Tafelen
Studenten en durfals zitten goed in Beni Znassen met zijn authentieke Marokkaanse keuken. Een leuk adres voor als je veel honger hebt en weinig geld.
Het markante Marokkaanse eethuisje Beni Znassen houdt zich reeds 20 jaar verborgen achter de kerk aan het plein van Sint-Gillis. Het restaurant heeft een kaal maar proper café-interieur dat met enkele toeristische affiches is opgefleurd. Achterin de ruimte is een toog beladen met schalen vol gegrilde artisjokken, gebakken vis en honingkoeken. Studenten, professoren met lef, arbeiders en avonturiers komen hier voor de authentieke Marokkaanse keuken, die in grote hoeveelheden voor een prikje wordt opgediend. Eigenaar is Mustapha Hamzooui, door studenten meedogenloos Mustapha Cracra, de Vieze genoemd. Deze rijzige en verlegen man met grijs haar en baard (op de foto met zijn zoon) heeft meer weg van Hemingway dan van een Marokkaan. De reus werd geboren in het dorpje Beni Znassen en woont meer dan 30 jaar in België. Voor zijn landgenoten opende hij een café waar eens per week couscous werd opgediend. Dat was het begin van het succes. Het maken van couscous werd een dagelijks ritueel, waarbij Mustapha tarwegriesmeel met een beetje gezouten water door de bloem rolt. ’s Avonds is Mustapha’s vaste plaats het hoekje bij de toog. Vandaar kan hij het hele gebeuren in de gaten houden en tegelijkertijd het tv-programma volgen. Het toestel is boven de keukendeur geïnstalleerd en het kabaal maakt deel uit van de ruwe charmes van het eethuis. Mustapha Hamzooui is verzot op sport en heeft via de schotelantenne de hele wereld aan zijn voeten. Komen er vrienden en bekenden, dan staat hij op om handen te schudden. Er is een bescheiden spijskaart met gerechten als : gefrituurde sardines (200 fr.), grote bruine bonen (100 fr.), slakken (150 fr.), inktvis (200 fr.) couscous (vanaf 220 fr.), tajine met lam of merguez (300 fr.) en Marokkaans gebak (20 of 40 fr.). Op het zwarte formica van onze tafel kwamen schaaltjes met olijven en zuiders gekruide groenten als aangeboden Marokkaanse ?tapas?. Insiders weten dat Mustapha een gouden hart heeft en alles zou weggeven als je hem zijn gang zou laten gaan. Het glas werd gevuld met een inktkleurige Boulaouane, die met de Guerouane zo’n beetje het meest correcte is wat Marokko aan wijn voortbrengt (beide 340 fr.). Er was Bastila(130 fr.) met onder de gesuikerde flinterdeegkorst amandels en kip (in plaats van duif) en couscous met groenten (220 fr.) en met merguez en lamsschenkel (300 fr.) : smakelijke gerechten, opgediend in studentenporties.
Beni Znassen – Chez Mustapha : Kerkstraat 81, 1060 Sint-Gillis. Tel. (02) 534.11.94. Keuken open van 19 u. tot na middernacht. Dinsdag gesloten.
PIETER VAN DOVEREN FOTO JAN CAUDRON
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier