Op gulle, warme dagen zijn de koele plaatsen onder de parasols, op terrassen, aan vijvers of in het oevergras langs rivieren, geprivilegieerde plekjes om verkwikking te zoeken. Negen uitverkoren adressen waar buiten, aan de waterkant kan worden gegeten.

PIETER VAN DOVEREN

FOTO’S : JAN CAUDRON

MET UITZICHT OVER HET MEER

Vanuit het restaurant The Lake heeft men langs drie kanten een riant uitzicht over het meer en het zacht glooiende groen van de golf van Keerbergen die zich op de achtergrond uitstrekt. Deze langwerpige, kunstmatig aangelegde waterpartij ontstond door afgraving van het vroegere vliegveld. De aarde werd gebruikt voor de aanleg van de snelweg Brussel-Antwerpen. The Lake heeft een ruim terras waar op warme dagen wordt gegeten rond het azuurblauwe zwembad. Beneden aan de oever liggen zeilbootjes en tussen de dennebomen vangt men een glimp op van de rijkelijke villa’s rond het meer. Rudy en Conny Gilaude-Simons van het Antwerpse Rubenshof en Hof van Eden namen The Lake vier jaar geleden over en gooiden het roer om. Sindsdien is The Lake minder elitair en is men er ook in jeans welkom. Het nieuwe motto is : “Royaal opgediende gastronomie naar ieders beurs. ” Specialiteiten zijn onder meer bouillabaisse uit Bretagne met rouille en look (825 frank), risotto ciboust met aspergestaafjes en meivis (375 frank) en in huis gerookte kalfszwezeriken Zingara met reepjes ossetong (795 frank). Vrijdagavond serveert men een kreeftemenu van vier gangen voor 990 frank.

The Lake, restaurant, seminaries, banketten, meeting rooms, Mereldreef 1, 3140 Keerbergen. Tel. (015) 23.50.69. Maandag gesloten.

KOK IN JEANS

Erwin Linhart werd in Antwerpen bekend met zijn exclusieve traiteurswinkel De Gulden Bock. Twee jaar geleden verbouwde de kok een verlaten paterswoning in het landelijke Westmalle tot een elegant restaurant. Aan de achterzijde van het Engels aandoend landhuis bevindt zich een riant, met taxus- en buxusplanten afgeboord terras. Op de tegels staan rotan stoelen en met kraakwitte kleden gedekte tafels. Men kijkt uit over een romantisch, door paarse lissen, rododendrons en majestueuze eiken en beuken omzoomd mini-meertje. In het water zwemmen wilde eenden en reigers jagen op jonge karpers en bliek. Erwin Linhart heeft onlangs besloten dat het er in zijn restaurant minder stijf toe moet gaan. In de Pastourelle moet men zich vrij voelen. De baas toont het voorbeeld en verschijnt aan tafel met nonchalante stoppelbaard, jeans, sporthemd en bretellen. Ook de spijskaart werd aangepast en biedt ruime mogelijkheden voor lieden met grote en kleine honger. Er zijn eenpotsgerechten, er is een brasseriemenu voor 595 frank, een zakenmenu voor 1125 frank en een degustatiemenu voor 1850 frank. Tuin en vijver zijn ’s avonds verlicht.

Restaurant/brasserie/tearoom De Pastourelle, Antwerpsesteenweg 519, 2390 Westmalle. Tel. (03) 385.20.40. Maandag gesloten.

