Chris Meekers houdt niet vast aan tradities. In zijn visrestaurant Visionair staat hij in vrijetijdskleding aan het fornuis. Zijn bereidingen zijn modern en licht en toch gespierd.

PIETER VAN DOVEREN FOTO JAN CAUDRON

Chris Meekers is een van de pioniers van een nieuwe lichting anarchistische Limburgse restaurateurs. Hij kreeg een veelzijdige opleiding in de horeca en brak met tradities door in een oude opslagplaats van elektriciteitsmateriaal de alternatieve brasserie Entrepot te openen. Na zes jaar wilde Chris Meekers iets anders. Het werd Visionair, een visrestaurant met façade van aluminium en glas, gelegen aan de Botermarkt, het hart van het Hasseltse uitgaanscircuit. Inmiddels bestaat Visionair vier jaar en dat is tegenwoordig voor een restaurant een hele tijd. Interieur en bereidingen vallen blijkbaar in de smaak bij een breed publiek: jong komt voor avontuurlijke gerechten en de losse atmosfeer en oud voor de voordelig geprijsde zondagse lunch, waarbij men voor 25 euro kan kiezen uit een voor-, hoofd- en nagerecht van de spijskaart (alleen voor kreeft rekent men een klein supplement aan). Het interieur van het visrestaurant met houten vloer, witleren banken, tafels van gelakte kerselaar en een bagagerek langs de muur, refereert aan een comfortabele kajuit van een plezierjacht. Een muur vol uitvergrote foto’s uit het familiealbum laten de kok en zijn familie zien in hun vrije tijd. Is dit narcisme of een poging om vertrouwen te creëren? Boven, in het zaaltje met de open keuken, ‘bestuurt’ Chris Meekers in vrijetijdskleding het fornuis. Hij kokkerelt vrij en zijn bereidingen zijn modern, licht en toch gespierd. Olijfolie is favoriet en room bijna taboe. Terugkomende specialiteiten op de regelmatig wisselende spijskaart zijn onder meer: vissoep (10 euro), garnaalkroket (10 euro) en stoofpotje met halve kreeft, gamba’s, scampi’s, garnalen, langoustines en krab in kreeftensoep (23 euro). De kok brengt zijn gerechten zoveel mogelijk eigenhandig naar de gasten. Wij kregen van de ober een broodje geserveerd met een zilveren tang en vonden dat de broodjes best even in de oven hadden mogen staan. Voorgerechten waren: een vrolijk gepresenteerde gemengde salade met sinaasappel, komkommer, scheuten en in soja gemarineerde verse tonijn met mieriksworteldressing (14 euro) en salade van nectarine (op de spijsaart stond ‘verse vijgen’), krullen rauwe ganzenlever, balsamicodressing en schilfers parmezaankaas (14,5 euro). Het glas werd gevuld met een Madfish, ‘unwooded’ Chardonnay uit West-Australië, een wijn die een stuk minder te vertellen heeft dan zijn rode broertje en hierdoor aan de dure kant is (28,51 euro). Hoofdgerechten waren: gebakken kabeljauw met korst van noten, vergezeld van shii-take, tomaat, olijf en een kruidige honingsaus (17,50 euro) en pepersteak van tonijn (helaas te lang gebakken), met prima bearnaisesaus, groenten en aardappels (17 euro). Wij waren voldaan en sloegen het nagerecht over. De vier bereidingen die op onze tafel verschenen, waren actueel en vielen in de smaak. Wij ervaarden Visionair als een prettige aanlegsteiger in de stad, waar je kan aanmeren voor één gerecht of een uitgebreide maaltijd.

Restaurant Visionair: Botermarkt 25, 3500 Hasselt. 011 22 02 80, fax 011 22 02 97. Woensdag gesloten. In de zomermaanden zeven dagen op zeven open. Vismenu ‘Geheimen uit de Zee’, 33 euro. Kindermenu met verrassing, 11 euro. Terras op de Botermarkt.

Chris Meekers, zijn vrouw Sabine Raymaekers en zoontje Chiel.

Beoordeling

Keuken: 7/10

Sfeer: 6/10

Service: 6/10

Prijs-kwaliteit: 6/10

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content