Het behoort tot het DNA van dit blad om te berichten over nieuwe trends en om een forum te geven aan opkomend talent. En hoe kun je nu het best nieuwe namen vinden ? Door er zelf actief naar te zoeken. Zo hebben we in de modewereld de wedstrijd Fashion Weekend voor jong modetalent en kiezen we tijdens de defilés van de Antwerpse Academie telkens een Weekend Knack-laureaat. Vorige week kon u dan weer kennismaken met onze Designer van het Jaar Stefan Schöning en onze culinaire ploeg deelt elk jaar Gouden Gardes uit, een bekroning van culinair talent.

Vier maanden geleden riepen we de eerste Weekend Photo Award in het leven. De opdracht : blaas ons van onze sokken met foto’s rond het thema street fashion, modieuze vrijetijdskleding in de stad. Tussen 18 en 35 zijn, was de enige voorwaarde om deel te nemen. Een paar honderd inzendingen en een geanimeerde juryronde later, kunnen we u tien laureaten voorstellen (“De buit is binnen”, pagina 39). Zij exposeren vanaf eind deze week in de Koninginnegalerij in Brussel, waar hun werk levensgroot te bekijken valt. Overigens is de cover van deze week het werk van Fabian Dedave (vierde prijs), een 24-jarige fotograaf in de dop uit Louvain-la-Neuve.

Herfst en de boekenbeurs in zicht : dat betekent dat de Knack Hercule Poirot-prijs eraan komt. Onze jaarlijkse wedstrijd voor Vlaams thrillertalent is dit jaar aan zijn elfde editie toe. De achtkoppige jury las de afgelopen maanden 35 kakelverse thrillers. Wat meteen aantoont hoe ongemeen populair het genre is. De jurydiscussies leidden gelukkig niet tot moord en doodslag, maar tot een shortlist van vijf uitstekende thrillers. Op de lijst van genomineerden prijken Jan Lampo met De engel met de zaag, Joris Tulkens met De Shatila erfenis, Deflo met Pitbull, Toni Coppers met Niets is ooit en Kisling & Verhuyck met Kwelgeest. In de traditie van het genre houden we het nog even spannend : de winnaar van de Knack Hercule Poirot-prijs wordt op vrijdag 31 oktober op de Boekenbeurs in Antwerpen bekendgemaakt (meteen na de prijsuitreiking zal een interview met de winnaar te lezen zijn op weekend.be). In de volgende editie van Weekend Knack krijgt u alle informatie over de shortlist en de motivering van de jury.

In dit nummer kijken we ook al vooruit naar volgend voorjaar. Dan pakt de stad Rijsel uit met Lille3000, een cultuurbad voor de hele stad. Piet Swimberghe ging in de Noord-Franse stad, vlakbij eigenlijk, alvast bekijken wat er op stapel staat op het gebied van kunst, architectuur en mode. (“Lille, gered door cultuur”, pagina 42). Omdat tijdens een stadsbezoek ook de innerlijke mens versterkt moet worden, heeft Pieter van Doveren voor u de twintig lekkerste adressen verzameld (“Van potjevlesch tot tomate tralala”, pagina 51), waarbij hij op zoek ging naar zowel hedendaagse als klassieke adressen.

Trui Moerkerke

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content