Verzorgd en toch ontspannen : dat is de sfeer in La Rucolla, waar Alex De Witte met toewijding kookt en Jean-François Traest zich uit de naad loopt om iedereen te plezieren.

Voor Jean-François Traest (links op de foto) moet tafelen een ?elegant genoegen? zijn, waarbij niet alleen een verzorgde keuken maar ook een verzorgde tafel hoort. In La Rucolla zijn de tafels gedekt met sneeuwwit linnen, glazen met sierlijk hoge voet en stijlborden. De ene keer bestaat het servies uit verschillende soorten borden en de andere keer eet iedereen uit de laatste aanwinst. Momenteel zijn dat diepe, komvormige Italiaanse borden. Jean-François was vroeger vertegenwoordiger in de houtsector, omgang met mensen gaat hem goed af. Hij ontvangt de gasten en is zowel maître d’hotel, sommelier als commis. Zelfs wanneer het restaurant volzet is en hij overal tegelijk wordt gevraagd, houdt hij het hoofd koel en blijft innemend. Achter de schermen kookt Alex De Witte. Hij deed zijn drukbezochte bistro Vienna in Lokeren van de hand om met kompaan Jean-François in het klein terug te beginnen. Het duo installeerde zich in een voormalige bloemenwinkel op twee passen van het Antwerpse Conscienceplein. Met respect voor de bestaande inrichting werd de ruimte tot restaurant omgedoopt. Halverwege het hoge, houten plafond kwam een hangende geperforeerde stalen plaat, waarop tientallen potjes met flakkerkaarsjes staan. Als enige smuk zijn er primitieve Mexicaanse beelden en een muurschildering. La Rucolla is vooral een avondrestaurant waar er bij kaarslicht knus wordt gegeten. De keuken is Frans-Italiaans en de bereidingen staan vermeld op een leien bord. Succesnummers zijn rundscarpaccio met raketsla en grana (oude parmezaankaas, 495 fr.) en lamsribstuk met tijmsaus en verse groenten (795 fr.). Wij kozen carpaccio van rauwe tonijn, besprenkeld met olijfolie en aceto balsamico en bestrooid met grof zeezout, blokjes komkommer en gesneden raketsla (495 fr.). Ook was er een flinke plak terrine van ganzenlever (niet in huis gemaakt) met roodloof, een zoet ovenbroodje en een glaasje Muscat de Rivesaltes (695 fr.). Een royaal, blank stuk kabeljauw met krokant gekookte zomergroenten, kogelronde aardappelen van de afdeling ?schoongemaakte groenten? uit het ISPC en een lekkere saus op basis van visfumet, witte wijn, wijnazijn en room volgde (675 fr.). Aan de andere kant kwam al dente gekookte lintspaghetti met garnalen, gerookte zalm, grana en gorgonzola (595 fr.). Deze gerechten vielen stuk voor stuk in de smaak. Wel hadden wij wat moeite met de komvormige borden : door de smalle rand gleed het bestek telkens in de saus.

La Rucolla : Wolstraat 45, 2000 Antwerpen. Tel. (03) 231.89.94. Maandag, dinsdag en woensdagmiddag gesloten. Lunch : 500 fr.

PIETER VAN DOVEREN FOTO JAN CAUDRON

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content