Les Brasseries Georges is al ruim tien jaar de drukst bezochte brasserie van het land : de schaal- en schelpdieren zijn er dan ook van uitmuntende kwaliteit.

Hoewel de oerformule van de brasserie in Duitsland haar oorsprong vond, wordt Parijs doorgaans als voorbeeld gesteld voor de huidige brasseriemode. Een brasserie is eigenlijk een bierhuis, waar naast het gerstenat en karafjes wijn ook een beperkte spijskaart wordt aangeboden, opgebouwd uit stevige gerechten, waarbij zuurkool met worst niet mag ontbreken. Een andere eigenschap van een brasserie is dat drank en spijs de hele dag door tot laat in de avond beschikbaar zijn. Authentieke bierhuizen treft men nog in Beieren, München kan zelfs pochen op een brasserie uit 1589. In Parijs, dat door velen ten onrechte wordt beschouwd als de bakermat, geraakte de brasserieformule pas in zwang na de oorlog van 1870. In België ondekte men het fenomeen in de jaren ’70 met de komst van Brusselse eethuizen als Ogenblik en Scheltema. Aan de basis stond Georges Neefs, een man die eerder met de Smog de toon had gezet in het uitgaanscircuit. Neefs heeft een feilloos gevoel voor timing : in 1975 introduceert hij de oesterbank. In 1986 volgt Les Brasseries Georges : de eerste grote brasserie met schouder-aan-schouder ambiance naar Parijs voorbeeld. De inrichting is van Jacques Zajtman : mozaïektegeltjes op de vloer, muurspiegels, cafétafels met marmeren blad en boven iedere bank een koperen hoedenrek zoals men die vroeger in de trein trof. Les Brasseries Georges viel onmiddellijk in de smaak bij het bcbg-publiek van Ukkel en sindsdien is het lawaai niet verstomd. Dagelijks komen er 300 tot 500 bezoekers over de vloer, waardoor Les Brasseries Georges het grootste landelijke debiet van schaal- en schelpdieren heeft. De oesters die worden voorgesteld, dragen de naam van de oesterkweker : Engelse Colchester, West Mersea van Alain Bird, Zeelandse van A. Verwijs, Prat ar Coum uit Bretagne van Yvan Madec, Normandische, St. Vaast van M. Helie, Fines de Claires, Oléron van J. Chemin en Perles de Quiberon van Michel Quintin. Wij vochten voor een plaatsje op het drukke terras en bestelden zonder gêne een Plateau Royal (2820 fr. voor twee). Ons minitafeltje bezweek bijna onder de maxischotel met op ijs geëtaleerde oesters, mosselen, ark-, tapijt- en venusschelpen, alikruiken, garnalen, langoustines, krabben en kreeft : alles van onberispelijke hoedanigheid. Een dorstlessende, (als wijn van de maand geafficheerde) Chileense chardonnay Concha Y Tora ’96 (690 fr.) was medeverantwoordelijk voor de geslaagde avond.

Les Brasseries Georges : Winston Churchilllaan 259, 1180 Brussel. Tel. (02) 347.21.00. Dagelijks open van 12 tot 24 u.30. Andere specialiteiten : vol-au-vent met frieten (495 fr.), cassoulet met gekonfijte eend (610 fr.), zuurkool (610 fr.), kip in pot met grof zout (595 fr).

De beoordeling van de keuken gaat van 1 tot 5 koksmutsjes : 1 = negatief ; 2 = redelijk ; 3 = positief ; 4 = aanbevelenswaardig ; 5 = uitmuntend.þ

PIETER VAN DOVEREN FOTO JAN CAUDRON

Partner Content