SCHILDERACHTIG EN ELEGANT

Wat tegenwoordig een multifunktioneel complex is aan een buitenbocht van de Leie in Deurle, was in het begin van de eeuw een landelijk cafeetje, waar de vissers bij een pint kwamen opscheppen over hun vangsten. Later is men in de Auberge du Pêcheur pannekoeken en paling gaan verkopen. Zakenman Eddy Vermeersch kocht de schilderachtige herberg in 1987 en maakte er een riante uitspanning van met hotel met dependances en seminariecentrum, met een elegant gastronomisch restaurant, een gezellige taverne-grill, een tearoom en een galerie. De Auberge du Pêcheur kreeg zelfs een aanlegsteiger in de Leie en een heli-haven. Bij mooi weer worden de tuinstoelen op het in banen geschoren gras langs de rivier ingenomen door teedrinkende dames. Onder de parasols op het betegelde terras en in de serre van het gastronomisch restaurant Orangerie wordt stijlvol getafeld door mensen die de drukte en warmte van de stad ontvluchten en door hongerige golfers uit de klub van Sint-Martens-Latem. Men heeft er een weids uitzicht over de met blauwe lissen afgezette rivier en de achterliggende landerijen. Heel in de verte ziet men het kasteel van Ooidonk en de kerk van Bachte-Maria-Leerne. Op de borden verschijnen verfijnde, seizoengebonden bereidingen van chef-kok Jean-Pierre Danneels. Hij deed stages bij de Franse superkok Alain Chapel, was voorheen chef-kok in het nabijgelegen restaurant Rally St. Christophe en kookt het liefst met vis. Specialiteiten zijn onder meer : sint-jakobsschelpen en langoustines met kaviaarroomsaus en noedels (825 frank), kalfszwezerik en niertjes met graanmosterdsaus (875 frank) en samenspel van drie noordzeevissen met spinazie en kaviaar (1250 frank). De Orangerie heeft een business-lunch voor 990 frank, een viergangenmenu voor 1590 frank (2150 frank met dranken) en een degustatiemenu voor 2100 frank (2950 frank met geselekteerde wijnen).

Auberge du Pêcheur, Pontstraat 41, 9831 Sint-Martens-Latem (Deurle). Tel. (09) 282.31.44.

NIETS HOEFT, ALLES KAN

’t Veer is een bistro-restaurant waar men volgens een modern koncept te werk gaat. De zaak ligt langs de provinciale weg van Oudenaarde naar Kluisbergen. Vanuit het oude veerhuis kijkt men uit over de Koppenberg, eertijds de nachtmerrie van de renners van de Ronde van Vlaanderen. De achterkant geeft uit op een afgesloten arm van de Schelde. Vroeger vertrok van daar de pont naar Wortegem-Petegem en hield de boerin in haar hoevetje een informeel café. De woning kwam leeg te staan maar vond recentelijk een nieuwe bestemming. Het huisje werd duchtig opgeknapt en werd voorzien van een aangenaam design-interieur uit hout en staal. Er is een restaurantgedeelte waar rustig wordt getafeld. Voor meer ambiance is er de bistro met centrale eettoog en een zichtbare wijnkelder achter een glazen deur. Niets hoeft en alles kan in ’t Veer. In tijden dat er minder belangstelling is voor het gekunstelde, langdurige, gastronomische tafelen, biedt deze bistro een welkom alternatief. De keuken is eerlijk en de bereidingen komen zonder poespas op het bord. De spijskaart vermeldt kleine hapjes, eenpansgerechten, salades en hoofdschotels voor licht verteerbare prijzen. Specialiteiten zijn : in huis gemaakte kop naar het recept van grootvader (150 frank), salade ’t Veer met vier soorten vis (299 of 499 frank), lenderibstuk van Aberdeen Angus-rund (699 frank voor 300 gram) en kreeft Thermidor (999 frank). Beide eetzalen geven uit op het terras, dat zich uitstrekt langs het water en het omliggende staatsdomein. In het water zwemmen hoentjes en vissers staan verscholen tussen het riet. Bij warm weer zijn alle plastieken tuinstoelen op het terras bezet. Ineke Vermeulen ontvangt, onder het waakzaam oog van vader Vermeulen. Deze gepassioneerde wijnproever stelde een gevarieerde wijnkaart samen uit met zorg geselekteerde flesjes, die te koop zijn voor kleine prijsjes.

Bistro, restaurant en tearoom ’t Veer, Berchemweg 191, 9700 Oudenaarde. Tel. (055) 30.25.88. Keuken doorlopend geopend van 12 tot 24 uur. Dagsuggesties onder de 400 frank. Vrijdagavond is brochettenavond. Weekendmenu’s 999 frank. Donderdag gesloten.

