“Loungen” met vrienden in een vroeger Expo-paviljoen aan de voet van het Atomium op het Heizelplateau: daarvoor werd bar-restaurant Salon 58 gecreëerd.

PIETER VAN DOVEREN FOTO JAN CAUDRON

Op het voormalige Expo-terrein, in de schaduw van het Atomium en tegenover de TradeMarkt, bevindt zich een merkwaardig, koepelvormig gebouw. Tijdens de wereldtentoonstelling in 1958 was deze ‘suikerpot met klep’ een paviljoen van een Afrikaans land en later de showroom van een Kortrijkse dakpannenfirma, een taverne en een cabaret-discotheek, waarna de deur drie jaar lang op slot ging. De equipe achter bar-restaurant Majestic (Wethoudersstraat 33, 1050 Elsene) zag brood in het expopaviljoen en bezorgde het gebouw een opknapbeurt. De nieuwe inrchting koppelt heden en verleden op een aangename manier aan elkaar. Er is een mezzanine met smeedijzeren balustrade. In het midden van de centrale open ruimte, boven de mahoniehouten bar die het epicentrum is van Salon 58, hangt, als een allesoverheersende wereldbol, een luster met honderden lampjes. Die zorgen ’s avonds voor de juiste, magische schemersfeer die nodig is om – onder vrienden, met zakenrelaties, of als intiem onderonsje – te onthaasten in een ontspannen society-sfeer (lees: loungen).

Wij werden ‘goedgekeurd’door de portier die aan de deur staat om ongure figuren te weren, en een in het zwart geklede, keurig Nederlands sprekende en vriendelijke ober stelde ons een tafeltje voor. Wij nestelden ons met wat moeite in de lage clubzetels en lieten ons meenemen door de muziek en de cosy sfeer. Rond ons zaten opvallend veel Vlamingen. In de keuken heeft de Japanse kok Oki (vroeger Majestic) het voor het zeggen. Zijn bereidingen zijn Frans met een Aziatische fusion-toets. Specialiteiten zijn: carpaccio van langoustines met kaviaarcrème (18 euro) en paillasson (letterlijk ‘vloermat’) van jakobsschelpen met mosselvocht en verse kruiden (19,50 euro). Onze keuze ging naar: sushi en sashimi of fijne Japanse hapjes met rauwe tonijn, zalm en jakobsschelpen, alles van een onberispelijke hoedanigheid, en royaal opgediend met gemarineerde gember, wasabi (Japanse groene mosterd) en sojasaus (14,50 euro) en kroketten van kreeft en grijze garnalen op z’n Thais of exotische frituurballen met beslag van kreeft en garnaal rond paprika, opgediend met brosse kroepoek en rodekoolsalade (11,50 euro). Hoofdgerechten waren: een ‘fantasie rond barbarie-eend’ met gebakken vlees van de borst en gekonfijte bout op bed van gemarineerde raapjes (19 euro) en zeebaars ‘à la tempura’ (16 euro). Dit laatste gerecht had echter niets met tempura te maken en bestond uit een wilde en onsamenhangende bereiding van visfilets op rijst met peultjes, gefrituurde reepjes schorseneer, sinaasappel en zoetzure honingvinaigrette. Om af te sluiten was er een grote tulp van krokant karameldeeg, gevuld met lekkere, à la minute in huis gedraaide sorbet van mango en framboos.

Loungebar en restaurant Salon 58: Atomiumlaan 6, 1120 Brussel. 02-479 84 00. Alle dagen open van 11 uur tot 0.2 uur en in het weekend van 11 tot 0.3 uur. Lunch: 11,40 euro. Maandag en donderdagavond ‘live and dance music’.

www.salon58.be

Beoordeling:

Keuken 6/10

Sfeer 7/10

Service 7/10

Prijs/kwaliteit 6/10

Julien Van Binst, een van de eigenaars, te midden van het magische decor.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content