TECHNOLOGIE VALT NIET TEGEN TE HOUDEN

HEBBEN DESIGNERS, FABRIKANTEN VAN SMARTPHONES ECHT IETS TE BIEDEN ? EEN GESPREK MET KARIM RASHID OVER TECHNOFOBIE EN MENSVRIENDELIJKE APPARATUUR NAAR AANLEIDING VAN ZIJN SAMENWERKING MET SONY ERICSSON.

Door Wim Denolf

Marc Newson, Patricia Urquiola en Marcel Wanders : allen werkten ze de voorbije jaren aan mobiele telefoons. Toch waren het vooral de toestellen van onder anderen Giorgio Armani, Prada, Jil Sander en Dolce & Gabbana die een begrip maakten van designer phones. Ten onrechte, suggereert industrieel ontwerper Karim Rashid : “Design wordt vaak verward met mode en styling. Terwijl het vooral gaat over de vormgeving van onze dagelijkse leefwereld en de voortdurende aanpassing van de talloze objecten die ons omringen. Designers moeten de wereld beter maken – niet alleen in materiële zin, maar ook op mentaal en emotioneel vlak. Denk aan de manier waarop archeologische vondsten getuigen van de culturen waarin ze tot stand kwamen en de toenmalige noden van mensen. Dát is de traditie waarmee ik me als designer verwant voel.”

Dat ook de Brits-Egyptische ‘allesontwerper’ zich aan een mobiele telefoon zou wagen, een limited edition van de Xperia arc S van Sony Ericsson, stond in de sterren geschreven. Sinds hij in 1993 zijn bureau in New York opende, groeide Rashid uit tot de popster van de designwereld. Naast hotel- en restaurantinterieurs vermeldt zijn cv ruim drieduizend ontwerpen – van meubilair, lampen en huishoudartikelen tot zonnebrillen, juwelen en horloges – die hem behalve kritiek ook enkele honderden bekroningen opleverden.

Het nieuwe paradepaardje van Sony Ericsson combineert de ergonomische curves van de Xperia arc – dit jaar bekroond met een red dot Product Design Award – met een snelle 1.4 GHz processor, het jongste Androidplatform, een sterke (3D-)camera en een haarscherp beeldscherm. Vooral de grote aandacht voor comfort en gebruiksgemak wekte zijn belangstelling, zegt Rashid. “Technologie en digitalisering hebben onze wereld radicaal en snel veranderd. Smartphones vergroten alleen maar onze onderlinge verbondenheid en toegang tot informatie, alsof het verlengstukken van ons brein zijn. Er zijn nog veel technofoben die angstig en wantrouwig naar de toekomst kijken, en zelfs onze taal worstelt met nieuwe snufjes. Alsof technologie lelijk en onnatuurlijk is. We vinden al die nieuwigheden toch zelf uit ? Laat ons ook eerlijk zijn : nog meer technologische vernieuwing valt toch niet tegen te houden.”

Bij de voorstelling van zijn telefoonpaneel in Amsterdam maakt Rashid graag de vergelijking met de eerste naaimachines voor de consumentenmarkt in de tweede helft van de negentiende eeuw. “Zonder industriële ontwerpers hadden we misschien nooit van Singer gehoord. Het bedrijf sprak zelfs architecten aan om beangstigende naaimachines in mensvriendelijke huishoudapparatuur te veranderen, maar het vergde uiteindelijk een nieuwe beroepscategorie. Mijn generatie heeft steeds minder materie om vorm te geven omdat alles kleiner wordt – wie weet bellen we straks via een chip in ons hoofd – maar dat ontslaat ons niet van de plicht om technologie te vermenselijken en hinderpalen weg te nemen.”

De Xperia arc S van Sony Ericsson kost 400 euro. Voor de uitvoering door Karim Rashid surft u naar Knackweekend.be : onze site geeft deze week een exemplaar van deze limited edition weg. Info : 02 745 16 11, 078 79 00 78, www.sonyericsson.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content