DE VEERMAN ALS KOK

Een van de charmes van ’t Oude Veer is dat je moeite moet doen om er te komen. De mooiste maar ook de meest ingewikkelde toegangsweg loopt via de riante villawijken en de golf van Sint-Martens-Latem. De makkelijke manier gaat via afrit 13 van de E40. Je neemt richting Deinze en in Baarle-Dorp sla je na de kerk linksaf. Dan kom je aan de veerpont over de Leie. Stuurman is chef-kok Jerome De Vriese. Hij verwierf de koncessie om de veerpont uit te baten en is sindsdien de enige onafhankelijke restaurateur met een supplementair vast inkomen van de staat. Aan de overkant van de Leie bevindt zich in het voormalige wachtershuis het restaurant ’t Oude Veer. Een idyllisch plekje. In het gras langs de oever staan oosterse tuinmeubels in teakhout en er wordt bij mooi weer geanimeerd getafeld. Mocht het weer plots veranderen, dan is er altijd nog het met glas overdekt terras. Jerome De Vriese werkte drie jaar in het Gentse restaurant Apicius en opende daarna, in hartje Gent, restaurant Graslei. Twee jaar geleden verhuisde Jerome met zijn pannen naar Sint-Martens-Latem, waar hij eerst de bistrokeuken probeerde en sinds kort weer gastronomisch en seizoengebonden kookt. Zijn stokpaardjes zijn onder meer balluchon van gravlax opgevuld met brunoise van oesters op een bed van Mechelse asperges en kaviaar (780 frank) en frikassee van groene asperges, tomaat, langoustines en limoen (750 frank). ’t Oude Veer beschikt over een aanlegplaats en kan dus ook per plezierboot worden bereikt.

Restaurant/tearoom ’t Oude Veer, Baarle-Frankrijkstraat 90, 9830 Sint-Martens-Latem. Tel. (09) 281.05.21. Lunch 990 frank, menu’s 1450 en 1680 frank. Maandag gesloten.

AAN DE VOET VAN DE WATERVAL

De dertigjarige Pierre Résimont en zijn vrouw Anne kochten vijf jaar geleden een landelijk eethuisje, gelegen aan de voet van een waterval in de rivier Burnot. Het oudste gedeelte van het witgeverfde huisje uit grof gehouwen Ardeense steen dateert uit 1630 en diende lang als onderkomen voor een lokale tonnenmaker. Naast de schuur is een oud waterrad dat Pierre heeft stilgelegd omdat de in het water pletsende schoepen en het draaiende wiel een oorverdovend lawaai maakten. Het kleine eetvertrek van het restaurant werd uitgebreid met een elegante serre uit glas en zwart aluminium. Voor de deur en langs het snelstromende water kwam een royaal terras. Als het weer geschikt is, drinkt men bij het kolkende water een aperitief en wordt er gegeten in het lommer van een wilg. Zelfs op de heetste dagen is het hier koel. Pierre en Anne komen beiden van de hotelschool van Namen. Pierre trok op stage in bekende eethuizen, zoals La Villa Lorraine, l’Ecailler du Palais Royal, Clos St. Michel en Oasis. Toen hij het eethuisje in Arbre overnam, was het restaurant reeds een kwarteeuw gekend voor zijn degelijke burgerkeuken. De jonge kok modernizeerde het repertoire en laat in hedendaagse bereidingen de produkten meer spreken. Hij is een liefhebber van langoustines, ganzelever (die slechts aan één kant wordt gebakken) en wild uit de streek. Specialiteiten zijn onder meer : gebraden langoustines met fondue van tomaten, gefrituurde prei en gembercoulis (850 frank) en confit van konijn met kruiden, mascarpone en julienne van knolselder en venkel (750 frank). De truite au bleu, een oude specialiteit van het huis, bleef op de spijskaart gehandhaafd. De dartele forellen worden in een kooi in de rivier springlevend gehouden en verschijnen blauwgekookt op het bord met een gewelde botersaus en krokante groenten. Restaurant L’Eau Vive heeft één Michelinster. Het zakenmenu kost 900 frank, het Menu Jeunes Restaurateurs d’Europe 1450 frank en het ontdekkingsmenu van zes gangen 1950 frank. Er is een tuin met forellenvijver en bruggen en in de direkte omgeving is veel wandelterrein beschikbaar.

