Peter Laloo en Hermes Vanliefde openden naast het beste restaurant van Vlaanderen de bescheiden, hedendaagse bistro Rock-Fort.

Peter Laloo huppelt met kale schedel en stoppelbaard tussen keuken en eetzaal, terwijl kompaan Hermes Vanliefde het fornuis bestormt. De twee leerden elkaar kennen in de Brugse brasserie Kathedraal en openden samen, bijna drie maanden terug, naast het vermaarde sterrenrestaurant Karmeliet, de bistro Rock-Fort. ‘Eenvoud’ is de boodschap van Rock-Fort, waardoor de twee uiteenlopende eethuizen in symbiose verder kunnen leven.

Hermes Vanliefde liep koksschool in Koksijde, deed stages in Frankrijk en Engeland en werkte anderhalf jaar in de Karmeliet als barman en assistent-sommelier. In de Antwerpse brasserie Greens is hij gaan koken.

Peter kreeg zijn opleiding in Brugge ( Groene Poorte) en ging aan de slag in lokale brasserieën. De naam Rock-Fort verwijst, naar eigen zeggen, naar twee jonge mensen die erin vliegen.

De bistro werd eigenhandig ingericht en het sobere decor contrasteert aangenaam met de opulentie van bij de buren. De uitgepuurde omgeving wordt opgevrolijkt door de spontane klantbenadering van Peter en de niet-voor-de-hand-liggende muziek (dus geen Ramazzotti, Pavarotti of andere Lotti’s). Op de tafelbladen van met witte verf en was behandeld hout staan flessen olijfolie. Daar kwam goed olijvenbrood bij en gemarineerde mossels, olijven en lekkere ingelegde ansjovisjes. Terloops vroegen wij of buurman Geert Van Hecke al was komen eten? “Al twee keer en met personeel”, antwoordde Peter trots. Daar waar Van Hecke zijn stoel onder tafel schuift moet het goed zijn en wij leunden gerustgesteld achterover. De glazen werden gevuld met een intense, krachtige Portugese Tercius ’99 Ribatejo (27 euro) en er kwamen twee voorgerechten: een smakelijk stoofpotje van kikkerbil, wijngaardslak en champignons in een klassiek sausje met Noilly Prat (15,5 euro) en een minder overtuigende wilde salade van ontvroren en gebakken kamschelpen, champignons, sojascheuten, amandelschilfers en een berg salade aangemaakt met een vinaigrette van aceto van cabernet sauvignon (12 euro). Hoofdgerechten waren: een doorsmakende en stevige Irish rib-eye met bearnaise en frieten (19 euro) en hazenrug onder ganzenlever met gebakken wintergroenten, spekjes, zelfgedraaide aardappelkroketjes en een met hazenbloed gebonden wildsaus (21,69 euro). Omdat de porties royaal waren, was er geen plaats meer voor een nagerecht.

Het gezelschap was enthousiast over wat er in het bord lag, maar die mening werd niet over de hele lijn gedeeld. Rock-Fort is in ieder geval een sympathiek adresje, waar je zonder honger buiten komt. Diplomatisch gezegd: Rock-Fort mag je vooral niet met Karmeliet vergelijken.

Rock-Fort: Langestraat 15, 8000 Brugge. Tel. 050-33 41 13. Wereldwijnkaart. Woensdag en zondagmiddag gesloten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content