Tafelen
Kristien en Geert Gheysels zijn jong en talentvol, maar Anobesia, de naam van hun restaurant doet de wenkbrauwen fronsen.
De merkwaardige naam Anobesia is een vinding van Kristien Gheysels, die farmaceutische en biologische technieken studeerde en werkte in een apotheek. Als een pillendraaister mengde Kristien de extremen anorexia (gebrek aan eetlust) en obesitas (zwaarlijvigheid) tot ‘anobesia’. Anobesia verwijst naar de wetenschap en naar eten, en is geen kliniek maar een fijnkost restaurant in het land van ajuintjes, hoppekeesten, begonia’s en zandtapijten. Daar kochten Kristien en man Geert Gheysels een riante villa en fleurden het ouderwets-sombere interieur op met een nieuw verfje, gordijnen van Versace en muurbekleding met Monet-motief. Het mooie mozaïekparket en de kleine ruitjes in groen Venetiaans glas bleven gespaard. Kristien staat aan de deur en ontvangt met toewijding. Geert houdt zich verborgen in de keuken. Voor hem stond het al als broekie vast dat hij kok wilde worden. Hij volgde kokschool in Oostende, deed specialisatiejaren suiker- en banketbakkerij en werkte in vermaarde eethuizen ( De Bellemolen in Affligem, Sir Anthony van Dyck in Antwerpen, Apicius in Gent, Le Cygne in Brussel en Hof ter Eycken in Ninove). Van een ambitieuze jongeman met zo’n gedegen opgeleiding kan je vuurwerk verwachten. Anobesia heeft een beknopte spijskaart samengesteld uit voorzichtig creatieve bereidingen. Geert gaat aan het fornuis weloverwogen te werk en stelt gerechten samen op basis van een smaakdriehoek. Hij vindt het namelijk larie om tientallen smaken in één gerecht te verwerken : bij hem moet een bloemkool niet naar tijm of zoethout maar naar bloemkool smaken. De gemeenschappelijke passie van het duo is wijn. Beiden studeerden af als maître sommelier. Kristien heeft de meest geoefende neus en zij kiest Meursault als lievelingswijn. Geert is meer geboeid door het aanbod uit nieuwe wijnlanden, zoals Chili, Zuid-Afrika en Nieuw-Zeeland. Wij kwamen op een maandagavond, werden verwittigd dat door de drukke lunch veel gerechten uitverkocht waren en kozen voor het ontdekkingsmenu (vier gangen, 1795 frank). Toast met wilde boszwammen, versnipperde kalfstong en het parfum van truffelsap met een passend glaasje rode Bordeaux Supérieur, Château Brun d’Espagne ’89, zette meteen de juiste toon. Daarna volgde griet op worteljus met bloemkooltuiltje en gefruite selder : ambrozijn samengesteld uit min of meer alledaagse ingrediënten, correct gegaard en in de juiste smaak gelaten en in harmonie begeleid door een Chardonnay, Domaine de Luc ’96. Het hoofdgerecht was everzwijn Grand Veneur met macedoine van peer en dauphine-aardappels, waarbij een imponerende Spaanse Navarra, Castillo Iraché ’85 op zijn plaats was. Een Belgische kruidenbrie van kaasrijper Jacquy Cange met brioche met tijm en marjolein sloten deze voortreffelijke maaltijd af. Het met kunde samengestelde wijnarrangement komt op 800 frank.
Restaurant Anobesia : Brusselbaan 216, 1790 Affligem. Tel. (053) 68.07.69. Gesloten op zaterdagmiddag en dinsdag.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier