Bar Bar Sol is een zonnig-zuiders adresje om sfeervol, romantisch en verzorgd te tafelen.

B ar Bar Sol is te vinden in de Brusselse bovenstad en situeert zich tussen de Louizalaan en de steenweg op Charleroi. Bar Bar Sol is meer dan een doorsnee buurtrestaurant. Eerst is er het saffraankleurig decor dat in zijn eenvoud weet te charmeren. ’s Avonds flakkeren de kaarsjes en komt de omgeving het meest tot zijn recht. Op de plankenvloer staan oude, met katoen beklede stoeltjes en aan de met spons bewerkte muren hangen zonnespiegels met gebombeerd glas. Bij dit zonnig-zuiders interieur horen dito gerechten. Baas Miguel Iribarren is een Spaanse Bask. Hij zit sinds zijn 16de in de horeca, nam twee jaar terug Bar Bar Sol over en veranderde de bar in een eethuisje. Hij geeft impulsen aan zijn chef-kok, kiest de wereldmuziek, ontvangt en bedient. Decor, eten en zijn vriendelijke optreden maken dat Bar Bar Sol een goed-humeur-restaurant is, waar men aanlegt om op adem te komen of voor een sfeervolle tête à tête. De spijskaart is gevarieerd en samengesteld uit hedendaagse, mediterraan geïnspireerde bereidingen. Onder het hoofdstuk Les Petits Bar Bar treft men onder meer een Provençaalse tartinette met tomaat, knoflook en olijfolie (250 fr.) of kaviaar van aubergine en tapenade met toast (250 fr.). Bij Les Tout Crus Bar Bar staat onder meer een tartaar Bar Bar vermeld van zalm, ganzenlever en langoustines (560 fr.). Pastafanaten komen aan hun trekken met een tiental bereidingen met verse deegwaren, gaande van een pasta met rauwe tomaat, raketsla en geplette amandels (420 fr.) tot penne met scampi’s, tomaten en raketsla (570 fr.). Voor serieuze eters is er het hoofdstuk Les Tout Bar Bar met flinke gerechten zoals Argentijns lendestuk met beurre maître d’hôtel (680 fr.) of een croustillant van lamsvlees met maanzaad en vierkruidensaus (680 fr.). Wij kozen salade Périgourdine of een krokant-frisse mengeling van sla en prinsessenboontjes met blokjes ganzenlever, plakjes eendenborst en pijnpitten (375 fr.), en een lauwe salade van raketsla met filet van gestreepte zeebarbeel, op smaak gebracht met tapenade (440 fr.). Beide gerechten vielen in de smaak, vooral omdat de kok de uiterst verse producten met respect had behandeld. Rundvlees opgediend met meegebakken raketsla en deegwaren met sneden kaas (480 fr.) en krokant gestoomde seizoengroenten met lichtzure saus, pasta en parmezaankaas (480 fr.) brachten opnieuw tevredenheid. Het glas was ondertussen regelmatig gevuld met Domaine du Pech ’95, een bordeaux-achtige allemansvriend afkomstig uit de zuidwestelijk gelegen Côtes Buzet (760 fr.). Niet uit honger maar uit gourmandise proefden we ook nog van tiramisu (190 fr.), en van warme chocoladecake met noten en nagami, op sinaasappel gelijkende en slechts dadelgrote, goudgele kumquats met bitterzoete smaak (190 fr.) en opnieuw waren wij tevreden.

Bar Bar Sol: Defacqz straat 105, 1050 Brussel. Tel. (02) 534.68.55. ’s Middags en ’s avonds geopend, aan het eind van de week tot 24 u. Lunch: 390 fr. Zaterdagmiddag en zondag gesloten. ’s Zomers is er een intiem terras op de ommuurde binnenplaats. XXX (drie koksmutsjes).

De beoordeling van de keuken gaat van 1 tot 5 koksmutsjes: 1: negatief, 2: redelijk, 3: positief, 4: aanbevelenswaardig, 5: uitmuntend.

Pieter van Doveren / Foto Jan Caudron

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content