Ronald en Annick Stas van eethuis Lipsius verwennen conservatieve lekkerbekken met gedegen klassieke Belgische kookkunst.

PIETER VAN DOVEREN FOTO JAN CAUDRON

Jezus-Eik was eertijds een bedevaartoord. Omdat de bedevaartgangers vaak van ver kwamen en honger en dorst hadden, verschenen er cafés waar de uitgehongerde reiziger kon herstellen van de vermoeienissen. Een van de eerste was Istas, een café waar men bescheiden is begonnen met boterhammen met platte kaas en radijs als begeleiding van een glas geuze of kriek. Vandaag maakt Jezus-Eik deel uit van de gemeente Overijse en treft men in de oude dorpskern bij de kerk een monocultuur van restaurants. Bedevaartgangers maakten plaats voor dagjestoeristen of Brusselaars, die voor een snelle lunch of een diner-voor-twee de stoffige stad ontvluchten. In heel wat van die eethuizen van Jezus-Eik krijgt de reputatie van onze nationale keuken een deuk. Gelukkig is er Lipsius, dat voor liefhebbers van de rijke, klassieke Belgische cuisine een veilig bastion vormt. Het restaurant is ondergebracht in een rijtjeshuis met bakstenen façade en raamkozijnen van donker hout. De landelijkheid van Lipsius wordt binnen nog verder geaccentueerd door muren van Spaanse platte steen, donkere eiken plafondbalken, glas-in-loodwerk en oude eiken kasten. Om de rustieke geborgenheid compleet te maken zijn er kelkvormige muurlampjes van melkglas en staan er warmhouders van koper op tafel. Recentelijk werd een gedeelte van de muren okerkleurig gesponst, werden de tafels aangekleed tot op de grond en kregen de stoelen kleedjes aangemeten met een strik op de rug. Op de stoelen zitten overwegend oudere, rondborstige eters, onder wie kopstukken van syndicaten en politici. Via het raam achter de bar is de keuken gedeeltelijk zichtbaar. De keuken is het domein van eigenaar/chef-kok Ronald Stas. Deze zoon van een druiventeler uit Overijse kreeg een stevige opleiding in La Cravache d’Or en stond daar in de keuken met Robert Kranenbourg, Filip Van Heule en Geert Van Hecke. Op 23-jarige leeftijd is Ronald Stas voor zichzelf begonnen. Annick, die een kruideniers- en bloemenzaak had op de Brusselse vroegmarkt, had genoeg van het vroege opstaan en is toen maar mee ingestapt. Zij staat in voor de ontvangst en doet dit kordaat en efficiënt.

Aan het fornuis van Lipsius werken de koks met nobele producten, zoals zeebaars en tarbot van eerste kwaliteit. Vis- en wildbereidingen zijn troef. Specialiteiten zijn: reuzengamba’s gemarineerd in tandoorikruid en curry met zachte knoflook (26 euro), carpaccio van staartvis met pesto-olie (17 euro) en tarbot uit de oven met lauwe vinaigrette (35 euro). De spijskaart wordt ondersteund door een rijk gestoffeerde wijnkaart met wel 280 verschillende kasteelwijnen, waaronder veel grote namen. Wij kozen het viergangenmenu met wijnen (67 euro) en kregen tartaar van zalm, Superano-ham en tomatensoep als hapjes. Het glas werd gevuld met een Château Eyfflards, als witte Bergerac met fruit in de neus en een aangenaam droge afdronk. Zeewolf, ingepakt in krokant gebakken brickdeeg verscheen op een bed van raketsla. De bereiding was afgewerkt met streepjes tot siroop gekookte aceto balsamico en een weinig tapenade. Wij gingen rechtop zitten van tevredenheid en er verschenen komvormige borden met jakobsschelpdieren en kreeft in blanke botersaus: mooie producten met respect behandeld! Wij bleven rechtzitten. Als tweede wijn kwam een Château La Martine, een rode Cahors uit 1999, een wijn die ons niet kon overtuigen. Gelukkig was er het delicate, succulente vlees van in de oven gebraden lamsribbetjes uit de Provence, opgediend met jonge erwten, snijbonen, shii-takes en aardappelpuree. De smakelijke en rijke maaltijd werd waardig afgesloten met een feestelijke baklava met ananas en chocolademousse, opgediend met een frisse ‘milkshake’.

Restaurant-traiteur Lipsius: Brusselsesteenweg 671, 3090 Jezus-Eik (Overijse). 02 657 34 32. All-in menu 46 euro (behalve zaterdagavond). Banketzaal van 60 personen. Gesloten op zaterdagmiddag, zondagavond en maandag.

CATEGORIE: GASTRONOMISCH RESTAURANT

BEOORDELING

Keuken: 8/10

Sfeer: 6/10

Service: 7/10

Prijs/kwaliteit: 7/10

Details over de beoordeling vindt u op onze website www.weekend.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content