Goed eten voor een redelijke prijs. Daarvoor zorgt chef Dirk Myny in het belle-époque-restaurant Les Brigittines, Aux Marches de la Chapelle.

Bistro-restaurant Les Brigittines, Aux Marches de la Chapelle is te vinden in een historisch huis aan de Brusselse Kapellemarkt, tegenover de ingang van de kerk. Achter de façade gaat een ruime eetzaal schuil, ingericht in frivole art-nouveaustijl. Vooral in de winter, wannneer het houtvuur in de manshoge schouw brandt, is het er knus. In de zomer komt de nostalgische gezelligheid minder tot zijn recht. Bij mooi weer eet men, bij gebrek aan een terras, met de ramen open. Les Brigittines wordt bezocht door een internationaal publiek van niveau, waaronder heel wat eurocraten. Een Tunesische maître d’hotel, voor wie Nederlands ostentatief abracadabra is, ontvangt, snijdt sierlijk Spaanse serano-ham in plakken of brengt een steak tartare op smaak naar wens van de klant. Het is chef-kok en mede-eigenaar Dirk Myny die zelfverzekerd aan onze tafel uitleg komt verschaffen over de spijskaart en de suggesties. Deze Vlaming uit Dilbeek kan prat gaan op een gedegen opleiding bij grootmeesters als Eddie Van Maele, Michel Beyls en Guy Van Cauteren. Uiteindelijk kwam hij terecht bij de Tunesische zakenman Kahled Zoughiani, die ook eigenaar is van het wat verder gelegen restaurant Les Petits Oignons. De spijskaart van Les Brigittines verzamelt onvergankelijke bereidingen uit de Belgisch-Franse keuken, die worden opgediend in ruime porties. Tot de succesnummers behoren : terrine van konijn en gerookt spek in gelei (320 fr.), gemarineerd rauw rundvlees met groene kruidensaus (420 fr.), gegrilleerde tussenrib met hofmeesterboter (± 320 g, 480 fr.) en gebakken Deense kabeljauw met mosterdsaus (495 fr.). Wij kozen garnaalkroket en op het bord kwamen twee rechthoekige, gepaneerde en gefrituurde pakjes smakelijke garnaalragout met garnituur van brosgefrituurde peterselie en een zomers slaatje (385 fr.). Van onder de kurk kwam een Château d’Orschwihr, cuvée Drachenfels : een frisse, ongechaptaliseerde pinot blanc met typisch ingetogen geur en smaak (850 fr.). Hoofdgerecht was met de lijn gevangen en in zout water van 80 C gepocheerde Deense kabeljauw (495 fr.). Het stevige, blanke visvlees, dat onder druk van het mes in schellen uiteen viel, werd opgediend met aardappel/preistoemp, gefrituurde preireepjes en olijfolie. Een chocolademousse geparfumeerd met sinaasappel sloot deze excellente maaltijd af.

Bistro-restaurant Les Brigittines, Aux Marches de la Chapelle : Kapellemarkt 5, 1000 Brussel. Tel. (02) 512.68.91. Zaterdagmiddag en zondag gesloten. Menu’s : 850 en 1600 fr. Een vijftal wijnen worden per glas geschonken. Aanraders van de wijnkaart zijn o.m. : Edelzwicker van Marcel Deiss als witte huiswijn (650 fr.), Château Pomys, cru bourgeois Saint Estèphe ’90 (1200 fr.) en château Lardilley, premières côtes de Bordeaux ’90 (850 fr.).

PIETER VAN DOVEREN FOTO JAN CAUDRON

Partner Content