Tastbare troost

Rouwjuwelen van Simple comme bonjour © GF

Mensen voelen steeds vaker de nood aan een fysiek aandenken aan een dierbare. Daar spelen deze ontwerpers met veel empathie op in.

Kostbare herinnering

Rouwjuwelen zitten in de lift. Twee manieren om je dierbaren te doen schitteren.

1–Elke band is anders en dat wil ontwerpster Lore Van Keer ook in haar Memorial Designs vertalen. Elk juweel wordt ontworpen aan de hand van gesprekken met de drager, wat resulteert in pièces uniques die jullie relatie weerspiegelen aan de hand van vormen, stenen, assen of gravures. “Voor mij symboliseert een gedenkjuweel de nobele samensmelting van verhalen,” zegt Van Keer, “op een manier die niet meteen zichtbaar is voor de wijde wereld.”

Vanaf 295 euro, lorevankeer.com

2–Toen de grootvader van Inneke Goyvaerts overleed, wou de ontwerpster van het Mechelse juwelenlabel Simple comme Bonjour hem op een manier vereeuwigen. Ze besloot zijn vingerafdruk in een juweel te gieten, zodat ze hem steeds bij zich zou dragen. Door de vele reacties erop lanceert ze nu samen met haar partner Maarten Tordoir de rouwcollectie Près de toi, waar je ook een persoonlijke gravure of as in kunt laten verwerken.

Vanaf 368 euro, simplecommebonjour.net

Van de kaart

In moeilijke tijden kan een warme boodschap wonderen doen, weet grafisch ontwerpster Sanne Lambermon van Petit Pourri. Samen met houtbewerkster Rayah Wauters van Nauwau en juweelontwerpster Veronique Sneyaert brengt ze een troostkaart uit. “Er is online een groot aanbod om feestelijke momenten te vieren, maar voor moeilijke momenten is het aanbod eerder beperkt”, zegt Lambermon. “Met dit ontwerp willen we een portie troost, steun en warmte bieden aan iedereen die een moeilijke periode doormaakt.” Elk ontwerp bevat twee geborduurde veertjes. “Ze zeggen weleens dat als er een veertje op je pad komt, dat een boodschap is van iemand die je verloren hebt.” De veertjes kun je net als haar andere strijkontwerpen op je outfit of op een ander kostbaar item aanbrengen.

Halsketting van Lore Van Keer
Halsketting van Lore Van Keer© GF

29,95 euro, petitpourri.be

As best

Gespot op de Salone del Mobile in Milaan: het Italiaans-Britse label Eschatology, letterlijk vertaald als ‘leer van de laatste dingen’. Het merk ontwerpt zowel urnen en grafstenen als sacrale architectuur voor mensen en dieren en vertrekt daarbij vanuit vormen die de belangrijkste stappen van een leven symboliseren. Met behulp van natuurlijke materialen creëren ze zo serene designurnen die een mooie plek in huis verdienen.

Prijs op aanvraag, eschatology.it

Rouwjuwelen van Simple comme bonjour
Rouwjuwelen van Simple comme bonjour© GF
Urne 'Dualis', Eschatology
Urne ‘Dualis’, Eschatology© GF
Troostkaart
Troostkaart© GF

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content