Gastronomisch eten voor een licht verteerbare prijs : dat kan met het viergangenmenu in De Vierboete, het clubhuis van de Nieuwe Jachthaven van Nieuwpoort.

De Vierboete ligt aan de Nieuwe Jachthaven, een paar honderd meter voor Nieuwpoort-Stad. Op de gevel staat Clubhuis van de Watersportkring van de Luchtmacht. Maar daardoor moet men zich niet laten afschrikken. Iedereen is welkom. Je kan kiezen voor het terras, de grill of het gastronomisch restaurant. Alledrie liggen ze op de eerste verdieping, vanwaar men een onbelemmerd uitzicht heeft over het bootjespark. Op het terras wordt vooral gedronken, in de grill kan men terecht voor snacks (croque, salade César, enz.) en verzorgde gerechten (kabeljauwfilet met jonge prei, 495 fr. of gebakken zeetong, 695 fr.), terwijl het restaurant gastronomische ambities heeft. Daar afficheert de spijskaart fijnkost (torengebakje met Noordzee-lekkernijen en ganzenlever op een spiegel van waterkersdressing, 650 fr. of gegrilde tarbotmoot met zachte mosterdsaus, 1150 fr.). Specialiteit is Nieuwpoortse bouillabaisse (1150 fr.) en grote trekpleister is het viergangenmenu (1375 fr.). Executive chef-kok is Dirk Dekuyper. Hij startte met een leercontract in de keuken van het vermaarde Oostendse restaurant Au Vigneron en is 14 jaar bij chef-kok Jean-Marie Daue gebleven. Dirk Dekuyper werd klassiek geschoold en verliet Au Vigneron als sous-chef. Wij bezochten De Vierboete op een (te) rustige avond en kozen voor het gastronomisch restaurant en het weekmenu. Na verzorgde hapjes verscheen een braafgekruide vormsalade met stukjes Noorse kreeft, een quenelle van ganzenlevermousse, slordig uitgesneden spekjes en karamelappeltjes. Een krachtig veloutésoepje met gestreepte zeebarbeel, Nieuwpoortse garnalen, langoestines, wulken, mosselen en zeekraal volgde (de op de spijskaart vermelde jakobsschelpen waren blijkbaar niet aangekomen). Als hoofdgerecht had Dirk Dekuyper lamskoteletjes gebraden en op het bord gebracht met een rijke portsaus, in suiker en boter gestoofde groenten en aardappelgratin. Om af te sluiten en eventuele laatste gaatjes te vullen, kwam er nog een bord beladen met sorbets, ijs, gebak en fruit. Het weekmenu van De Vierboete biedt, samen met de weekendmenu’s van de Casino’s van Middelkerke en Blankenberge, de beste verhouding prijs-kwaliteit van de kust.

Restaurant De Vierboete : Nieuwe Jachthaven, Halvemaanstraat 2a, 8620 Nieuwpoort. Tel. (058) 23.34.33. De wijnkaart komt tegemoet aan liefhebbers van oudere wijnen. Dinsdagmiddag gesloten, vanaf 15 september dinsdagavond en woensdag gesloten.

PIETER VAN DOVEREN FOTO JAN CAUDRON De beoordeling van de keuken gaat van 1 tot 5 koksmutsjes : 1 = negatief ; 2 = redelijk ; 3 = positief ; 4 = aanbevelenswaardig ; 5 = uitmuntend.

Chef-kok Dirk Dekuyper en de zaakvoerders van De Vierboete, Filip en Martine De Mûelenaere.

Partner Content