Restaurant L’Eau Vive, route de Floreffe 37, 5170 Arbre (Profondeville). Tel. (081) 41.11.51. Maandagavond en dinsdag gesloten.

EEN ROMANTISCH TERRAS

Francis Scheyvaerts is na de hotelschool rechten gaan studeren. Uiteindelijk heeft hij toch gekozen voor een gastronomische carrière. Om zich als kok te vervolmaken, trok hij naar Reims naar het sterrenrestaurant Cheval Blanc. Later volgden het tweesterrenhuis Les Moulins du Duc in Moëlan-sur-Mer in Bretagne en de Brusselse Comme chez Soi. Deze ambitieuze kok, die lid is van de vereniging Jeunes Restaurateurs d’Europe, opende in Noorderwijk het restaurant Hippocampus. Hij verhuisde zijn pannen drie jaar geleden naar een voorname, witte villa, waarin vier generaties direkteurs van Vieille Montagne resideerden. Het royale huis met bordes, balkon en verhoogd terras, met klimop begroeide muren en klimrozen langs de smeedijzeren balustrades, wordt omgeven door een ruime landschapstuin met grote vijver. Vanuit het terras kijkt men uit over het met riet en treurwilgen omzoomde water. Karpers zwemmen traag tussen drijvende leliebladeren en uit verborgen luidsprekers komt zachte, dromerige muziek. Op dit romantische terras wordt vooral ’s avonds gegeten, wanneer het wat minder warm is. Francis en zijn vrouw Marianne doen hun best om stijfheid te weren. Een delikate keuken wordt hier gekoppeld aan soepele omgangsvormen. Francis wordt als kok gemotiveerd door de seizoenen en heeft een boontje voor streekprodukten, zoals verse ganzelever uit Beringen, wild, snoekbaars, paling, asperges en aardbeien. Meer en meer vaste klanten houden de spijskaart gesloten en laten Francis aan het fornuis zijn gang gaan. Toch zijn er enkele specialiteiten van het huis, zoals : warm aardappeltaartje verrijkt met Iranese kaviaar (900 frank) en opgevulde oogstaardappel met kreeft, zeetong en zuringstoemp (760/1050 frank). Er is een marktmenu voor 1250 frank (1650 frank met wijnen), een menu Jonge Generatie voor 1600 frank, een gastronomisch fijnproeversmenu voor 1950 frank en een zondagse lunch met dranken voor 1850 frank.

Restaurant Hippocampus, Sint-Jozeflaan 79, 2400 Mol-Wezel. Tel. (014) 81.08.08. Maandag gesloten.

BUKOLISCH TAFEREEL

L’Hostellerie Saint-Roch is een vertrouwd adres aan de poort van de Ardennen. Het komfortabele en rustieke hotel-restaurant, dat is ondergebracht in een oude wisselplaats voor postpaarden, geeft aan de ene kant uit op het kleine en rustige station van het 450 zielen tellende gehucht Comblain-La-Tour. Aan de andere kant stroomt de rivier de Ourthe. Nicole Dernouchamps ontvangt met élégance en brio en leidt hongere bezoekers naar de sjieke eetzaal met terracotta gekleurde muren, waar een glinsterende vloer uit natuursteen en weelderige stoffen veel sfeer geven. In het verlengde van de eetzaal is een koninklijk terras. Daar schijnt de zon vanaf de vroege namiddag en wordt er onder markiezen geanimeerd getafel. In de Ourthe zwemmen wilde eenden en wachten reigers roerloos op prooi. Er vliegen zwaluwen tussen water en hemel en langs de andere oever verrijzen tussen stokoude kastanjebomen statige patriciërswoningen. In de keuken van de hostellerie staat Francis Dernouchamps. Deze joviale man met fraaie krulsnor verzamelt in zijn vrije uren antiek en stripverhalen. In de keuken kookt hij met ervaring en gevoel solide en gevarieerde gerechten uit de klassieke Franse keuken. De spijskaart vermeldt onder meer een exquise salade van rucola- en molsla met krokant gebakken zwezerik en kleine grijze slakjes (920 frank) en ravioli gevuld met morieljen en truffels (1400 frank). Specialiteiten van het huis zijn de seizoenbereidingen met streekgerechten, zoals snoek, sander, forel en wild. Sinds enkele jaren wordt Francis geassisteerd door zoon Frederik.

