Een rustig stukje strand bij Oostduinkerke vormt de ideale achtergrond voor een picknick met trendy tapas.

:: De wijnen zijn te koop in de supermarkt.

:: Kleding : Esprit, Stella Forest, Benetton,

3 Suisses, Gentiluomo.

:: Accessoires : Habitat, Sagaform bij Inno, Mezzanino, Sia.

Voor onze picknick aan het strand kozen we als thema tapas. Deze hapjes van Spaanse origine zijn de laatste jaren erg in trek en uitermate geschikt voor een etentje in de vrije natuur. Ze brengen een vakantiesfeertje, ook al is de Belgische zomerzon niet altijd van de partij.

Hoewel Spanjaarden bekendstaan om hun liefde voor vlees, zijn er talloze vegetarische tapas op basis van groenten, peulvruchten en eieren. We starten met een klassiek hapje : pancon tomate y manchego (in tegenstelling tot andere zuiderlingen eten Spanjaarden kaas niet aan het einde van een maaltijd, maar wel aan het begin ervan). Dan volgen een soepje, enkele slaatjes en een klassieker, de tortilla.

Ajo blanco of ‘witte knoflook’ is een soep op basis van blanke amandelen, rauwe knoflook en olijfolie. Traditioneel wordt de soep afgewerkt met groene druiven, maar wij voegen er croutons aan toe voor een contrast in textuur. Een gekookte groentesalade, escalivada, en een kikkererwtensalade zorgen voor de nodige vitamines. De zoete smaak van de geroosterde aubergines en paprika’s wordt geaccentueerd door een dressing op basis van licht pikante piquillopepers, terwijl het slaatje van kikkererwten en ‘gazpachogroenten’ de mond verfrist. De hartige tortilla met aardappelen en uien als hoofdgerecht zorgt ervoor dat de gasten niet met honger huiswaarts keren. Pimentón (gerookte paprika), tijm en zongedroogde tomatenpasta geven een extra vleugje smaak.

Makkelijk transporteerbaar

Bij al dit lekkers serveren we uiteraard Spaanse wijn : een ijsgekoelde cava bij de hartige gerechten en Satinela, een zoete witte rioja, bij het dessert. Dat nagerecht is een ongewone olijfoliecake met een stevige Spaanse toets : sinaasappelrasp, saffraan en dezelfde wijn die we bij de cake drinken. Aardbeien vormen een kleurrijk en sappig garnituur.

Al deze tapas kunnen vooraf bereid worden en vereisen nauwelijks of geen afwerking, waardoor ze makkelijk getransporteerd kunnen worden. De tortilla en cake worden in vetvrij papier gewikkeld, terwijl de soep koel blijft in een thermos. De salades worden vervoerd in kommen, dressings en garnituren worden tot vlak voor het serveren apart gehouden. Enkel de hapjes vragen enige afwerking ter plaatse. Hoewel het brood vooraf geroosterd en ingewreven kan worden, mogen de kerstomaten en kaas pas à la minute toegevoegd worden. Maar vele handen maken het werk licht : terwijl de ene soep uitschenkt, snijdt een ander de tortilla aan en schept een derde escalivada op bordjes. Het openen (en vooral het dragen) van flessen laten we over aan de mannen. Iedereen steekt een handje toe : het recept voor een geslaagde picknick.

Tekst Veerle De Pooter l Foto’s Michel Vaerewijck l Styling Sonja Mertens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content