranding veroorzaken, en slechts gedeeltelijk tegen bepaalde huidverouderende UVA-stralen.

Bruinen-zonder-zon lijkt de ideale oplossing, toch zijn veel vrouwen er niet happig op. Aan de grootste bezwaren, zoals een vervelende geur of een streperig effect, is ondertussen gesleuteld. Dior Bronze Eclat Du Visage (850 fr.) bijvoorbeeld, is een autobronzant met een fijne amber- en vanillegeur. Wie niet van een geparfumeerd product houdt, kiest voor de neutrale geur van Santé Soleil (495 fr.), de zelfbruiner voor lichaam en gelaat van Roc.

Een egale teint krijgen, is niet moeilijk, als je met een paar dingen rekening houdt. Zelfbruiningsproducten worden altijd op een goedgereinigde huid aangebracht. Door te scrubben, verwijder je dode huidcellen en maak je de opperhuid egaal, waardoor je het product makkelijker gelijkmatig kan aanbrengen. Let er ook op dat je daarvoor geen vette, olieachtige producten gebruikt. Rond de neus, bij de haarlijn en op drogere plekken als knieën en ellebogen, bevat de huid meer eiwitten. De interactie met het DHA zal op die plekken sterker zijn en de kleur bijgevolg donkerder.

Wie strepen vreest, neemt best een getint product, zoals bijvoorbeeld Go Bronze (850 fr.) van Estée Lauder. Dan zie je hoe de kleur verdeeld wordt, en daalt de kans op lelijke strepen of vlekken. Achteraf geregeld bodylotion aanbrengen, bevordert een egaal resultaat. Flash Bronzer Gel Sublimateur des Jambes (850 fr.) van Lancôme is ook zo’n getinte gelcrème. Je benen krijgen meteen een kleurtje, en kleine parelmoerdeeltjes geven ze filmsterallures.

Vaak zijn zelfbruiners verzorgend, of bevatten ze een zonnefilter om de huid te beschermen. Self Tanning Protective Face Cream (890 fr.) van Shiseido heeft een beschermingsfactor 8 en hydrateert en kalmeert de huid. Verzorgend is ook UV-Plus Crème (720 fr.), de bruinende dagcrème van Biodermal. Dat is geen zelfbruiner maar de crème bevat activerende ingrediënten die ervoor zorgen dat een waterzonnetje volstaat voor een maximaal resultaat.

Voor wie niets van zelfbruiners wil weten, is er nog altijd make-up. Compact Bronzer (995 fr.) van Helena Rubinstein is een getinte poedercrème die de huid beschermt (SPF 15), hydrateert en mat maakt. Guerlain heeft een hydraterende transparante gel, Terracotta Teint Créole (925 fr.), om gezicht en lichaam een natuurlijke gloed te geven. Hou je niet van crèmes of gels, dan zijn er terracotta’s. Deze zonnepoeders breng je aan met een dikke kwast op de plaatsen waar je een kleurtje wenst. Mooie resultaten bereik je met Light Enhancing Bronzing Powder van Lancaster (1235 fr.) of het compact zonnepoeder van Clinique (820 fr.).

Tekst Sofie Albrecht / Productie Annick Vandecappelle / Foto Hilde Vanderplancke / Haar en make-up Rudi Cremers / Model Audrey bij Elite Parijs / M.m.v. Escape, Egypt Air en hotel Mövenpick El Gouna / Productfoto’s Diane Hendrikx

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content