De hostellerie beschikt over dertig bukolische kamers die allemaal uitgeven op de binnentuin of de rivier. Komt men met de trein, dan wordt de vermoeide reiziger op het perron opgewacht en worden de koffers voor u naar het hotel gedragen. Voor golfliefhebbers zijn er vijf golfvelden in de omgeving.

Hostellerie St. Roch, 4180 Comblain-La-Tour. Tel. (041) 69.13.33. Menu Champêtre 1600 frank, Menu Relais et Châteaux 2400 frank.

PAVILJOEN OP HET WATER

De ijzeren poort van Kasteel Diependael wordt statig-langzaam geopend door een onzichtbare butler. Achter aan een dreef met rododendrons ligt het vroegere jachthuis van de heerlijkheid Ter Borcht. Het gebouw, dat ’s avonds sprookjesachtig is verlicht, kenmerkt zich door een mengeling van stijlen, waarbij Tudorachtige elementen primeren. Noël en Rita Neckebroeck richtten het landhuis in als restaurant en voegden er een Victoriaanse serre aan toe. Dit paviljoen, dat gedeeltelijk boven het water werd gebouwd, geeft uit op het twee hektaren grote park. Er is een volledig door water omgeven centrale tuin met Franse strukturen en met perken van hosta’s en hortensia’s. Tussen de met klimop begroeide oevers zwemmen zwarte zwanen in het donkere water. Bij mooi weer komen er gedekte tafeltjes te staan op de brug die het paviljoen met het tuineiland verbindt. Ook worden alle deuren van de serre geopend, zodat men vanuit het restaurant de eenden en koi’s kan voeden. Er worden gevarieerde, moderne en seizoengebonden bereidingen opgediend. Chef-kok Noël Neckebroeck stond jarenlang naast Guy Van Cauteren in restaurant ’t Laurierblad (Berlare) en had een klein eethuisje in Mechelen. In Kasteel Diependael kookt Noël kreatief. Hij wil origineel zijn en houdt ervan om te verrassen met gerechten als kreeft en sint-jakobsschelpen met roomijs van mosterd en gefruite koriander (1100 frank). Delikate zonnevis komt aan tafel met peultjes, koriander, zoetzure currysaus en gefruite bietjes (995 frank). Voor konservatievere eters vermeldt de spijskaart meer klassieke gerechten.

Restaurant Kasteel Diependael, Tervuursesteenweg 511, 1982 Elewijt. Tel. (015) 61.17.71. Lunch 1250 frank, menu’s 1800 en 2150 frank.

The Lake (grote foto) : royale gastronomie naar ieders beurs. Erwin Linhart (onder) van De Pastourelle : ongedwongen sfeer.

Auberge du Pêcheur : stijlvolle gastronomie in schilderachtige omgeving.

Ineke Vermeulen (dochter des huizes) en kok Jan-Peter Van Damme van ’t Veer : modern bistrokoncept.

Jerome De Vriese en zijn vrouw maakten van ’t Oude Veer een idyllisch plekje langs de Leie.

Pierre Résimont van L’Eau Vive : gastronomisch tafelen langs snelstromend water.

(L.) Marianne en Francis Scheyvaerts (met kinderen) van Hippocampus : delikate bereidingen en soepele omgangsvormen. (R.) Nicole en Francis Dernouchamps van L’Hostellerie Saint-Roch : elegant tafelen langs de Ourthe.

Noël Neckebroeck van Kasteel Diependael : kreatieve keuken in een sprookjesachtige sfeer.

Partner Content