GERMAINE THYS / FOTO’S LIEVE BLANCQUAERT

Wat

Het gaat allemaal volgens de Tao, de leer van de Chinese wijsgeer Lao Tse, die onder andere schreef: “Zij die weten, spreken niet, zij die spreken, weten niet.” Allemaal goed en wel, maar als het gaat over de Tao-hoofdmassage die kapper Luc Boonen van Mod’s hair in Hasselt mij gaf, kan ik toch best de man zelf aan het woord laten. Boonen: “Tao-hoofdmassage maakt rustig en neemt de stress weg. Het gaat om de drukpunten op het hoofd, waar de zenuwbanen samenkomen. Die gaan we bewerken. De kracht die je daarbij uitoefent, is heel belangrijk. Te veel is niet goed, te weinig ook niet. Alles hangt af van de plek die onder handen genomen wordt. Die kunst hebben we bij L’Oréal geleerd: bij Kérastase in Brussel zijn we er een jaar mee bezig geweest. Niet constant: wat leren, dingen uitproberen, even laten rusten en dan opnieuw verder gaan. Al bij al heeft de opleiding behoorlijk wat tijd in beslag genomen. Tussendoor kwamen de mensen van Kérastase kijken hoever we ermee stonden. Mijn leermeester is Patricia Dogaer. Zij heeft me de praktische kennis van de Tao bijgebracht. Als je in het oosten naar de kapper gaat, hoort de massage erbij, gewoon bij het pakket ‘knippen’. Bij ons in de zaak is het zover gekomen dat het heel normaal is dat mannen die komen voor een shampoo en een knipbeurt, er een oosterse hoofdmassage bijnemen. In januari zijn we ermee gestart, ongeveer op hetzelfde tijdstip als Daniël Weidner in Brussel er ook mee begonnen is. In België wordt de Tao-hoofdmassage slechts op twee of drie plaatsen uitgevoerd onder dezelfde omstandigheden. Daarnet had ik een vrouwelijke klant uit Antwerpen die speciaal hierheen gekomen is voor de Tao-hoofdmassage. Ze had er via kennissen over gehoord.”

Hoe

“Het zelf aanvoelen, je intuïtie laten spreken bij het uitoefenen van de druk, is heel belangrijk”, zegt Luc Boonen. “Verder proberen we een goede sfeer te creëren: gedempt licht en aangepaste geuren. En belangrijk is ook dat de persoon die de massage uitvoert héél ontspannen is. Als een zenuwpees de massage geeft, gaat zijn/haar spanning op je over. In plaats dat je verlost wordt van stress, krijg je er nog een hoop bovenop. Bij klanten die onder druk staan, voel je dat aan hun hoofdhuid. Het is essentieel dat het contact van de handen met de hoofdhuid twintig minuten lang niet wordt onderbroken.”

Onze bevindingen

In de voor andere geluiden, geuren en klanten afgesloten ruimte kronkelt wierook in de lucht. Alles is rustig, en zo voelen ook de handpalmen aan die eerst met een zekere greep je hoofd omvatten. Omdat mijn haar nat is, vrees ik even dat mijn hoofd snel zal afkoelen en een klam gevoel zal geven. Maar de warmte die uit de handpalmen straalt, doet haar werk en al snel geef ik me over aan de druk van vingertoppen die afwisselend krachtig zijn – soms heel krachtig – of nauwelijks voelbaar, al naargelang van de plaats waar ze blijven rusten, drukken of verder dwalen. Het gevoel is niet onaangenaam. Ik denk bij mezelf: als ik moet kiezen tussen een brushing of een massage, zou ik voor de massage kiezen en thuis wel zelf even brushen. Mijn gedachten dobberen zachtjes weg. En dan is het al voorbij: twintig minuten lijkt niks. Op een naar mijn gevoel korte tijd sta ik weer buiten, gekapt, geknipt en gemasseerd, met een tintelend hoofd.

Prijs

De prijs bederft de pret niet: 24 euro voor het knippen, 4,46 euro voor het wassen, 9,50 euro voor de massage en 18 euro voor de brushing. Samen iets minder dan 56 euro. Mannen betalen 19,8 euro voor de coupe en 9,5 euro voor de massage.

Info: Mod’s hair, Sint-Truidersteenweg 130, Hasselt, 011 22 78 38. www.modshair.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content