Roland Debuyst is klassiek gevormd. In zijn restaurant L’Orangeraie speelt de kok op smaak, en getuigen zijn bereidingen van respect voor authentieke waarden.

PIETER VAN DOVEREN – FOTO JAN COUDRON

Als je gaat waar de modieuze massa gaat, dan kom je in trendy eethuizen waar het decor en de mensen wel mooi zijn, maar waar het eten voorspelbaar is en vaak niet erg lekker. “Zijde en floers op het lijf, doven ’t vuur in de keuken.” Lang niet iedereen is een fijnproever en daar is op zich niets mis mee. Modevolgers zijn vaak al tevreden met een ‘sexy’ hap, zoals een carpaccio met een streepje synthetische truffelolie of een frivool gepresenteerde stapeltaart, met een droogtomaat en natuurlijk wat kaviaar van aubergine, en afgewerkt met zelf in elkaar geflanste pesto. De mode moet worden gevolgd, ook al gaat dat ten koste van de kwaliteit! Overal verschijnen onhandig gemaakte sushi, culinaire hits als kip met cola, vis met schuimsaus van groene-theepoeder en, om af te sluiten, blanc-manger, panna cotta, speculaasijs of verloren brood. In veel van de druk bezochte trendy eethuizen wordt niet alleen slecht maar ook nog duur gegeten. Wij hadden even genoeg van al dat modieuze gedoe en gingen op zoek naar culinair houvast. Want door het hele gedoe heeft men de neiging om noestwerkende vakmannen, zoals Roland Debuyst, te vergeten. Deze 37-jarige kok werd culinair opgevoed in grote hotels en bij superkoks als Michel Beyls en Yves Mattagne. Zeven jaar geleden openden Roland Debuyst en zijn echtgenote Ayse een eigen eethuis in Nossegem. In 1997 won de kok de prestigieuze wedstrijd Bocuse d’Or. Niet alleen de naam maar ook de reputatie was gemaakt en drie jaar later veranderde het restaurant Roland Debuyst in L’Orangeraie (mocht de negotie verkocht worden, dan verkoopt Orangeraie beter dan Debuyst!). Twee maanden geleden opende de kok enkele huizen verder brasserie Launch (samenvoeging van ‘lunch’ en ‘lounge’), waar je voor relatief weinig geld in een ontspannende omgeving een simpel en smakelijk gerecht kan eten (Leuvensesteenweg 618, 1930 Nossegem. 02 252 41 11).

Ons budget was maximaal 60 euro per persoon en wij polsten via de telefoon voorzichtig of er goedkope menu’s bestonden. Toen dit werd bevestigd, reden wij terstond naar Nossegem. Ayse is de stralende vrouw des huizes. Zij is van Italiaans-Turkse origine en heeft karakter, persoonlijkheid en brio. Ayse bracht ons door de sinaasappelkleurige eetzaal naar een tafeltje, waar wij ons bevonden tussen internationale zakenpiefen. Op tafel stonden droogstukjes van sinaasappelschijven, kaneelstokjes en gesuikerde rozen en om het Provençaals karakter te onderlijnen zijn de muren in aardse, zuiderse kleuren gesponst. De keuken gaat gedeeltelijk schuil achter gezandstraald glas. Wij kozen het Menu Orangeraie van drie gangen, met telkens keuze uit twee bereidingen (37 euro), en opgediend met wijn (plus 13 euro) en werden getrakteerd op een eierdop met massieve bavarois van aardappel en geitenkaas en op een glaasje hongerscherpende, fris-kruidige Château de Nages,als witte Costières-de-Nîmes. Er kwamen twee voorgerechten die beide in de smaak vielen: aan de ene kant van de tafel drie gebakken sint-jakobsschelpdieren op een barigoule met artisjok en, aan de andere kant, drie quenelles rillettes van kabeljauw en gerookte zalm met drie gamba’s die waren gekruid met tandoori-specerijen en begeleid door raketsla, tomaat en een coulis van gekonfijte tomaat. De tweede wijn, een Merlot,Pays d’Oc 2000, was aan de magere kant. Beide wijnen werden royaal geschonken. Hoofdgerechten waren: varkensfilet in saus van bruin bier met risotto met gebakken groene asperges en morieljes, en, aan de andere kant, de ‘Vis van de dag’ of tarbot met witte bonen, artisjok en asperges in een romige gevogeltebouillon met het parfum van dille. Deze smakelijke en vakkundig bereide maaltijd werd afgesloten met kaas (onvoldoende gerijpt) en verbrande suikervla..

Restaurant L’Orangeraie Roland Debuyst: Leuvensesteenweg 614, 1930 Nossegem. Menu’s: 37, 54 en 64 euro. tel. 02 757 05 59. Zondag, maandag en zaterdagmiddag gesloten.

Keuken: 8/10

Sfeer: 7/10

Service: 7/10

Prijs/kwaliteit: 7/10

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content